Íme az első méregmentes hazai divatmárka - exkluzív interjú a Kamorka tervezőjével

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Hogy lehet-e valami egyszerre kényelmes, organikus és stílusos is? Természetesen igen! Az idén két éves Kamorka megálmodója, Dömény Klaudia céljául tűzte ki, hogy felhívja a figyelmet az egészség- és környezettudatos életmód fontosságára, és ruháin keresztül elérhetővé tegye azt minden generáció számára. A divattervezővel beszélgettünk a márkáról, a gyártási folyamatokról és a kollekciókról.

Dömény Klaudia
Fotó: Méhn Niki
Üzletfotó
Fotó: Mészáros Virág

A Kamorka az első méregmentes hazai divatmárka, hogyan jött az ötlet, hogy belevágj ebbe a projektbe?

Üzletfotó
Fotó: Mészáros Virág

Miben tér el Kamorka-ruhák gyártási folyamata a többi divatcégétől? Milyen technikákat és alapanyagokat használtok?
A legfontosabb tényező, hogy GOTS minősítésű, organikus alapanyagokat használunk, mely biztosítja, hogy az általunk készített ruhák vegyszermentesek, ez által nem terheljük környezetünket és az emberi szervezetet sem.

A ruhákat egytől-egyig Magyarországon gyártatjuk, ezzel kizárva a méltánytalan gyártási folyamatokat, melyek a fast fashion márkákra jellemzőek. Kézzel kötött termékeinket vidéken köttetjük, a kézi hímzéseket pedig édesanyám készíti, aki szerves részét alkotja az ottani munkafolyamatoknak.

AW17
Fotó: Méhn Niki

Láttad már? NES: Környezettudatos, kizáróag kézzel készített cipők a fair trade jegyében

A női ruhák mellett gyermekeknek is készítetek termékeket. Melyik volt előbb? Hogy egészíti ki egymást a kettő?
Először csak gyermekruhákat készítettünk, majd mikor azt tapasztaltuk, hogy számos hölgy vásárlónk bújik bele a legnagyobb méretű gyerekruháinkba, úgy döntöttünk, hogy elkészítjük első női kollekciónkat, ezzel eleget téve hölgy vásárlóink igényeinek. A gyermek- és a női vonal jól kiegészítik egymást, mind a színvilág, mind a minták tekintetében, valamint azt is szem előtt tartottuk, hogy sokan szívesen viselnek anya-lánya összeállításokat, így könnyedén válogathatják össze közös szettjeiket.

AW17
Fotó: Méhn Niki

Mesélj a kollekcióitokról! Milyen stílusú ruhákat találhatunk nálatok?
A kollekciók mindig egy adott témát dolgoznak fel, ami éppen inspirál vagy megmozgatja a lelkemet. Az organikus anyagok különlegessége megalapozza a letisztult, természetes stílust. Kevesen dolgoznak kenderrel, gyapjúval vagy lennel, így ez mindenképpen meghatározó felületi formát ad. Mindig igyekszem egy kis játékosságot belecsempészni a ruhadarabokba, vagy a mintákkal vagy a kiegészítőkkel, fontosnak tartom a gyermeki énem jelenlétét az általam tervezett ruhákban.

AW17
Fotó: Méhn Niki

Mit tudhatunk a legújabb, 2017-es őszi/téli kollekcióról?
A 2017-es őszi/téli kollekciót Szabó Magda Tündér Lalája inspirálta, melyet a párommal együtt hallgattunk hangoskönyv formájában hosszabb autóútjainkon. Nagyon megérintett, egészen más lelki síkon mozogtunk akkor; azt éreztem, hogy ezt a világot valamilyen módon az új kollekció ruháiban szeretném viszontlátni. Puha, pasztell árnyalatú anyagokat választottam, melyek jól megformálják a tündérvilág tünékenységét, melléjük pedig sötétkék és fekete tónusú anyagokat párosítottam, melyek Áter Páter, a gonosz varázsló sötétségét szimbolizálja.

Printelt, valamint hímzett formában jelenik meg a Végevan Üveghegy és Kis Gigi, az igazmondó egyszarvú is, melyek a történet meghatározó jelképei.
A kollekcióban kényelmes, melengető darabok találhatók, melyeket könnyedén bele lehet illeszteni a már meglévő ruhatárba is, így mindenkit ösztönözve arra, hogy próbálja ki az organikus anyagokat.

Hol szerezhetik be az érdeklődők a ruhákat?
Ruháinkat és kiegészítőinket budapesti üzletünkben lehet megvásárolni, mely a Pozsonyi út 20. szám alatt található. Továbbá termékeink online webshopunkban is elérhetők.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Itt az újabb bizonyíték, hogy Károly király és Katalin hercegné kapcsolata különleges

Itt az újabb bizonyíték, hogy Károly király és Katalin hercegné kapcsolata különleges

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője