Mitől lesz kultikus státusza egy divatmárkának?

2020.szeptember.27.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az elmúlt pár évben igencsak mainstreaim szóvá vált a kultusz, vagy kultmárka kifejezés, amelyek gyakran a közösségi média felületén influenszerek által válnak kultusszá. Ide sorolhatjuk a Cool Girl-barát márkákat, (úgy, mint a Nanushka, Staud, vagy Rotate) és azokat is, amelyeknek a termékei az Instagramon keresztül váltak népszerűvé (mint példul a Jacquemus' Chiquito mini táskái, Susan Alexnadra gyöngyös retiküljei, vagy Sleeper ruhái) nem is említve az olyan márkákat, amik már az új kollekció megjelenése előtt nagy várakozást vált ki a vásárlókból (páldául a Supreme).
De ha minden márkát felcímkézhetünk a kultmárka jelzővel, akkor valójában mit jelent ez a megjelölés?

Mitől lesz kultikus státusza egy divatmárkának?
Fotó: Getty Images

A divattervezők megszólalásai a Refnery29-ben megjelent cikkéből származnak.

A kultmárkát meghatározhatjuk úgy, mint egy céget, amely jelentős hatást gyakorolt a divatra, és a kultúrára egyaránt. Emellett saját célközönséget hoz létre, amely folyamatos támogatást, visszajelzést és célt nyújt a márkának nap, mint nap.˝nyilatkozta Telsha Anderson a T.A. márka tulajdonosa, amely olyan népszerű márkákat forgalmaz, mint például a PH5, Ellery, és PRISCAVera.

Caroline szerint a kultmárkának megvan a saját hűséges vásárlói köre, akik nem csak a márkát szeretik, hanem azonosulni tudnak a hozzátartozó értékekkel is.
Sophie Hersan, a Vestiaire Collective társalapítója és divatdikátora is hasonlóképpen vélekedik, szerinte a kultúrmárka egy igazi közösséget alakít ki a követői között. A hangsúly olykor nem is a legújabb dizájnon vagy kollekción van, hanem a márkához való elkötelezettségen, az a fontos, hogy mit szimbolizál a márka.
A Supreme esetében a márka elkötelezett követői azzal fejezték ki hűségüket, hogy a termék piacra bocsátása előtti éjszakán összecsukható székekkel letáboroztak az üzlet előtt, majd nyitás után perceken belül felvásároltak az új kollekciót, amely Lous Vuitton és a Comme des Garçons to NYC's MTA együttműködésével készült.
A Supreme, amely úttörővé vált az utcai viseltetekben, egy tökéletes példája a kultmárkának. Az elmúlt pár évtizedben hűséges követő táborra tett szert, illetve számos együttműködést tudhat maga mögött. Legfőbb céljuk, hogy lépést tartsanak az aktuális trendekkel, ehhez pedig művészek, és tervezők segítségét is kérik.


Legújabb együttműködésük, a Supreme x Pat McGrath, mindössze nyolc másodperc alatt elfogyott. Azóta a 38 dolláros rúzst már 150 dollárért árulják a StockX, a Grailed és az eBay oldalán.

Maguire azt nyilatkozta, hogy egy márkának akkor van valódi kultusza, ha a termékkínálata megnyerő, innovatív dizájnnal rendelkezik, emellett pedig a marketing is figyelemfelkeltő. Szintén fontos, hogy izgalmas együttműködéseket kössön, ami pedig erősen befolyásolja majd a termék értékesítését a közösségi platformokon is.
Mindezeknek remek példája a Supreme, amely a fent említettek közül minden fronton igencsak sikeres volt.
Az Instagram és az influencerek megjelenése óta, a kultuszmárka fogalma elkezdett változni, és fejlődni.

Az elmúlt pár évben a kultmárkák meglehetősen sokat változtak a közösségi médiának köszönhetően, ugyanis manapság már elengedhetetlen részivé váltak az életünknek a különböző social média platformok.
Ahogy a mondás tartja, régebben szájról szájra terjedtek a hírek, és ez a divatközösségre is igaz volt. Egy új termék, vagy márka megjelenését elsősorban valamilyen esemény keretein belül mutatták be, viszont mára ez olyannyira megváltozott, hogy minden termék szinte azonnal könnyen elérhető a közösségi médiának köszönhetően. Mindez azért is alakult így, mert a potenciális vásárlók mielőtt megvennének egy adott terméket, előszőr az influencerektől tájékozódnak, az ő véleményük erősen befolyásolja őket, hogy megvegyen-e valamit, vagy nem.
Éppen ezért is jellemző a kultuszmárkákra, hogy azonnali vásárlásra késztetik a vevőket, ezért olyan népszerűek a kultuszmárkák.

Vegyük példának Cult Gaia-t, aki miután 2013-ban bemutatta az átlátszó, bambuszból készült félköralakú Ark bag táskáját, azonnal elnyerte a kultmárka státuszt. Sikerét legfőképp annak köszönhette, hogy a táska minden influencer és divatkedvelő híresség karján ott lógott. Évekkel később, már különböző színekben, és más-más anyagokból is elérhető termék a márka legkedveltebb darabjává vált. (Az elmúlt 2020-as nyár egyik legnépszerűbb ruhája is Cult Gaia kollekcióából került ki.)

Anderson, Hersan, és Maguire egyöntetű véleménye szerint, egyetlen márka sem közelíti meg annyira a kultmárka fogalmát, mint a Telfar.
Telfar Clemens által vezetett unisex márka, amelynek a "Bushwick Birkin" táskája hozta meg a hírnevet, idén elnyerte a CFDA díjat az Év amerikai kiegészítők tervezője kategóriájában, majd bejelentette a közelgő együttműködését az UGG-al.
A Telfar nem csak a luxus új fajta megközelítése szempontjából úttörő, hanem a legdrágább táskáját is 250 dollárért árulja, amely ugyan nem olcsó, de a közelébe sem ér sok más luxusmárka által tervezett táska árához. Mindez azért lehetséges, mert a Telfar filozófiája szerint "a termékük mindenkinek szól".

A Telfar nem csak a termékkínálatában egyedülálló, hanem a közösségi média, és a sajtó megközelítésükben is. Egyedülálló célközönségük van, amely nem csak digitálisan, hanem személyesen is támogatja őket, nyilatkozta Anderson.
Egy Telfar táska viselése, - amelynek támogatói közé tartozik Alexandria Ocasio-Cortez is - azt jelképezi, hogy a vásárlók is azonosulnak a márka által képviselt értékekkel.

Az elmúlt pár évben igencsak megnőtt a vásárlói igény arra, hogy olyan márka termékét hordják, amely célorientált.
Az elmúlt pár hónapban a COVID19, illetve a Black Lives Matter kampány mindezt a gondolkodásmódot csak felgyorsította.
A vásárlóknak nagy elvárásaik lettek azzal kapcsolatban, hogy milyen eszméket képvisel a márka, amelytől vásárolnak.
Az értékekről nem elég beszélni, a márka követői cselekedeteket akarnak látni, és azzal a tudattal vásárolni, hogy jobb jövőt építenek a társadalom és a környezet számára. Egyszóval a vásárlás mögé valamilyen pozitív eszmét, világnézetet akarnak társítani, amely egy új szintre emeli a divatot. Az ügyfeleknek tehát fontos, hogy valamiféle küldetés mögé állhassanak be az általuk vásárolt márka mögé.


Időtálló darabok: 5 trendi kézitáska, ami ősszel is hódítani fog

Időtálló darabok: 5 trendi kézitáska, ami ősszel is hódítani fog

Hersan szerint 2020-ban két olyan márka van, amely valóban képviseli a fentebb említett világnézetet, ez pedig a Marine Serre és a Telfar. Mindkét divatcég fontosnak tartja, hogy a fogyasztók számára fenntartható, ugyanakkor sokszínű termékekkel álljanak elő.
A Vestiare jelentése szerint, az elmúlt évben a Marine Serre 1,200%-os növekedést ért el az eladások között és az egyik legjobban számon tartott fenntartható márkák közé tartozik.
Egy márka kultikussá válása során nagy szerepet játszik az is, hogy kik viselnek egy-egy terméket.
Erre kiváló példa, hogy mikor Beyoncé és Adele hordani kezdték a Marine Serre és Telfar által tervezett félholdas termékeket, hirtelen hatalmas növekedés történt a termékek eladásában. Szimbólumaivá vált a félhold a márkáknak, amely szinte garantálja a sikerességüket.


"A kultikus márkák megváltoztak, mert megváltozott a kultúra, az igényeink és az erőforrásaink. Úgy gondolom, hogy a változás fontos és elengedhetetlen a fejlődéshez. Ahogy az élet változik, úgy kell változnia a kultuszmárkáknak is. Sokszor, ami ma történik, majd a következő félévben, vagy öt évben jelentkezik majd változásként és lesz hatással az életünkre, illetve a divatra. Amire ma szükségünk van, arra nem biztos, hogy szükségünk lesz holnap és ez a fajta izgalmas és természetes változás kihat a kultmárkák változására is"-mondta Anderson.

Tehát akkor mit kell tennie egy márkának, hogy kultusszá válhasson?
Hersan szerint, a kultuszmárkáknak mindig egyedi történetük és szellemiségük van, amelyet a márka követői elfogadnak és követnek. Annak ellenére, hogy például a Hermes és a Supreme nagyban különböznek egymástól, mindenkét márka elkötelezettek a saját értékek mellett és ennek köszönhetik a követőiket, illletve a sikerességüket.

"Egy kultmárkának nem kell mindenkit kiszolgálnia, sokkal fontosabb, hogy kitartson a nézetei mellett. A kultikusmárka különlegességét a stílusa, filozófiája és a mögötte álló történet adja. Mivel egyre inkább befolyásolja az életünket a rohamosan fejlődő technika és a közösségi média, továbbra is fontos, hogy innovatív és modern maradjon a márka" - mondja Maguire

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Rák szenvedélyre vágyik, az Oroszlán csábításra készül - április 20.

Napi horoszkóp: A Rák szenvedélyre vágyik, az Oroszlán csábításra készül - április 20.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője