Pazarló divat helyett értéket!

2017.január.25.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Vetlényi Alma csupán 23 éves, azonban máris felkeltette a hazai divatszakma figyelmét; a fiatal alkotó a "Gombold Újra!" versenynek köszönhetően került be a köztudatba és már több szakmai díjat is besöpört. Vele beszélgettünk divattervezői karrieréről, jövőbeni terveiről.

Hogyan kerültél kapcsolatba a divattal?

Gimnáziumban kezdett el körvonalazódni, hogy milyen irányba indulok majd el. Eleinte formatervező szakon gondolkodtam, de hamar rájöttem, hogy az nem az én pályám lenne. Folyamatosan ötleteltem, rajzolgattam, és amikor eljött az idő, akkor végül a MOME divatszakát jelöltem meg. Aztán nem voltam elég bátor, és nem mentem el a felvételire, jelentkeztem inkább egy két éves dekoratőr iskolába. Ennek az elvégzése közben felkészültem a felvételire, és első nekifutásra fel is vettek a MOME-ra. A különböző művészeti ágazatok régóta foglalkoztattak, táncoltam is, és apukám festőművész, tőle nagyon sokat tanultam arról, hogyan fejezhetem ki magam vizuálisan. Anyukám szintén elvégzett egy tervezői szakot, így sokat láttam őt is otthon alkotni, varrni. A két szülői hatásnak köszönhetően egyértelmű volt, hogy én is egy művészeti ágazatot választok majd magamnak, és úgy érzem, jó helyen kötöttem ki.

Vetlényi Alma 2017-es tavasz-nyári ECOllection kollekciója

A Gombold Újra!, Design Terminál díj, valamint más elismerések után úgy érzem, el kell kezdenem a saját utam járni, ki kell alakítanom a saját márkámat. A Design Termináltól nyertem egy külföldi szakvásáron való megjelenési lehetőséget, és azt mindenképp ki kéne használnom. Ehhez megtervezek egy 20 szettes kollekciót, komplett look book fotózással. Amivel a Gombold Újra-n indultam, az 5 szettes volt, ezt fogom kiegészíteni, a meglévő koncepcióm mentén.

Hogyan készültél a versenyekre?

A Gombold Újra pályázatra nyáron készültem fel. Egyszer már indultam rajta egy tervezőtársammal, Horváth Julival, és mivel akkor is döntőbe jutottunk, szerettem volna újra megpróbálni, ezúttal egyedül. Most kevesebb idő állt rendelkezésemre, és teljesen új témakört is választottak a pályázatkiírásban. Tavalyelőtt a hat közép-európai ország egyikének a kulturális értékeit kellett feldolgozni, és arra építeni a koncepciót. Mi egy kortárs lengyel grafikus munkáiból merítettünk inspirációt. A 2016-os verseny teljesen eltérő koncepció köré szerveződött; itt a fenntartható, környezettudatos divat került a középpontba. Új szemléletmódot adott nekem ez a feladat. Általában mindent az utolsó pillanatra hagyok, így sokkal gyorsabban kell gondolkodnom és dolgoznom, és ez elég hatékony nálam, ha sürget a határidő. A Gombold Újrára három nap alatt terveztem meg az öt szettes kollekciót.

Az Alma Vetlényi márka friss híreit megtalálod a márka Facebook oldalán !

Foglalkoztatott korábban is a környezettudatosság kérdése?

Igen, már az előző kollekciónál is felhasználtuk a szabászati hulladékokat kiegészítők, ékszerek formájában – igaz, ezek akkor még saját örömünkre készültek. Ott még nem volt ez feladat, mindenféle behatás nélkül is úgy gondoltuk, hogy nem jó, ha ezek az anyagok kárba vesznek. Szívesen beleásom magam még jobban a témába, sok területen oda tudunk figyelni arra, hogy óvjuk a környezetünket.

Vetlényi Alma 2017-es tavasz-nyári ECOllection kollekciója

A most készülő kollekcióm teljesen arra a tematikára épül, amit a Gombold Újrához is felépítettem. Úgy szeretném ezt a témakört további munkáim során felhasználni, hogy csak bizonyos aspektusait vonom be a kollekcióimba, nem egyszerre az egészet. Ez legalább négy fontos terület, és minden kollekciómban, egy-egy elemet szem előtt tartva szeretnék alkotni.

Mi ez a négy elem?

A pazarlás például tényleg nem az én életformám, több módon is fel lehet használni a szabászati hulladékokat. Ha nem is én alkalmazom utólag a felesleges anyagokat, akkor továbbítom olyanoknak, akik hasznát tudják venni még valahogyan. Első önálló kollekciómat úgy terveztem meg, hogy nem keletkezett szabászati hulladék. Az újrahasznosítás szintén megjelenik kiegészítők, táskák formájában, ilyen volt a kávészsák, babzsák táskám is. Emellett minden természetes alapanyagból készül, lebomlanak a ruhák egytől egyig, nem tartalmaz műszálas anyagot a kollekcióm. A negyedik pedig, hogy szeretném, ha kilépnének az emberek fast fashion világából és lelassítanák a fogyasztói mentalitásukat ruhák terén is. Rengeteg olyan ruhát vásárolnak az emberek, amit később nem is hordanak, csak mert ezt diktálja a divat. Most már egyre több tervező koncentrál az egyediségre és az üzenethordozásra, és ezek a ruhák hosszútávon válnak szerethetővé, nem pedig arra épülnek, hogy azonnali újbóli vásárlásra ösztönözzenek. Nekem is az a célom, hogy maximum félévente dobjak piacra egy kollekciót, és szeretném, ha a kedvenc darabok közé kerülnének, és nem vesztenék értéküket rövid idő alatt.

Milyenek lesznek a márkád darabjai?

Nagyon sokrétű az ízlésvilágom, szeretem a letisztult, egyszerű darabokat, de a giccset is. Valószínűleg eleinte csapongó lesz a tervezői életpályám, de minden darabban benne leszek, akármelyik oldalam is kerül előtérbe, nem tudok nem önmagam lenni. A Julival közös munkám sokkal inkább a képzőművészet irányába mutatott, és azt a vonalat is szeretném egy-egy ruhadarabon megmutatni. Minden kollekciómhoz szeretnék egy olyan esszenciális darabot, ami képzőművészeti alkotásként is megállja a helyét, és nem eladásra szánom, hanem akár kiállításra, akár bemutatókra. Az a darab magába foglalná a kollekció teljes szemléletmódját. Julival a kortárs művészetekre szerettük volna felhívni a figyelmet, és ezt a jövőben is fontosnak érzem. Rengeteg alkotó van, aki nagyon tehetséges és mégsem kap elég figyelmet. A divat is egy művészeti ág, még ha egy oldala ipari szinten is működik. Nem jó, ha szűklátókörűek az emberek, és mindent csak a saját küllemük szempontjából vizsgának. Az is fontos szempont, hogy mit képvisel egy megjelenés, milyen hatást vált ki másokban.

Vetlényi Alma 2017-es tavasz-nyári ECOllection kollekciója

Van kedvenc ruhadarabod?

Az igazi kedvenceimet már nem tudom hordani, mert azok gyerekkori ruhák. Nagyon egyedi módon öltöztettek a szüleim, ha visszanézem az osztályképeket, látom, hogy másokhoz képest nagyon színes cuccokban jártunk a húgommal. Sokat hordtuk az Oilily márka darabjait, minden kis ruhát megtartottunk, és annyira szerethetőek, hogy akár most, felnőttként is viselném őket. Nagyon vidám stílus és formavilággal rendelkeznek. A kedvenc ruhadarabom talán egy babakori élénksárga cipőm volt. Most nagy divatba jött a fekete, és igaz, hogy ez a szín minden alkalomra megállja a helyét, nem lehet vele mellélőni, de ezt valahol a bátortalanság egy formájának tartom, persze csak azoknál, akiknél más szín már szóba sem jöhet.

Hol látod magad 10 év múlva?


Szakmai téren: Szeretném, ha egy olyan márkám lenne, amit a hazánkban már majdnem mindenki ismer, aki a divat iránt érdeklődik, és hogy külföldön is mondjon valamit a nevem és a ruháim. Emellett szeretném, ha minden szezonra létre tudnék hozni maradandó kollekciókat és esetleg meg is tudnék élni mindebből.

A fotók az ALMA VETLÉNYI 2017-es tavasz-nyári ECOllection képei:

Fotó: Tamás B. Kovács_ http://tamasbkovacs.com
Modell: Szarka Kamilla
Smink: Schneider Anna

Takács Dalma

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

X-Faktor: Közülük kerülhet ki az utolsó mentor Majka, Valkusz Milán és Gáspár Laci mellé

X-Faktor: Közülük kerülhet ki az utolsó mentor Majka, Valkusz Milán és Gáspár Laci mellé

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője