Sissi megelevenedik a Katti Zoób divatház kifutóján

2017.március.30.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Korabeli bélyegmintákból modern nyomatok, hagyományos öltözékelemekből geometrikus formák: a KATTI ZOÓB Divatház újabb különleges képzőművészeti üzenetet kelt életre egy kortárs kollekcióban. Ezúttal a 19. század közepén bekövetkezett kiegyezés korszakának ikonikus divatelemei kapnak új értelmezést. Egy modern öltözéksor, ami egyszerre ünnepli a couture-t és a hordhatóságot.

Zoób Katti divattervező
Fotó: Sárosi Zoltán / GLAMOUR

Zoób Katival, a tervezővel beszélgettünk.

Milyen modern, trendi fazonokban születnek újjá a kiegyezés korabeli öltözékelemek?

Nem hagyományosan történelmi kollekcióról van szó – ez egy részben couture öltözéksor, napi viseletre szánt kortárs darabokból, a bőrdzsekitől kezdve a most nagyon divatos rakott szoknyáig sokféle aktuális elem megtalálható benne. Természetesen a styling is sokat számít: ezeket ruhákat ugyanis fel lehet adni teljesen hétköznapi módon, de tematikusan is. Mivel az esemény alkalmat jelent a megemlékezésre egy sorsfordító történelmi pillanatra, ezért kicsit erősebbek lesznek ezek az üzenetek, de egyébként hosszú szoknyák, pólók, pulóverek, szűkszárú, bőszárú nadrágok, a mindennnapi ruhatár legegyszerűbb darabjai vonulnak majd fel a kifutón. A tavalyi projekthez hasonlóan ez újabb izgalmas feladat volt számunkra, múlt évben a Selyemút Kollekcióval jelentünk meg a Tavaszi Fesztivál kifutóján, aminek darabjai – az ideihez hasonlóan – egyszerre ünnepelték a couture-t és a hordhatóságot. Mindezt az is jól példázza, hogy a Selyemút Kollekció elemei a mai napig nagyon kedveltek: egyik legsikeresebb darabunk a kínai mandarin nő képével díszített, jellegzetes kötött pulóver.

Fotó: Katti Zoób
Fotó: Katti Zoób

Milyen mintákkal, motívumokkal találkozhatunk a kollekcióban?

A divatos intarzia minták, nyomatok is főszerepbe kerülnek a laza, kényelmes, vastag és vékony pulóvereken és pólókon – egy 150 éves bélyegnyomat kap modern értelmezést rajtuk keresztül. A Bélyegmúzeum partnerként csatlakozott hozzánk és a Magyar Posta engedélyével lehetővé tette számunkra, hogy felhasználjuk a Ferenc József arcképével ellátott bélyeget, amelyből az inspirációm származik. Én ezt a kort csak régi családi levelekből vagy bélyegekből tudom átélni, így találtam rá erre a bizonyos darabra is és nagyon megtetszett gondolat, hogy mi így küldjünk üzenetet. Ma már szinte csak e-mailezünk, ez esetben viszont olyan, mintha továbbítanánk néhány régi levelet. A kiegyezés kori bélyeg 150 éves postabélyegzővel a divat erejével új értelmet kap. Ezek a kortárs ruhadarabok a hordhatóságot képviselik.

Milyen ihletforrásai voltak még a kollekciónak?

Valójában 3 figura köré épül a koncepció: Ferenc József, Sissi és Andrássy Gyula gróf. Andrássy Gyula az az ikonikus magyar figura, aki zsinórkötéses díszmagyarban járt – öltözékének mai változatán én a zsinórkötésből mindössze a vízszintes csíkozottságot tartottam meg, ezt a formát viszem végig kabátokon, dzsekiken. Egy organza blúzban egy keresztcsíkos betét a zsinórhímzés emléke, a lényege ezúttal csak egy ritmus – a mai öltözködés ritmusa. Mindennek van ritmusa, ahogy a a könyvek állnak a polcon, vagy a ruhák lógnak a fogason. Nekem az 1800-as évek közepének magyar öltözékeiben ez a vízszintes zsinórozottság jelenti a jellegzetes ritmust és ez vonul végig a kollekción. Sissi számomra egy különlegesen szép nő, akiről sok mindent tudunk, ismerjük a rendkívül finom ruhatárát, én őt alapvetően egy biedermeier ikonnak látom és a biedermeierségnek is vannak mai üzenetei, például a hosszanti csíkozottság – ebben ez a ritmus a fontos. De legalább ilyen izgalmas téma Sissi leheletfinom csipkéit nagyléptékű kortárs csipkéből újragondolni. Az ő figurája számomra nemcsak a kor szépségideálja, de egyben a tragikus sorsú asszony, a gyászoló anya. A kollekcióhoz fűződő alapgondolatok mélyen kifejtve komplikáltaknak tűnhetnek, de valójában a nemzetközi divatvilágban is találhatunk párhuzamokat. Ahogy számtalan tervezőt megihletett egy-egy történelmi alak, és ebből a koncepcióból született egy kortárs kollekció, azt gondolom, hogy a kiegyezés témáját feldolgozni is modern gesztus. Ferenc József vagy Sissi díszruhái, amelyek meghatározták koruknak az öltözködését, eleganciáját, most mai ruhákként születnek újjá, amivel nemcsak a saját korábbi projektejeinkre reflektálunk, hanem a nemzetközi trendre is. A mai divatban újraéledtek például a tiszti zubbonyok, nálunk felidéződik még a "postatiszt" is. Finoman nőies és uniformis hangulatú darabok egysége épít új harmóniát, kortárs vonalakat, amik számomra egyben mély tartalmat is hordoznak. A férfi öltözék elemei megjelennek a női ruhákon, ahogy a nemzetközi trendekben – most nálunk is új jelentést kapnak. A rendszalagok, amelyek Ferenc József öltözékeinek erős jellemzői - most nagyon aktuálisak, a mi kollekciónknak is díszítő elemei lettek. A laza, bő nadrág egy könnyű, bélyegnyomatos pulóverrel, vagy az újragondolt tiszti zakó rendszalagos nadrággal, ezek egyfajta humoros frissességet képviselő korszerű elemek. A nemzetközi divatban most dübörögnek ezek a jelek.

Párhuzamba állítható ez jelenség a retró elterjedésével is?

A múltidéző divatelemek napjainkban nagyon aktuálisak, a retró a XX. század második feléről szól, de vannak régebbre nyúló témákat feldolgozó tervezők is, mint például Vivienne Westwood, aki rendszeresen idézi az angol arisztokrácia öltözéktörténetét. Ebben az esetben pedig egy magyar tervező inspirálódik a magyar történelem néhány jelentős személyiségének emblematikus öltözékeiből. Maga a kortárs angol divat is ebből a gesztusból fejlődött ki. Rendkívül sokszínű a mi kulturális történelmünk is – és reflektálunk mi is. Ha nem volnának gyökereink, nem tudnánk stabilan állni sehol – én ezekből a gyökerekből tudok új virágokat növeszteni.

A Katti Zoób Divatház bemutatója Tavaszi Fesztivál keretében kerül megrendezésre, a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött: kattizoob@kattizoob.hu e-mailcímen lehet feliratkozni.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője