Trump-ellenes demonstráció lett az egész New York-i divathét

2017.február.11.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Aki eddig azt gondolta, hogy a politika és a divat a két egymástól leginkább távol álló dolgok az életben, az most az éppen zajló New York-i divathéten kaphat ízelítőt arról, hogy ez egyáltalán nem így van.

Fehér bandana
Fotó: Getty Images

Valójában persze sosem volt így, a divattervezők nagyon sokszor vállaltak már igencsak erőteljes poltikai véleményeket a kollekcióikon keresztül. Azonban most minden eddiginél nagyobb számban protestálnak a divatházak, márkák, tervezők az új amerikai elnök, Donald Trump ellen. Nem véletlen, hogy ezen a területen is óriási a felháborodás például a mexikói falépítés ötletével kapcsolatban, vagy a bevándorlás elutasításával kapcsolatban, hiszen a divatvilág rengeteg bevándorlónak, menekültnek, a legkülönbözőbb származású, nemi identitású szakembernek, divattervezőnek, modellnek, fotósnak, kreatív gurunak, stylistnak, sminkesnek, fodrásznak és még ki tudja, ki mindenkinek ad munkát. A divat mindig is a befogadásról és az elfogadásról szólt, éppen ezért is szomorú, ha mégis bármiféle diszkriminációról hallani a szakmán belül. Ugyan el kell ismerni, hogy belül vannak problémák és feszültségek (elég csak az afroamerikai modellek helyzetére gondolnunk), de a kívülről érkező támadás most New Yorkban abszolút összerántotta a szakmát.

Gigi Hadid és Tommy Hilfiger fehér bandanával
Fotó: Getty Images

Kezdődött azzal, hogy már a Tommy Hilfiger speciális bemutatóján a modellek nagy része, sőt maga az alapító is fehér bandanában, azaz fehér mintás kendővel a csuklóján vonult végig a kifutón. Mit jelent a fehér bandana? Nos, ez lett a divatvilág új jelképe, amivel kiállnak a nemi, etnikai sokszínűség mellett. Nem egy egyszeri megmozdulásról szól, Raf Simons a Calvin Klein most debütáló kreatív igazgatója például a bemutató vendégeinek egy fehér bandanát küldött meghívó gyanánt, amit aztán szinte mindenki visel is a divathéten. Ha ez még nem lett volna elég egyértelmű üzenet, akkor a show nyitó és záró dala is David Bowie régi filmzenéje, a Sólyom és a nepper című bűnügyi filmhez készített, This Is Not America volt.

A színésznő Naomie Harris is viselte a Calvin Kleintól kapott fehér kendőt:

Naomie Harris a Calvin Klein bemutatón
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Ennél sokkal egyértelműbb és agresszívebb volt az LRS márka, ami egyenesen azt üzente Trumpnak, hogy "B***d meg a falad!". A kemény vélemény nem véletlen, hiszen a márka alapítója maga is mexikói bevándorló.

Az LRS márka üzent Donald Trumpnak:

LRS bemutató üzenete Trumpnak
Fotó: Getty Images

Nem várható, hogy csillapodik a divatvilág ellenállása, hiszen még igen sok olyan tervező fogja prezentálni a kollekcióját, akik érintve vannak ezekben a kérdésekben és igen érzékenyen is szoktak reagálni. Ahogy Raf Simons mondta a Calvin Klein show után a backstage-ben:

„Van hangunk és itt az ideje, hogy használjuk is”

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

4 lépés a változástól való félelem legyőzéséhez, hogy merj szakmát váltani – a Jooble állásportál tippjei

4 lépés a változástól való félelem legyőzéséhez, hogy merj szakmát váltani – a Jooble állásportál tippjei

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője