5 lépés a gluténmentes élethez

2015.május.18.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha kiderül, hogy valamilyen formában érzékeny, vagy esetleg allergiás vagy a gluténre, és gluténmentes diétába kell fognod, kezdetben valószínűleg kétségbe esel, és fogalmad sincs hogyan vágj bele az új gabonamentes életbe. Eleinte nagyon nehéz 100%-ban tartanod magad a szigorú étrendhez, de hidd el, hogy hamarosan olyan természetes lesz mindez, mintha mindig csak gluténmentesen étkeztél volna.

5 lépés a gluténmentes élethez
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Hogy elkerüld, az kezdeti buktatókat, íme 5 tipp, hogyan tartsd be a gluténmentes diétát!

1. Gluténmentes lakást!

A kísértés a legveszélyesebb dolog, éppen ezért ne hagyj magadnak esélyt, hogy elcsábulj! Egy szép napon tisztítsd meg az egész konyhát, a kamrát és a hűtőt is a glutént tartalmazó dolgoktól. Nem kell feltétlenül kidobnod az ételeket, nyugodtan megajándékozhatsz vele egy rászorulót, vagy olyan szervezetet, amelyik például rászorulóknak főz. Ha csak egy valaki cöliákáis, vagy gluténérzékeny a családban akkor ez nem olyan könnyen megvalósítható, de sokat segít, ha kezdeti időszakban, amíg megszokod az új étrendedet ők is csatlakoznak hozzád, ezzel is csökkentve a kísértést.

2. Olvass a sorok között!

Meg kell tanulnod jól olvasni az összetevőket. Könnyen lehet, hogy egy-egy étel címkéjén glutén valóban nem szerepel a fő összetevők között, de ez még nem jelent gluténmentességet. El kell olvasnod a zárójeles részt is hiszen 'hidrolizált növényi fehérje', a 'módosított étkezési keményítő', és a maláta mindenképpen arra utalhat, hogy mégiscsak tartalmaz glutént az adott élelmiszer.

3. Ne unatkozz!

A gluténmentes diétát sokan azért adják fel, holott szükségük lenne rá, mert úgy érzik, hogy nagyon egysíkúvá válik az étkezésük. Ne ess abba a hibába, hogy a glutén kizárása utána nem kísérletezel a helyettesítőkkel. A mandulaliszt, rizsliszt, csicseriborsó-liszt, rizstészták, mind-mind lehetőség arra, hogy ne kelljen lemondanod a kedvenc ételeidről. Lehet, hogy semminek nem lesz olyan íze, mint a fehér kenyérnek, de a bánkódás helyett inkább állj nyitottan az új ízvilágokhoz.

4. Kutass!

Sajnos igaz, amit állítanak, nem olyan könnyű jó minőségű gluténmentes termékeket is előállító pékséget, cukrászdát találni, de ne add fel a keresést, hiszen szinte biztosan több lehetőséged van, mint elsőre gondoltad, csak eddig nem figyelted a gluténmentes termékeket. Nyugodtan kérj segítséget olyanoktól, akik hasonló cipőben járnak, mint te. Mások tapasztalata a te életed is megkönnyítheti.

5. Okosan nassolj!

Sokan nem is a kenyeret, vagy a tésztaféléket hiányolják a legjobban, hanem a nassolást. Változtatnod kell ez biztos, ha gluténérzékeny vagy leginkább a magvak, aszalt gyümölcsök legyenek a kezed ügyében, ha nassolni támad kedved, egyre figyelj, hogy nézz rá a csomagolásra mert előfordulhat, hogy bevonóanyag kerül a termékre, ami sajnos nem ritkán éppen valami gluténszármazék, ugorj vissza a 2. pontra!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

4 esküvői frizura, ami bármilyen ruhához passzol, ha vendégként érkezel

4 esküvői frizura, ami bármilyen ruhához passzol, ha vendégként érkezel

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője