Egészséges ételek: 30 superfood, amitől még szebb leszel

2021.augusztus.31.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Legyintesz, hogy csak egy tinédzser betegségnek a nyomai a foltok az arcodon? Gondold át újra. Körülbelül a nők 20%-a szenved aknétól a 20-as és 30-as éveikben, amit okozhat stressz, hormoningadozás vagy valami más.

Egészséges ételek: 30 superfood, amitől még szebb leszel
Egészséges ételek: 30 superfood, amitől még szebb leszel
Fotó: Gettyimages.com

Azonban még nincs minden veszve – eltekintve a kezelésektől és antibiotikumoktól, amiktől mindenki rengeteget vár, hogy majd megoldja a bőrproblémákat. Hogy rendbe hozd a bőröd, nincs más dolgod, csak egy két superfoodot beépíteni az étrendedbe, szépen, fokozatosan. Ez segíthet anélkül is, hogy gyógyszerhez kellene nyúlnod. Kombináld össze az általunk felsorolt superfoodok valamelyikét, tartózkodj sokat friss levegőn, mozogj rendszeresen és kövesd figyelemmel a változást.

Egészséges ételek: 30 superfood, amitől még szebb leszel

1. Csalán
Fotó: Thinkstock

Első hallásra valószínűleg neked is a csaláncsípés jut eszedbe és hogy gyerekkorodban mennyire kellemetlen volt, ha játék közben belefutottál egy bokorba. Tudnod kell, hogy ez a növény, nem csak kellemetlenséget okoz a kertben, hanem igazán hasznos, számtalan jótékony hatással. Ha például teaként, léként vagy kapszulaként fogyasztjuk. Talán meglepő, de gyulladáscsökkentő hatású, megnyugtatja a bőrt, elmulasztja az ekcémát és az aknékat. Remek tisztító hatással bír, nagyon magas az antioxidáns tartalma, ami megvédi a szervezeted a szabad gyökök túlzott termelődésétől, ezzel megakadályozva a fehérjék, zsírok, szénhidrátok és a test DNS-ének károsodását. Szóval ugorj be a hozzád legközelebb eső bio boltba, próbáld ki és érezd a különbséget!

2. Sötét bogyós gyümölcsök
Fotó: Thinkstock

A bogyós gyümölcsök nem csak antioxidánsokkal vannak tele, hanem rostban is gazdagok. Szuperhasznos, mivel megszűnteti az éhségérzetet, valamint szabályozza az inzulin termelődését.

3. Menta
Fotó: Thinkstock

A legnehezebb feladat, hibát találni egy csésze gőzölgő mentateában, ami tökéletes hatékonyságáról méltán híres. Gyógyító és nyugtató, segíti az emésztést és csökkenti a benned lévő stresszt – igazi akné pusztító – de még a fejfájásra, orrdugulásra is a legjobb döntés. Nem mellékes pedig, hogy a bőröd is széppé varázsolja. Csempészd be a mindennapjaidba és élvezd minden percét.

4. Diófélék
Fotó: Thinkstock

Bizonyos embereknél a szervezetben lévő cink és szelén hiánya felelős az aknés bőr kialakulásáért. Emiatt a diófélék – különösen a tökmag és a brazil dió – fantasztikus hatással vannak a szervezetre és még egészséges nasik is. A szelén segít a fehérvérsejtek számának aktív növelésében és megerősítésében. A működő és tökéletes bőr hozzávalói pedig az E-vitamin, réz, magnézium, mangán, kálium, kalcium és vas, ami mind megtalálható ezekben a diófélékben.

5. Paradicsom
Fotó: Thinkstock

C-vitaminban gazdag, amely segít megőrizni a bőr szilárdságát és feszességét, az általa termelődő kollagén miatt. A benne lévő piros pigmentek, amik nem csak a csodás, piros külsejéért felelősek, licopint is tartalmaznak, ami serkenti a bőr keringését is.

6. Vízitorma
Fotó: Thinkstock

Következő alkalommal, ha salátát ennél, próbáld ki, hogy néhány fejes sali levél helyett egy kevés borsos vízitormát teszel a tányérodra. A zöld leveles tele van antioxidánsokkal, ásványi magnéziummal, karotinnal és káliummal. Ez teszi a vízitormát egy erőteljes bőrtisztítóvá és táplálóvá, ami kivezeti a méreganyagokat.

7. Víz
Fotó: Thinkstock

A tiszta bőr belül kezdődik. És a legjobb, legolcsóbb és leghatékonyabb módja a toxinok kiürítésének, ha rengeteg vizet iszol. Nem csak megemeli a folyadékszintedet, segít az agyi funkciók teljes működésében, ezáltal kezelhetőbbé válik a stressz és még a sejteket is feltölti vízzel. Győződj meg róla, hogy az ajánlott napi minimum 8 pohár vizet megidd, de ha edzel, nyugodtan fogyassz többet.

8. Édeskömény
Fotó: Thinkstock

Ha nem igazán ismerős ez az édesgyökér-ízű zöldség, itt az ideje, hogy megszeresd. Amellett, hogy segíti az emésztést, csökkenti a szervezetben lévő duzzanatokat, segíti a felesleges folyadékok és toxinok kiürülését. Csodás hatása van a bőrre és a hajra, szóval vegyél egy édeskömény teát a boltban, vagy néhány darabot szerezz be a zöldségesnél és pörköld meg, így egészségesebb leszel, mint valaha.

9. Zabtej
Fotó: Thinkstock

Van némi bizonyíték arra, hogyha kivonod az étrendedből a tejtermékeket, javulni fog a bőröd állapota. Azt viszont, nem tudhatjuk biztosan, hogy épp neked beválik e, ameddig ki sem próbálsz a tej helyett valami más alternatívát és figyeled meg a változást. A zabtejnek magas a rosttartalma, laktózmentes, valamint különösen sok E-vitamint és folsavat tartalmaz, ami az egészséges bőr legjobb barátja. Próbáld ki, mi imádjuk!

10. Vörös szőlő
Fotó: Thinkstock

Azt mondják, hogy a vörös szőlő - és a magjai - nagyon erős természetes vegyi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amik gyulladáscsökkentő hatásúak a bőrre, javítják az állagát, eltüntetik a pikkelysömört és az ekcémát. Mint egy természetes antihisztamin, a szőlő kontrollálja az allergiák mellékhatásait. Dobj be néhány szemet a salátádba, ezzel már tettél is valami jót az egészségedért.

11. Cékla
Fotó: Thinkstock

Talán megfogja az ujjad, de a cékla bőrtisztító tulajdonságai zseniálisak. A lila gyökerek telis tele vannak A-vitaminnal, káliummal, nátriummal, kalciummal, magnéziummal és E-vitaminnal, ami hozzájárul az epidermális egészség fenntartásához valamint a gyógyuláshoz. Ezen tápanyagok összetételéből végeredményképp egy igazi nagy test-tisztítót kapunk, ami eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből és csökkentik a koleszterinszintet is.

12. Tofu
Fotó: Thinkstock

Van ennél jobb módszer arra, hogy növeld a fehérjebevitelt az étrendedbe? A puha, omlett-szerű anyag szójababból készült és egy remek forrása a gyógyító növényi fehérjéknek, kalciumnak, telített zsíroknak – a bőrproblémákra igazi gyilkos kombináció. Ha nem lenne elég, antioxidánsokban, ásványi anyagokban, vasban és mangánban is gazdag. Szuper megoldás frissen a salátádra szórni, vagy pedig megsütni. Ez aztán a szuper bőr-fellendítő menü!

13. Barnarizs
Fotó: Thinkstock

Van értelme annak, hogy a fehér szénhidrátokat átváltsd barnákra. Ugyanis úgy tartják, hogy a vércukorszint egyensúlya és a bőr egészségének állapota összefügg, így ha kristály tiszta bőrt szeretnél, figyelned kell erre az eshetőségre is. A fehér szénhidrátot felválthatod még akár teljeskiőrlésűre, alacsony glikémiás indexszel rendelkező ételekre, mint például a barna rizs. Napi egy adag nem csak rengeteg B-vitamint, proteint, szelént és magnéziumot és különféle antioxidánsokat biztosít a testednek, de segít szabályozni a vércukorszintet azzal, hogy a feldolgozott energiákat lassan szabadítja fel a nap folyamán, nem úgy, mint a feldolgozottak, amik egyszerre "hatnak".

14. Hüvelyesek
Fotó: Thinkstock

Mindenfajta gyógyulási folyamat során szükséged van elegendő proteinre és energiára, ami a hüvelyesekben bőségesen megvan – pl.: borsó, bab, lencse. Ez az erős vitamin koktél tartalmaz még ásványi anyagokat, élelmi rostokat, amely mind segíti a természetes emésztési folyamatot és a méregtelenítést. Ez azt jelenti, hogy a hüvelyesek mind harcba szállnak a tisztább bőrért. Így ha tudod, a pár kanál szénhidrátot cseréld le pár kanál babra, ez kétséget kizárólag segít!

15. Kelkáposzta
Fotó: Thinkstock

Felejtsd el a káposztát! A kelkáposzta tartalmaz mindent, amire szükséged van. A-vitamin, B-vitamin komplex, C-vitamin, E-vitamin és K-vitamin. Ezenkívül mangánt, kalciumot, káliumot, vasat, magnéziumot, fehérjét, folsavat és foszfort is. Apróra szelve tegyél egy keveset a kedvenc levesedbe a többi hozzávaló mellé. Ez a lista igazi bőrtisztító tonik is lehetne.

16. Avokádó
Fotó: Thinkstock

Ez a csúszós zöld gyümölcs széles körben ismert már. Kiváló E-vitamin forrás, amely erősíti a bőr vitalitását és fényessé teszi azt. Azonban az avokádó is rendelkezik elegendő mennyiségű C-vitaminnal, amelyet fel is tudunk használni bőrgyulladás ellen. Olaja stimulálja a kollagént a bőrben, ami javítja a bőr tónusát és textúráját. Ha egy felet eszel, már azzal is sokban hozzájárultál bőröd állagának változásához.

17. Fokhagyma
Fotó: Thinkstock

A fokhagyma minden egyes gerezdjében természetes eredetű kémiai anyag, az allicin található. Az emésztés folyamatában reakcióba lép a vérrel, aminek köszönhetően egy olyan végterméket hoz létre, amely képes megölni a szervezetben letelepedett káros baktériumokat és vírusokat. Ebbe beletartoznak azok, amelyek hatására pattanások és aknék alakulhatnak ki a bőrön, ezzel bőrfertőzéseket okozva. Néhány gerezd fokhagymát tegyél bele az egészségkoktélba, ez verhetetlen és egy baktérium vagy vírus sem fog ellenállni neki. Hogy a legtöbbet hozd ki belőle, fogyaszd nyersen, apróra vágva és szórd rá a salátára, vagy reszeld rá tálalás előtt.

18. Lucerna csíra
Fotó: Thinkstock

Kicsi a bors, de erős, tartja a mondás. A lucerna csíránál is ez a helyzet, ugyanis minden egyes nyúlós kis hajtás tele van értékes, bőrtisztító tápanyagokkal, többek között olyanokkal, mint kalcium, folsav, magnézium, mangán, foszfor, kálium, szilícium, nátrium és cink, valamint olyan vitaminok szállítását segíti, mint A-vitamin, B-vitamin komplex, C-vitamin, E-vitamin és K-vitamin. Kinek van szüksége multivitaminra, ha rászórhatod az ebédedre is a csírákat bármikor? Viszonylag olcsó és elérhető a legtöbb egészséges élelmiszer boltban.

19. Brokkoli
Fotó: Thinkstock

Eltekintve a kelkáposztától, nehezünkre esik megnevezni más zöldséget, ami méltóbb lenne a "superfood" elnevezésre, mint a brokkoli. Antioxidánsokban gazdag, mint A-, B- komplex, C-, E- és K-vitamin, amitől szuperfényes lesz a bőröd és elkezdenek a sérült szövetek regenerálódni. Az Omega-3 zsírsavak, a kalcium és a folát támogatja a gyógyulási folyamatokat és segíti a bőrsejtek megfelelő működését. Edd nyersen, vagy enyhén párolva, így nem veszíti el a tápanyagtartalmát sem, ezáltal a legtöbbet hozhatod ki belőle.

20. Articsóka
Fotó: Thinkstock

A fás, rostos zöldségek rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a bőr egészségének megőrzésével, károsodásának megelőzésével és nem hátránya az sem, hogy fényesíti a bőrt. Az articsókát gyakran használják gyógynövényként a krémekben és kozmetikumokban, mivel magas az antioxidáns tartalma, de ugyanúgy kiveszi a részét a táplálkozásunkban is. Segíti az emésztést, csökkenti a koleszterint és erősíti az immunrendszert.

21. Tojás
Fotó: Thinkstock

Különösen a sárgája fontos, ugyanis tele vannak bőrtisztító vitaminokkal, szelénnel, cinkkel és fehérjével.

22. Bojtorján
Fotó: Thinkstock

Évszázadok óta elterjedt tény, hogy a bojtorján, igazi gyógyító orvosság. Ez a növény az, amiben rengeteg kalcium, kálium és magnézium van. Alaptápanyagok, amiket a szervezet felhasznál az egészséges bőr támogatására. Antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal bír és tökéletes pattanások, valamint emésztési problémák kezelésére. Ehető, de a legegyszerűbb beviteli formája, ha teaként fogyasztod. A legtöbb bio boltban kapható.

23. Túró
Fotó: Thinkstock

Ha magas fehérjetartalmú, szelén dús, bőrtisztítót keresel, fontold meg, hogy beiktatod a túrót az étrendedbe. Próbálj meg néhány kanállal hozzáadni az édesburgonyához, köretnek pedig egyél hozzá spenótot és brokkolit, hogy igazi bőrtápláló étel-élményben legyen részed.

24. Zöldtea
Fotó: Thinkstock

Antioxidánsban és polifenolban gazdag zöld teát inni élmény! Javítja a bőrt és növeli a szépséged.

25. Édesburgonya
Fotó: Thinkstock

Bizonyítékunk van rá, hogy a sok stressz miatt, a mellékvese kortizon szintje megemelkedhet. Ha ez így történik, akkor az egyik fő hormon borul fel, ami problémás bőrt eredményez. Az ingadozó vérnyomás szabályozása kihathat a hangulatodra, ami ha ingadozik, sokkal stresszesebb lehetsz. Egyél vitamindús ételeket, ami lassan lebomló szénhidrátokat tartalmaz, mint például az édesburgonya. A cékla is tartalmaz béta-karotint, amely átalakítja az A-vitamint és emésztés közben javítja a testedben az oxigén keringését.

26. Acai bogyó
Fotó: Thinkstock

Az antioxidánsok bevitelére ezek az apró, lila gyümölcsök a leghatásosabbak az egész világon, de még a bőr egészségére is. Segítenek eltávolítani a toxinokat és a szabad gyököket. Ha hozzá tudsz jutni, mindenképp szerezz be frissen. Bio boltokban, vagy akár gyümölcslé formájában, de arra figyelj, hogy természetes termék legyen, ami nem tartalmaz adalékanyagokat és mesterséges cukrot.

27. Makréla
Fotó: rex/puzzlepix

Ha sugárzóan ragyogó bőrre vágysz, amin egy folt sincs, növeld az étrendedben az olajos halak mennyiségét. A makréla tartalmaz eikozapentaénsavat és dokozahexaénsavat, melyek mindegyike harcba száll a gyulladással, a problémás, aknés bőrrel…

28. Lazac
Fotó: rex/puzzlepix

… Akárcsak a lazac és más, hidegvízi halak. Továbbá magas a fehérjetartalma, ami segíti és felgyorsítja a bőr természetes gyógyulási folyamatát.

29. Osztriga
Fotó: rex/puzzlepix

Tele van bőrtökéletesítő tápanyagokkal, amitől tisztább lesz az arcod, relatív kevés kalóriáért cserébe. Mindent megtalálsz ezekben a falatnyi tengeri szépségbombákban az A-vitamintól kezdve, a cinken keresztül, egészen a szelénig.

30. Tökmag
Fotó: rex/puzzlepix

Nem vagy a tenger gyümölcseinek rajongója? Akkor a halak helyett szórj egy marék tökmagot a salátád tetejére. Minden egyes mag tele van E-vitaminnal, cinkkel, omega 3 és 6 zsírsavakkal, ami igazán szuper bőrtisztító.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Vigyázz velük, ezek a csillagjegyek teljesen kiszámíthatatlanok!

Vigyázz velük, ezek a csillagjegyek teljesen kiszámíthatatlanok!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője