5 dolog, amit sose mondj a gyerekednek

2017.május.23.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Gyerekkorban a legfontosabb inger, ami ér bennünket, a szüleinktől jön, hiszen velük töltjük az időnk legnagyobb részét, és az hatásuk formálja a gondolatainkat is. Hozzájuk fordulunk tanácsért, támogatásért és biztonságért, általuk szeretnénk megérteni, hogyan működik a világ. Éppen ezért komoly felelősséget jelent szülőnek lenni, pláne, mikor iránymutatást kell adni a gyerekeknek.

Van öt mondat, amit sok szülő a gyermeke fejéhez vág, holott nem lenne szabad:

Gyermekként könnyen sírva fakadunk, hiszen érzékenyek vagyunk, és nem tanultuk még meg, hogyan kontrolláljuk az érzelmeinket. Mivel ebben a korban még nincsenek kifejlett eszközeink, hogyan fejezzük ki magunkat, sokszor a sírás az egyetlen módja a félelem, a szomorúság és a fájdalom kiadásának. Kiskorban (és máskor is!) sírni teljesen természetes, és ahelyett, hogy ráparancsolnál a csemetédre, hogy hagyja abba, inkább biztosítsd róla, hogy megérted, amit érez, és bátran kiadhatja magából.

Ez az egyik legrosszabb dolog, amit egy szülő mondhat a gyerekének, hiszen ha kiskorban azt éreztetik valakivel, hogy semmirekellő és értéktelen, egy életen át ennek az ellenkezőjére keres majd visszaigazolást. Természetesen nem arra akarunk bíztatni, hogy engedd ellustulni a gyereked, azonban egy átfogó beszélgetés előbb megoldja ezt, mint az elkeseredett szitkozódás. Értesd meg vele, miért fontos, hogy felelősséget vállaljon a tetteiért, és érd el, hogy saját motivációból, ne pedig megfelelési vágyból cselekedjen.

Ezt láttad már? Képes-e megvédeni magát egy gyerek?

...és a másik véglet, az előzőnek pont ellentéte. Szeretnéd, ha magabiztos lenne a gyereked, ezért hazudsz neki. Mindkét szélsőség nagy hiba, hiszen csak az őszinteség viszi majd előre a gyermeked, és készíti fel a felnőttlétre - ahol nem mindig ő lesz a "leg". Természetesen kerüld a bántó kijelentéseket, értékeld a sikereit és képességeit, de maradj a realitás talaján, és lásd el építő kritikával a gyengeségeiért.

Nem, egyáltalán nem gáz félni. Pláne, ha ötéves vagy. A probléma inkább az - és ez a felnőttkorra is kihathat - ha nem mersz beszélni a szorongásaidról, ezért nem is tudsz felülkerekedni rajtuk. Emellett a félelem hasznos is lehet, hiszen emlékeztet bennünket az elővigyázatosságra. A legjobb dolog, amit ilyenkor tehetsz, hogy segíted feltárni a félelem okát, és közösen megoldást keresni rá.

Sok szülő vágja ezt a csemetéje fejéhez, amikor ő már eleve bűntudatot érez. Természetesen fontos része a nevelésnek, hogy megértessük a gyerekünkkel, miért követett el hibát, azonban a személyes csalódottságunk nem az ő problémája, és csak felesleges bántásként éli majd meg. Mivel a szülő a legfontosabb példakép, célravezetőbb, ha inkább elmagyarázza, mi volt a hiba, és miért volt helytelen, ahogy a gyereke viselkedett.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője