6 dolog, ami segít feldolgozni a szörnyű tragédiákat

2017.május.23.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Párizs, Brüsszel vagy Berlin után most a Manchesterben történt szörnyű terrorcselekmény rázta meg az egész világot: Ariana Grande hétfői koncertjén 22 ember életét vesztette, és rengetegen súlyossan megsérültek. Egy ilyen eset után kétségtelen, hogy gyász és fájdalom járja át a napjainkat, hosszabb távon pedig akár visszatérő szorongást is okozhat.

6 dolog, ami segít feldolgozni a szörnyű tragédiákat
Fotó: ABC

Mindez természetes, hiszen minden érző lényt megvisel egy ilyen tragédia, azonban fontos megtanulnunk megbirkózni ezekkel az érzelmekkel.

Íme 6 gondolat, amit fontos tudatosítanunk magunkban ilyen esetben:

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen éljük meg a rossz híreket és a szorongást. Rengeteg tényező befolyásolja, hogyan dolgozzuk fel a történteket, és hogyan hatnak ránk: más, ha alapból is érzékeny természetű vagy, ha családdal rendelkezel, vagy kint élő rokonnal. A pszichológusok azt javasolják, a természetes gyász mellett próbáljuk meg elvonatkoztatni magunktól az eseményeket, és nem kiszakadni a hétköznapi életvitelünkből, hiszen az élet megy tovább.

A híreket mindig úgy szerkesztik meg, hogy a képeknek és a szövegezésnek köszönhetően a legdrámaibb hatást érjék el. Keress inkább objektív, tárgyilagos forrásokat, és úgy informálódj a történtekről. Ha több forrást is elolvasol, átfogóbb képet kapsz majd, de lehetőleg ne a Twittert válaszd ehhez, ahol elsősorban képeket osztanak meg a felhasználók.

A pszichológusok szerint a nők és a tinédzserkorú lányok élik meg a legrosszabbul a drámákat. Amennyiben úgy érzed, képtelen vagy befogadni az információt, nemes egyszerűséggel kapcsold ki a tévéd és a számítógéped. Amennyiben a tényekről már informálódtál, nem szükséges sokkoló képeket böngészned. Nem a médiában eltöltött idődtől függ a gyászod mértéke.

Egy ilyen tragédia után legszívesebben bezárkóznánk a lakásba, és szinte bűntudatot érzünk, ha valami mégis mosolyt csal az arcunkra. Semmi elítélendő nincs abban, ha a történtek ellenére próbálod minél pozitívabban eltölteni a napod, hiszen ettől még nem válsz érzéketlenné az áldozatok iránt. Tereld el a figyelmed, törődj magaddal, és próbáld a legrosszabb napokból is kihozni a maximumot.

Fontos, hogy tudatosítsd magadban, a történtek ellenére te biztonságban vagy, és a tragédia tőled több száz vagy ezer kilométerre történt. Az áldozatokkal és családjukkal ugyanúgy együttérezhetsz, ám próbáld ne magadra venni a szenvedésüket, hiszen szerencsére nem személyes szinten érintett téged a kár.

Sajnos a terrorcselekmények és egyéb agresszív tevékenységek velejárója, hogy ártatlan emberek szenvednek tőle. Az elkövetők gondolatait és a tragédiák miértjét sosem tudjuk megérteni, és csak még drasztikusabbá teszi a történteket a halál értelmetlensége. El kell fogadnunk, hogy a terroristák nem a megszokott, számunkra érthető logikával gondolkoznak, és sajnos az ilyen tettekre nincs elfogadható magyarázat.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

5 Harry Potter-jelenet, ami nem került be a filmekbe, pedig ott lett volna a helye

5 Harry Potter-jelenet, ami nem került be a filmekbe, pedig ott lett volna a helye

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője