A Coca-Cola HBC segít a fiatal pályakezdőknek

2017.szeptember.26.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Gyakran vádolják azzal a mai fiatalokat, hogy lusták, közönyösek, és egyáltalán nem akarnak megdolgozni a sikerért. Valójában azonban nincsenek könnyű helyzetben az álláskereső Y és Z generációsok, vagyis az 1980 és 1995, valamint az 1996 és 2007 között születettek.
(X)

A Coca-Cola HBC segít a fiatal pályakezdőknek
Fotó: Shutterstock

Teljesen más elvárásokkal és nehézségekkel kell szembenézniük, mint elődeiknek ahhoz, hogy a vágyott pozíciót elérjék, és ehhez viszonylag kevés segítséget kapnak.

Bár Magyarországon az európai átlaghoz képest jóval több fiatal dolgozik, a teljes lakossághoz mérve még mindig magasnak számít a pályakezdők munkanélkülisége. A Coca-Cola HBC által támogatott, 18 és 30 év közöttiek körében végzett kutatás ennek okaira próbált rávilágítani.

Gyakori érv a fiatalokkal szemben, hogy kevésbé lelkesek. A motiváció hiánya azonban elsősorban tünet, és a hátrányos helyzettel, sorozatos iskolai kudarcokkal vagy alacsony önértékeléssel hozható összefüggésbe – derült ki a felmérésből. Ráadásul a legtöbb iskolában nem tanítják meg, hogyan kell ütős önéletrajzot írni, vagy hogyan legyünk megnyerők egy állásinterjún, pedig ez a sikeres álláskeresés alapfeltétele lenne. Az alacsony iskolai végzettségű fiataloknál a legkilátástalanabb a helyzet, ugyanis ők azok, akik leginkább kiszorulnak a munkaerőpiacról, és ezért reménytelenségükben munkát sem keresnek.

Fotó: Shutterstock

A legtöbb munkaadó többéves tapasztalatot ír elő, azonban a munkanélküli fiatalok csaknem felének nincs korábbi gyakorlata. Így a többségük egy ördögi kör rabjává válik: ha nincs tapasztalata, nem talál munkát, de ha nem talál munkát, akkor nem is szerezhet gyakorlatot. Erre jó megoldást jelenthet a néhány egyetemre már bevezetett duális képzés, amelyben a diákok az iskola mellett is betekinthetnek a munka világába. A megfelelő szakmai mentorálás és a továbbképzés az, ami valóban segíthet a helyzet megoldásában. A kutatás szerint ugyanis a legtöbb esetben nem az egyéni képességek hiányoznak, csak a pályakezdők nem tudják, hogyan aknázzák ki a tehetségüket.

A Coca-Cola HBC Magyarország új, ingyenes oktatási programja, az #énjövőm a fiatalok munkába állását segíti elő. Az izgalmas, színes foglalkozásokon minden olyan alapvető készséget meg lehet szerezni, amit az iskolában nem tanítottak, de elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeres legyen valaki egy állásinterjún, illetve a munkaerőpiacon.

Bővebb infó az ingyenes képzésről: www.enjovom.hu

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Idegesítő fejfájással ébredsz? Ez a magyarázat

Idegesítő fejfájással ébredsz? Ez a magyarázat

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője