A görög mitológia szeretettípusai: 8 módon szeretünk

2021.január.14.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Mi az a szerelem, és hol válik el a hétköznapi szeretettől? Egész életünkben erre keressük a választ, és gyakran nehezen fogalmazzuk meg, mit is érzünk pontosan. Egy valami azonban biztos: az érzelmekben nem létezik sztenderd, hiszen ahányan vagyunk, annyiféleképpen érzünk, és annyi formát vehet fel a kapcsolatunk.

Az ősi görög mitológiában a szeretet nyolc különböző típusát különböztették meg, és garantált, hogy te is tapasztaltál már ezek közül néhányat.

Íme a nyolc típus:

1. Eros: a szexuális vonzalmon alapuló szeretet

Eros a szerelem és a termékenység istene a görög mitológiában, és egyben a szexuális szenvedélyt és a vágyat is ő jelképezi. Eros intezív és veszélyes, hiszen könnyen elveszíthetjük a kontrollt. Idealista, a szépséget helyezi a középpontba, és ha jól használják a felek, akár tantrikus élményekhez is vezethet. Azonban vigyázni kell vele, ugyanis a túlzott szenvedély könnyen vezethet fájdalmas végeredményhez, emellett gyakran olyan hirtelenséggel távozik, ahogy jött is: folyamatosan táplálni kell a tüzét ahhoz, hogy ne aludjon ki.

2. Philia: a gyengéd szeretet

Philia a gyengéd szerelem, vagy a barátság, amely egyenlőségen és harmónián alapul. A fizikális vonzalom nem kritériuma ennek a típusú szeretetnek, itt a feleket az együtt töltött idő és a közösen átvészelt nehéz időszakok kovácsolják össze. Mivel kevésbé intenzív a kapcsolat, kisebb az esély a sérülésre is.

3. Storge: rokoni és családi szeretet

A szeretet ezen formájából is hiányzik a szexuális vonzalom, és a philiához hasonlóan inkább kiegyensúlyozottság és biztonság jellemzi. Ez a szeretet leginkább szülők és gyerekek között jön létre, de ez az erő köti össze a gyerekkorban kezdődő, hosszútávon át tartó barátságokat is.

4. Ludus: a játékos szeretet

A ludusban is munkálkodik erotika és a szenvedély, azonban ennél jóval többről van itt szó. A szeretet vagy szerelem ezen típusa általában a fiatal szerelmesek között jön létre, és magába foglalja az ismerkedés minden apró lépcsőfokát: a flörtölést, a kacérkodást, a féktelen boldogságot. A játék a szerelem egy fontos összetevője, ami akár késői felnőttkorban is meg tudja tartani azt a gyermeki szépséget, amit a nehéz, munkával terhelt napok kiölnének belőlünk.

5. Mania: a kínzó szeretet

A mania gyakran őrületbe kergeti az embereket, hiszen a szenvedélyes és a játékos szeretet elemeiből építkezik, azonban sokkal több fájdalommal jár. A maniaban egymást marcangolják a felek, önigazolást és megoldást keresnek a saját önértékelési problémáikra. Gyakran előfordul a féltékenység, a beteges ragaszkodás, és mihelyst viszonzatlanul marad egy érzelem, hatalmas fájdalmat okozhat.

6. Pragma: a tartós szeretet

A pragma harmónikus és érett, egy olyan típusú szerelem, aminek hosszú történelme van, és a felek megértésben és kölcsönös tiszteletben viszonyulnak egymáshoz. Valójában mindenki ezt keresi, de nehéz megtalálni a legmegfelelőbb partnert, és rengeteg időt, energiát igényel a kapcsolat fenntartása. Ez a típusú szeretet a hosszú házasságok és barátságok esetében jön létre, és rengeteg kompromisszumot kell megkötnünk hozzá.

7. Philautia: az önszeretet

A görögök szerint ahhoz, hogy képesek legyünk másokat szeretni, először saját magunkat kell elfogadnunk. Az önszeretet ezen típusa egészséges és egyben szükséges is, és nem szabad összekeverni a nárcisztikus, egoista érzelmekkel. A mitológia szerint csak azt a szeretet tudjuk megosztani másokkal, ami már eleve bennünk lakik: a philautia a megértésen és elfogadáson alapuló szeretet.

8. Agape: az önzetlen szeretet

Az agape a szeretet legmagasabb és legtisztább formája: ez az érzelem nem szab feltételeket, és nem a materiális valósághoz igazodik. A mitológiai szerint ez az érzelem spirituális eredetű, és nem befolyásolja az emberi gyarlóság, a vágyak és az elvárások. Az agape elfogad, megbocsát, és örökké kitart.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Meghan Markle és Harry herceg váratlan bejelentést tettek

Meghan Markle és Harry herceg váratlan bejelentést tettek

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője