A kapszulás kávéfőzés forradalma és győzelme - teszteltük az ízeket, elmondjuk, melyiket milyen alkalomra ajánljuk

Szponzorált tartalom

2018.november.14.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Anno hatalmas újdonság volt a piacon az első kapszulás kávé, a Nespresso által piacra dobott rendszer forradalmi lépés volt, amely nem csak a kávéhoz fűződő viszonyunkat, kávézási szokásainkat változtatta meg hamarjában, hanem a kávévásárlási attitűdünket is merőben átalakította.

A mi kávéházunk a mi otthonunk

A kávéfoltos múltat felderítő szakirodalom hosszasan ecseteli, hogy egykor Budapest az európai fősodorba tartozó kávés kultúrával rendelkezett, a polgárosodás korszakában az egyre zsúfolódó fővárosban a lakók számára a kávéházi jelenlét egyfajta reprezentációs térként funkcionált, ahol kávégőzbe burkolózva adhatták át magukat a boldog békeidők önfeledt egyszerűségének.

A kicsi és koszos bérházakban élő polgár elképesztő pompában érezhette magát a gombamódra szaporodó kávéházakban, szinte az egész napját itt töltötte. Nem mellékesen a magyar kultúra csúcsteljesítményei is ezer szállal kötődnek a kávéházi kultúrához. Egy rövidke novellájában Kosztolányi frappánsan így tapint rá a városi ember kávéházhoz fűződő viszonyára:

"A pesti ember így érvelhet: Az én kávéházam az én váram"

Mára jelentősen megváltoztak a szokásaink, és annak ellenére, hogy Magyarországon újra hódító körútjába kezdett a kávéházi kultúra és egyre-másra nyílnak az újhullámos helyek, manapság már otthon is elérhetők a legjobb minőségű kávék, Kosztolányit parafrazálva mondhatnánk úgy is:

"A mi kávéházunk a mi otthonunk"

Igazi kávéélmény otthonunkban

Kényelmes körülmények között, ha szeretnénk a fotelben elnyújtózva, kedvenc olvasmányunkba mélyedve élvezhetjük a fekete ital gondolkodásunkra is pezsdítő hatását, de barátainkat meginvitálva, élénk tere-fere és kulturális témák között is cikázva válthatjuk meg kicsit a világot. Hiszen a kávé összehozza a legkülönlegesebb embereket, az egymástól szögesen eltérő gondolatokat és elképzeléseket is egy asztal mellé tudja ültetni. Hatalmas kulturális muníció rejlik benne, de korántsem mindegy, milyen kávét főzünk, hiszen lehet, hogy a választással már eleve megszabjuk a beszélgetés menetét.

A kapszulás rendszerek mellett rengeteg érv szól, nem csak a kényelem, a kiváló minőségű kávé és a megfizethető ár, hanem a zaccmentes kávéfőzés és a pofonegyszerű működés is garantálja, hogy csak felsőfokon beszéljünk az élvezetekről.

Napszakhoz igazított kávézás

Hogy kicsit ti is képbe kerüljetek, és segítsünk nektek a megfelelő időtöltéshez passzoló kávéélmény kiválasztásában, elmondjuk, mi mit gondolunk az egyes fajtákról.

Mint látni fogjátok, akár a hangulatunkhoz is igazíthatjuk a kávét (vagy éppen ebből meríthetünk hangulatot), ami a kapszula-forradalom óta hihetetlen egyszerű a hatalmas kapszula és ízválaszték miatt.

A kávé és a kávéfogyasztás kulturális térbe ágyazottságát az is nagyszerűen mutatja, hogy a kóstolás során kollégáinknak azonnal olvasmányélmények és nagyon kedves emlékfoszlányok jutottak az eszükbe. Így mindegyik kávéhoz azonnal kerítettünk egy hozzá passzoló irodalmi nagyágyút vagy éppen egy könnyed, relaxációra is alkalmas bestsellert.

A Jacobs-tól kapott kapszulákat próbáltunk ki és teszteltük, az élmények mellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy a résztvevők a nap mely szakaszában innák szívesen a különböző fajtákat.

Megkértük tehát őket, hogy meséljenek…

Lungo Classico

A kapszula az arabica és a robusta kávéfajták kombinációjával a kissé kesernyésebb ízeket vegyíti egy kellemes karamellás utóízzel. Intenzív illatélmény jellemzi, a főzés után a helyiséget azonnal kellemes fűszerillat töltötte meg. Az erős aroma intenzitás, azt, hogy a kapszula ennyire kiválóan megőrzi a kávészemek illatát és ízét annak is köszönhető, hogy alumínium kapszulába csomagolták. Ezért is érdemes elolvasni a kávésdoboz hátulját, hiszen itt amellett, hogy megtudjuk melyik kávégéphez kompatibilis a kapszula, erre is rögtön fény derül! A Jacobs kapszulák például a Nespresso kávégépeivel főzhetők le.

Szubjektíve?

Zita azonnal rávágta, hogy ő ezzel indítaná a napját. Fellapozná a legújabb GLAMOUR magazint, miközben csendes merengéssel szemlélné a körülötte zajló eseményeket. De volt, aki szerint ez egy laza délelőtti kávé, olyan, amit munkába érkezés után lassan elkortyolgatsz, a lágy karamellás utóhatás miatt pedig egyre csak halogatod az utolsó kortyot, hogy minden cseppjét nyugodtan kiélvezhesd. Többségünknek az volt a véleménye, hogy egy laza, csajos utazóregény illene a leginkább a kávéhoz. Kovács Eszter Let's kifli című bestsellere például tuti választás lehet.

Espresso Classico

Erőteljes gyümölcsös aromával megbolondított kávé, amely elképesztően szép vékony krémréteget képez a csésze belső falára.

Szubjektíve?

"Eskü, hogy éreztem benne a gyümölcsöket! Mintha újra nyár lenne, teljesen olyan érzés fogott el" – ecsetelte Gergő. Mások pedig még attól sem hőköltek vissza, hogy egy gurításra magukba töltsék. "Finom!" "Kicsit mintha mogyorós lenne" – mondta egy másik kóstoló. Abszolút a meleg, a kora őszi kirándulások élménye volt az, amit szinte mindenki felemlegetett a kávéval történt első érintkezés után. Ha olvasmányt választanánk hozzá, nem is lehet nagyon mellényúlni Raphaelle Giordano elképesztően izgalmas alkotásával, A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van című remekművével. Amiben még egyetértettünk: ez egy nagyon kellemes ebéd utáni kávé lehet.

Espresso Intenso

Erőteljes karakter, fűszeres íz, prémium minőségű Arabica kávéból. A kávé elfogyasztása után fogtunk hozzá a cikk megírásához, tényleg beindított mindenkit.

Szubjektíve?


Gyönyörű a krémréteg, lágy és selymes, íze átható, biztos, hogy reggel innám – mondta rögtön az első korty után egyik szerkesztőnk. Mások szerint a kicsit fanyar keserűsége az ikonikussága, ha valaki tényleg erősebb kávét szeretne, azonnal ezt ajánlanánk neki. Egy pohár tonikkal elképesztően ütős elegyet képeznének Én mindenképpen ezzel kínáltam volna meg a szakdolgozati konzulensemet az egyetemen, ettől azonnal kinyílik az elme, kipattannak a szemek, és rövid időn belül nagyon koncentrált leszel Egy laza művelődéstörténeti ismeretterjesztő munka dukálna hozzá, és ha már magyar töri, akkor egy felemelő kis sztori a reformkorból. Fábri Anna: Hétköznapi élet Széchenyi István korában. Egy könnyed, laza, de kreatív és dinamikus beszélgetés is elengedhetetlen kelléke lehet a kávé elfogyasztásának.

Espresso Ristretto


A válogatás legerősebb darabja, az erőteljesebb ízek kedvelőinek. Látványos fekete külső kívülről, de ízében csodálatos könnyedség és harmónia.

Szubjektíve?


Ez tutira beindítja a napod! Kora délutánig úgy fogsz pörögni, hogy a munka hőse hozzád képest kispista Lehengerlően szép a színe, nekem kicsit túl erős, úgyhogy tényleg csak nagyon lassan kortyolgatnám el Annyira intenzív és erős, hogy utána órákig csak multitaskingoltam, ide-oda cikázott a szemem, képes lettem volna megírni egy egész könyvet Járt az agyam, forgott minden – csak gondolkodtam, és közben elképesztő megérzéseim támadtak, olyan mintha megvilágosodtam volna Nem volt nehéz a választás, ehhez egy abszolút klasszikus illik, ráadásul egy gondolatokkal telezsúfolt emberfeletti alkotás: Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában. Igazi szellemi mélybúvárkodás.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője