Igen érdekes összefüggés van a telefonfüggőség és a hipnózis között

2020.július.3.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az okostelefonok túlzott használatát egyre inkább asszociáljuk rossz mentális egészséggel, fejlődési, kognitív és társadalmi eredményekkel, ám jelenleg keveset tudunk a képernyőtől való függőségünk mechanizmusáról.

Igen érdekes összefüggés van a telefonfüggőség és a hipnózis között
Fotó: Profimedia

Amellett, hogy különböző tanulmányokat folytatnak az okostelefonok mentális egészségre gyakorolt hatásairól, eltérő okok állhatnak a probléma hátterében. Azt például tudtad, hogy számos tényező hathat a tudatunkra, mint például a placebo effektek (szociális és kulturális), amelyek befolyásolhatják a gyógyulás folyamatát és hipnózist?

Mi a hipnózis, és milyen kapcsolatban áll a telefonok túlzott használatával?

Általánosságban elmondható, hogy a hipnózis egy atipikus figyelem- és tudatállapotra utal, amelyben az önkéntes gondolkodást és cselekedetet javaslatok akadályozzák - azaz olyan verbális, vizuális vagy egyéb ingerek és útmutatások, amelyek módosíthatják a testi folyamatokat és érzéseket, amelyeket általában nem tudunk önként ellenőrizni.

A hipnotizálhatóság arra utal, hogy az emberek hajlamosak reagálni a javaslatokra. A lelkiismeretességhez hasonlóan a hipnotizálhatóság is egy viszonylag stabil személyiségjegy. Egyesek erősen hipnotizálhatók, mások kevésbé.

Fotó: giphy

Több tudós is azon töprengett, vajon a könnyebben hipnotizálható emberek hajlamosabbak-e az okostelefonok túlzott használatára. Kíváncsiak voltunk, hogy azok, akik fogékonyabbak a társadalmi befolyásokra (egyes kutatók szerint ez a hipnotizálhatósággal összefüggésben állhat) esélyesebbek-e arra, hogy telefonfüggővé váljanak.

És mire jöttünk rá?

Kísérletek során egy kicsi, de annál jelentősebb összefüggést véltek felfedezni a hipnotizálhatóság és a telefonfüggőség között.

Más szavakkal: a hipnotizálhatóság valamilyen szinten megjósolja az okostelefon-függőség súlyosságát.
A több hónapon át való kísérletezés ugyanazt az eredményt hozta, a két dolognak összefüggésben kell lennie.

Fotó: giphy

Tudjuk, hogy sok ember a telefonjának rabja, és ezt sokszor az életminőség csökkenéséhez vezethet.
Meglepően keveset tudunk arról, hogy az emberek miért hajlamosak a telefonfüggőségre, és milyen pontos mechanizmusokon (akár kognitív, érzelmi vagy viselkedési) alapul ez a jelenség. Úgy tűnik, hogy a hipnózis és az okostelefonok közös funkciókkal rendelkeznek, kezdve az értesítések automatikus megtekintésétől, öntudatlan görgetésig és böngészésig.
Végül, képesek vagyunk teljesen elszakadni a külvilágtól, hiszen azt sem tudjuk mikor is kezdtük el telefonunk nyomkodását.

Mik a következmények?

Az okostelefonoktól és a képernyőktől való függőség egyre inkább közegészségügyi problémát jelent, különösen a gyermekek és a fiatalok körében. Az epidemiológusok egyértelműen egyetértenek abban, hogy a gyermekek, tinédzserek és fiatal felnőttek mentális egészsége jelentősen romlott az elmúlt évtizedben.

Miközben viták folynak a képernyő-idő és a mentális egészség közötti lehetséges ok-okozati viszonyról, több felmérés is kimutatta (főként tinédzserek körében), hogy összefüggés alakult ki a túl sok képernyő előtt töltött idő, illetve, a depressziós és öngyilkos gondolatok között.
Tehát a képernyő előtt töltött idő egyenesen arányos a depresszió kialakulásának kockázatával.
Egyre inkább ismerik fel, hogy a téves és megtévesztő információk gyors terjedése a médiában komoly veszélyt jelenthet a társadalomra nézve.

Összegezve: sok kérdés merül fel az okostelefonok használatával és hatásával, valamint az ezen problémák megoldásával kapcsolatban.
Ezek a tanulmányok segíthetnek az orvosoknak, oktatóknak és döntéshozóknak jobban megérteni az egész jelenséget, ezáltal képesek lehetnek megelőzni és orvosolni a problémát (ilyen lehet a kognitív viselkedésterápia).

Meghökkentő adatok:


Egy 2018-as adat szerint mi, magyarok átlagosan legalább 3-4 órát töltünk online. Ezenkívül a válaszadók 12%-a több mint 6 órát tölt naponta az interneten. Természetesen ezek a számok egyénenként és elektronikai eszközönként változhatnak.

Nemek közötti különbségeket is találtunk: a nők hamarabb válhatnak függővé, mint a férfiak.
Összességében a kérdőívben résztvevő nők 51%-a, míg a férfiak 39%-a hajlamos telefonfüggővé válni.

Ezek az adatok arra utalnak, hogy a probléma megelőzése érdekében a már berögződött, tudtunkon kívüli szokásainkon kell változtatnunk.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Leesik az állad, ha megtudod, ki valójában Angelina Jolie apukája

Leesik az állad, ha megtudod, ki valójában Angelina Jolie apukája

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője