Így befolyásolhatja az intelligencia a párkapcsolatokat

2020.július.11.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Évszázadok óta vitatott kérdés, hogy van-e különbség a nők és a férfiak intelligenciája között. Annyi biztosan kikristályosodott mára, hogy az emberek többsége nem ért egyet Charles Darwinnal abban, hogy a férfiak eredendően intelligensebbek, mint a nők. Margaret Mead 1935-ben kijelentette, hogy a nők és a férfiak intellektuális képességében semmiféle biológiai különbség nincs, de a modern tudományos kutatások azt mutatják, hogy neki sem volt igaza. Az évszázados tapasztalatok azt mutatják, hogy a női és a férfi intellektusok között valóban van különbség, ez azonban nem eltérő intelligencia szintet, hanem különböző intelligencia típusokat jelent.

Így befolyásolhatja az intelligencia a párkapcsolatokat
Fotó: Rexfeatures

Napjainkban a tudomány elismeri, hogy különböző típusú intelligenciák léteznek. Néhány ember profi sakkjátékos, és könnyedén megtervez több lépést is előre bármiben, amit csinál. Vannak, akiknek fantasztikus az emlékezetük, és a szükséges pillanatokban bármilyen történetet fel tudnak idézni a múltjukból. Néhányan rendkívül jók a matematikai képletek, az idegen nyelvek vagy a filozófiai rejtelmek elsajátításában. Vannak, akik elképesztően tehetséges írók, mások pedig profi zeneszerzők. Egyeseknek pedig olyan fantasztikus technikai ismereteik vannak, amikkel bármilyen számítógépes hibát meg tudnak oldani.

A kapcsolat 5 szakasza, amin minden pár keresztülmegy

A kapcsolat 5 szakasza, amin minden pár keresztülmegy

Noha ezeket a készségeket, és még sok másikat is remekül lehetne csoportosítani különböző területekre, az igazság egyszerűen az, hogy az intelligencia kérdése sokkal összetettebb, mint amilyennek évszázadokkal ezelőtt tűnt. Számos különféle intelligenciatípus létezik, és az egyének veleszületett adottságai nemtől függetlenek. A különféle gondolkodásmódokban ellenben már könnyen lehet, hogy megmutatkoznak nemek közti különbségek.
Általában a nők hajlamosabbak a verbális feladatok megoldására és a nemlineáris gondolkodásra, míg a férfiak a matematikai feladatok megoldása és a lépésről lépésre történő feldolgozások felé hajlanak inkább. A nők a legtöbb esetben jobban fejezik ki az érveiket az érzéseik megmutatásán keresztül, a férfiak pedig inkább a térbeli érvelés mellett határozzák el magukat.

Az intimás 4 formája (a szexen kívül), amit meg kell tapasztalod a párkapcsolatban

Az intimás 4 formája (a szexen kívül), amit meg kell tapasztalod a párkapcsolatban

Az általános megfigyelések azonban valóban csak statisztikai átlagnak bizonyulnak. Lehet, hogy több férfi fizikus és matematikus van, és több a női tanár és író, mégsem vitatja senki, hogy Marie Curie és William Shakespeare a saját szakterületük csúcsán helyezkednek el. Az átfogó statisztikák az egyéneket tekintve semmit nem jelentenek. Mindazonáltal az a tény, hogy a nemek közötti különbségek egyáltalán léteznek, valószínűleg az evolúció terméke.

Évszázadokkal, még inkább évezredekkel korábban az embereknek nem adatott meg az a kényelem, amelyet sok tekintetben kínál a mai világ. Egy ember számára egyszerűen lehetetlen volt elvégezni az összes olyan munkát, amely az ellenségek elhárításához, a család élelmének biztosításához, a gyermekek neveléséhez, a természeti csapások túléléséhez és a mindennapi élét egyéb feladataihoz szükségesek. Alapvető fontosságú volt a megosztás és a hódítás. Evolúciós szempontból ésszerű volt, hogy családon belül az egyik fél az otthonon kívüli feladatokat látta el, míg a másik fél az otthoni munkákért felelt. Így tehát ennek az évezredes a valóságnak a mentén fejlődött az emberiség.

Ma természetesen egyedülállónak, gyermekét egyedül nevelő szülőnek lenni nemcsak lehetséges, hanem teljesen megszokott is. Sok ember csak többéves párkapcsolat után dönt a házasság mellett, mások pedig egyáltalán soha nem is mennek férjhez vagy nősülnek meg. A feladatok megosztásának már nincs túlélési oka, ennek ellenére ma is normális, ha megvan, hogy egy háztartáson belül ki milyen feladatokat lát el. A fontos viszont ma már egyértelműen az, hogy mindenki olyan partnert találjon, aki mellett önmaga lehet, és nemétől függetlenül az élet minden területén kiegészítse a másikat.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője