Így gyógyítsd magad, ha náthás vagy!

2017.január.6.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A nátha jellegzetes tüneteit leggyakrabban a rhinovírus okozza. Mivel pedig – amint azt neve is mutatja – ez egy vírus, antibiotikummal nem kezelhető. (Ez az influenzára is igaz, vagyis, hiába magas a lázad és érzed magad rémesen, nincs értelme az antibiotikum szedésnek). Persze, ha felülfertőződtél, vagyis nátha után egy rövid gyógyult időszakot követően hamar még rosszabbul leszel, akkor elképzelhető, hogy már baktériumokkal állsz szemben, de ezt is csak orvos igazolhatja. (Ilyen esetekben mindenképpen látogasd meg!)

Amíg azonban egy szimpla náthával küzdesz, sajnos nincs egyéb lehetőséged, mint az otthoni gyógymódokat kiaknázni. Természetesen lehet szedni gyulladáscsökkentőket, különösen a forró italporok és az azok fő hatóanyagának számító paracetamol segíthet, főleg, ha fájdalmaid is vannak, de igazából az egyszerű náthát házi eszközökkel is meglehetősen jól lehet kezelni.

Íme, néhány tuti tipp, ha minél gyorsabban szeretnél túlesni a betegségen:

Ha van rá lehetőséged, akkor a náthát mindenképpen feküdd ki. Még akkor is, ha nincs lázad. Végül is két-három nap az ágyban egy jó könyvvel vagy filmmel (és persze emellett rengeteg alvással) nem olyan rémes dolog. Minél több energiát spórolsz meg azzal, hogy kíméled magad, annál több marad a szervezetednek arra, hogy eredményesen vegye fel a harcot a nátha ellen.

Ez lehet gyümölcstea, tiszta víz, limonádé, forró leves, gyümölcslé – a lényeg, hogy semmiképpen se tartalmazzon koffeint, az ugyanis vízhajtó hatású, és lehetőség szerint cukrot sem túl sokat, mert nem az a cél, hogy a nátha alatt hízz 2 kilót. Ha elkerülöd, hogy a szervezeted dehidratált legyen, hamarabb és kevesebb szenvedéssel gyógyulsz, a rendszeres folyadékfogyasztás pedig enyhíti a torokfájást is. Jót tesznek a forró teák, levesek, ugyanis segítenek kitisztítani az eldugult orrot és kellemesen melegítő hatásuktól a közérzeted is jobb lesz. Régi legenda a csirkehúsleves, amelynek valóban gyulladáscsökkentő hatása kétséges ugyan, de forró, folyadék és finom – vagyis biztosan segít testileg is lelkileg is rendbe jönnöd.

A sós vizes öblögetés a torkodnak és az orrodnak is jót tesz. Forralj föl, majd hűts le melegre egy liter vizet, tegyél bele két teáskanál sót, majd két és fél decinként, naponta négyszer gargarizálj vele. Ha éjszaka is nagyon kapar a torkod, akkor érdemes egy pohár mézes teát tartanod az éjjeli szekrényeden, és néha belekortyolni. Az orrüreg sós vízzel való kitisztításához a legjobb, ha egy gyógyszertárakban is kapható speciális kannácskát használsz, és azzal öblíted át az orrüregedet naponta. Arra nagyon ügyelj, hogy itt is mindig forralt vagy desztillált vizet használj, hogy elkerüld a fertőzéseket.

Mindkettő segít az eldugult orron és nyugtató hatással is bír. Ha nem vagy képes zuhanyozni, elég, ha csak beülsz a fürdőszobába, és néhány percig jó forró vizet eresztesz, hiszen így is kijut a gőzből. Egy forró vízzel teli tál fölött, törölközővel a fejeden is gőzölhetsz, csak arra vigyázz, hogy ne legyen túl forró a víz, nehogy megégesd a torkodat vagy az orrüregedet.

Ha az eldugult orrodtól nem tudsz aludni, érdemes éjszakára párnákkal felpolcolni a fejedet, így könnyebben fogsz tudni lélegezni. Ha mégis a forró italporok mellett döntesz, azokat is lefekvés előtt érdemes bevenni, mert hatásukra könnyebben álmosodsz el. Ilyenkor egyébként a tradicionális alkoholos trükk is működik, ugyanis az is segít az elalvásban: keverj egy kevés viszkit vagy rumot meleg teába, és lassan kortyolgasd el. Ezt a trükköt semmiképpen se vesd be minden nap vagy naponta többször, és maximum csak 2-4 cl alkoholos itallal! A hagyományos orrcseppek és orrspray-k is sokat segíthetnek az eldugult orron, de arra ügyelj, hogy csak a betegtájékoztatóban előírt alkalommal és ideig használd őket!

Habár hatásosságuk olykor több, mint kétséges, az olyan házi gyógymódok, mint a mézes-citromos reszelt gyömbér vagy fokhagyma bírhatnak placebo hatással, ha hiszel bennük. Természetesen csak akkor van értelme ilyeneket enned, ha szereted őket. Más étellel is kényeztetheted magadat, hiszen minél jobb a közérzeted, annál eredményesebben gyógyulsz. Egyes ételek valódi segítséget nyújthatnak: a banán például jót tesz a náthára és az influenzára olykor jellemző hasmenés ellen, a csípős ételek – persze, csak módjával, hogy a gyomrod bírja – pedig segíthetnek kidugítani az orrodat.

Több kutatás szerint sincs a nagy mennyiségű C-vitamin szedésének mérhetően pozitív hatása a nátha alakulására. Igaz, egyes eredmények szerint extrém időjárási kondíciók mellett, illetve bizonyos egyéneknél hatékony lehet a betegség lerövidítésében. Vagyis, természetesen általában is jót tesz, ha sok vitamindús zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, és betegség alatt is törekedj a minimum napi öt adag bevitelére, a több ezer mg C-vitamin szedést nem ajánljuk, mert például megterhelheti a vesédet. Szintén nem ajánlatos – kivéve természetesen bizonyos esetekben, ezért orvossal mindenképpen beszélj erről! – a láz nagy erőkkel történő, folyamatos csillapítása. Ha állapotod nem indokolja – például nem vagy terhes -, akkor a 37-38 fok körüli lázat nem is feltétlenül kell csillapítani, hiszen a láz a szervezted egyik hatékony fegyvere a vírus elleni harcban.

Lektorálta dr. Pongor Vince megelőző szakorvos

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Undorító volt” - Anne Hathaway 10 férfival csókolózott egy castingon

„Undorító volt” - Anne Hathaway 10 férfival csókolózott egy castingon

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője