#KihívásElfogadva Rémlik a trend? Magyarázzuk!

2020.augusztus.5.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha régóta gazdagítod a közösségi média körét, akkor tudod, hogy az Instagram trendek úgy jönnek-mennek, hogy szinte követni sem lehet őket. Nem is olyan rég, még mindenkinek a fala fekete négyzetekkel volt tele, - prezentálva ezzel a Black Lives Matter fontosságát - esetleg a hírességek John Lenon szövegeket énekeltek. Mégis mostanában mindenhol fekete-fehér szelfik bukkannak fel a platformon.

Mind tudjuk, hogy ezeknek a kihívásoknak a legtöbbje nem több, csupán permformatív jellegű. Hányszor kell magunktól megkérdezni: ha most elfogadom a kihívást, azzal tényleg segítek valakinek? (Igen, rád gondolunk, Ice Bucket Challange!)
A legutóbbi trend, ami az Instán, sőt nálunk a Facebookon is hódít, a #ChallengeAccepted, magyarul #KihívásElfogadva őrület. A dolog lényege, hogy nők ezrei a fent említett fekete-fehér képeket osztják meg magukról, a női összefogás jegyében. Ezen kívül megjelölnek más nőket, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz. Olyan nagy nevek is megcsinálták, mint Jennifer Lopez, Reese Witherspoon, Khloe Kardashian, Eva Longoria, Natalie Portman, Rashida Jones és még többen csatlakoztak az elmúlt napokban.

Sok közös van ezekben a nőkben, de az egyik fontos az az, hogy mindannyian leírták a képük alá, hogy mennyire fontos az, hogy a nők támogassák egymást. Ennek a legfontosabb hashtagje a #womensupportingwomen, amin már több mint 8,5 millió poszt van, viszont a mozgalom célját már nem ismertetik a leírásban. Ez a szám azt mutatja, hogy nem csak a celebek álltak bele a kihívásba.
A New York Times egyik újságírója, Taylor Lorenz szerint sok lehetőség van, hogy mégis honnan eredeztethető. 2016-ban is fekete-fehér fotókkal hívták fel a figyelmet olyan fontos dolgokra, mint a "rák-tudatosság" illetve a "pozitivitás terjesztésére".

A Times beszélt egy "influencer marketing" szakértővel is, aki szerint ez az egész szelfi-kör Alexandria Ocasio-Cortez Képviselőházban tartott beszédére vezethető vissza, miután Ted Yoho "kibaszott ribancnak" nevezte a nőt. Ocasio-Cortez beszéde után kezdtek el mozgolódni a feminista és női jogokat hirdető posztok a különböző platformokon.
Egy másik népszerű elmélet szerint a kihívás Törökországból származik, ahol azért posztolták a fekete-fehér portrékat, hogy tiltakozzanak a nemi alapú erőszak ellen. Az író és művész, Mina Tunay több képen keresztül adta meg a háttértudást a történtekhez és összekapcsolta a hashtaget egy másik "femicide" történéssel, a barátja által meggyilkolt egyetemistával, Pinar Gültekinnel.

A szépségipar még mindig nagyon távol áll az igazi sokszínűségtől

A szépségipar még mindig nagyon távol áll az igazi sokszínűségtől

Mind ezek ellenére, az Instagram megerősítette, hogy a #ChallengeAccepted törökországi fellendülése más, mint az USA-ban elterjedt változat.

Végül, ha az a célod, hogy támogasd a nőket, akkor erre a Twitter felhasználók egy logikusabb ötlettel álltak elő, mint egy beállított, szétfilterezett szelfi.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nem is gondolnád, milyen bizarr dolgokat rejtenek az eltűnt bőröndök

Nem is gondolnád, milyen bizarr dolgokat rejtenek az eltűnt bőröndök

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője