Lecsúsztál a ponthatárokról? Elmondjuk, hogy miért nem dől össze a világ!

2019.augusztus.24.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Divat lett a programozás és végre már nem csak a fiúkat vonzza ez a szakma, hanem egyre menőbb az, ha a nők is megtanulnak programozni. Dőlnek a szelfik a #devgirls és a #girlswhocode hashtagekre. Retro fejhallgató, agyonmatricázott laptop, kávé. Raklap a bútor, babzsák a fotel. Újabb kockát rántunk ki az előítéletek Jenga-tornyából! Ha azt is akarod tudni, hogy a NŐ programozók sikere mögött milyen egyéni sorsok vannak, akkor kövesd rovatunkat.

Július 24-én kihirdették a 2019-es ponthatárokat, viszont aznap este nem mindenki került be a hőn áhított egyetemre. Lecsúsztál a ponthatárokról? A kétségbeesés helyett első lépésként vedd végig a lehetőségeidet. A nyár további részét akár végig is bulizhatnád, hogy egy semmittevős vakáció után ősszel keress valami munkát, miközben magadban megfogadod, hogy jövőre újra próbálkozol a felvételivel. Sajnos az esetek nagy százalékában elillan a tanulás iránti motiváció és a diákok még inkább alul teljesítenek a javítás helyett. Lehet, hogy nem érdemes erőltetni a pontok utáni küzdelmet, helyette inkább mérd fel, hogy mik azok a szakmák, amik szóba jöhetnek nálad! A nyár további része tökéletes időszak ahhoz, hogy utánajárj olyan kurzusoknak, amik segítenek új készségeket és specifikus tudást elsajátítani. Ez lehet akár egy idegen nyelv, gépírás, jogosítvány vagy egy photoshop kurzus. Mikor lennél bevállalós, ha nem most? Vágj bele egy olyan dologba, amire még sosem gondoltál, hogy a képességeid alapján alkalmas lennél rá! Cikkünkben olyan embereket mutatunk be, akik nem a hagyományos utat járták be, mégis boldogulnak.

A kor nem számít - Válts karriert bármikor!

A kor nem számít - Válts karriert bármikor!

Programozóiskola egyetem helyett
Rendőr, zongorista, bölcsész, jogász: mi a közös bennük? Első olvasásra talán semmi, de mindegyikükből képeztek már programozót a Codecoolban. Az egyetem és az állandó magolás helyett jelentkezhetsz különböző képzésekre is.

A Codecool programozóiskola Budapest mellett Miskolcon, Romániában és Lengyelországban is jelen van. Az sem lehet kifogás, hogy már biztosan lemaradtál a jelentkezésről, a budapesti iskola ugyanis kéthetente indítja el kurzusait. Akkor sincs gond, ha bár érdekel a szakma, de soha nem foglalkoztál vele előtte: Az előítéletekkel ellentétben nem kell kiskorunk óta erre a pályára készülnünk, ha kódolók szeretnénk lenni, bőven elég, ha valaki jó problémamegoldóképességgel és analitikus gondolkodással rendelkezik.

Szedlacsek Lilla esete kiválóan példázza, hogy hiába a megszerzett a diploma és a belefektetett energia, nem biztos, hogy ez az, amire valóban vágyunk. Bár eredeti szakmája szerint közgazdász és üzleti szakmenedzser felsőfokú képzéssel is rendelkezik, Lilla úgy döntött, nem kezdi el a mesterszakot, helyette jelentkezik egy programozóiskolába, hogy programozó válhasson belőle. "Szerettem volna kitörni a szűk keretek közül és a rengeteg elmélet helyett végre azzal foglalkozni, ami már régóta közel állt a szívemhez, ez pedig a programozás." – meséli Lilla, aki 12 évesen csupán szórakozásból szerkesztett weblapot az osztályának.

Érdekel a programozás? A fejlesztő lány blogját meg kell ismerned

Érdekel a programozás? A fejlesztő lány blogját meg kell ismerned

Természetesen nem csupán a fővárosban lehet ilyen sikereket elérni, Vincze Berta ugyanis a miskolci iskola segítségével kezdte megvalósítani az álmait, bár korábban ő is járt egyetemre. "Az egyetem mellett utazásszervezéssel foglalkoztam Miskolcon, céges utazásokra szerveztem repülőjegyet és szállást. Szívesen foglalkoztam volna az informatikával, de nem tudtam, hogyan kéne belevágnom. Egy ismerősöm ajánlotta a Codecoolt, az ő hatására jelentkeztem az iskolába." Bár Berta Lillával ellentétben nem rendelkezett korábbi tapasztalatokkal a kódolás terén, hamar belejött és nagyon megszerette ezt a szakmát.

Gyakorlat az elméleti oktatás helyett

Egy maximum egy év körüli, gyakorlatorientált képzés azoknak is kiváló megoldás lehet, akik a hajnalig tartó magolás helyett sokkal szívesebben próbálnák ki a szakmát rögtön a gyakorlatban is. Így nem csak gyorsabban tanul az ember, de a leendő munkahelyen is pluszpont, ha egy tapasztalattal rendelkező pályakezdő kerül be a csapatba. Gaál Szilárd programozást tanult az egyetemen, a sok elmélet viszont azt érte el nála, hogy felhagyjon ezzel a szakmával és helyette biztonságtechnikával kezdett foglalkozni. Közel 6 éve dolgozott, amikor elolvasott egy cikket a Magyarországon lévő informatikushiányról, ami meghozta a kedvét ahhoz, hogy újra megpróbálkozzon a kódolással. Külön öröm volt számára, hogy a Codecool mellett zenei karrierjét sem kellett félbehagynia, Szilárd ugyanis az Ildi Rider nevű zenekar gitárosa és énekese, így mikor nem a programozással foglalkozik, nagy esély van rá, hogy a próbateremben találunk rá.

A fenti példák bizonyítják, hogy sok esetben bizony nem a diploma a biztos kulcs egy sikeres karrierhez. Lehet, hogy neked is egy-két pont kellett volna még, hogy bejuss idén az egyetemre, de lehet, hogy ez csak újabb lehetőséget ad ahhoz, hogy még alaposabban utánajárj, milyen lehetőségeid vannak akár az egyetem vagy főiskola helyett.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője