Nők, akik férfiakat megszégyenítő módon barkácsolnak: interjú Faragó Krisztinával

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Idén harmadik alkalommal indul útjára az Alkotó Energia pályázat, amely az ország legnagyobb DIY megmérettetése. A pályázat indulása kapcsán azonban nem csupán az alkotók által készített kreatív termékekről érdemes beszélni, hiszen a DIY mint világjelenség érhető tetten napjainkban.

Megjelenésével és fellendülésével új iparág kezdett kialakulni, amely magában foglalja a régi bútorok eladását, újrahasznosítását, azok újbóli eladását, sőt, a folyamatról tartott workshopokat és rendezvényeket is. Az új iparág kialakulása a szülés után munkába visszaálló anyukák számára is új lehetőségeket kínálhat. A DIY hatására ezen felül bizonyos szinten a nemi szerepek felcserélődése is megfigyelhető, hiszen a nők kezdik átvenni a hatalmat a barkácsolásban, az otthoni, eddig férfi feladatként sztereotipizált feladatokban. Ezt a folyamatot a szakáruházak is felismerték, melyre reagálva piacra dobtak olyan barkács-eszközöket, melyek színben/kialakításban/súlyban kifejezetten nőknek készültek.

Faragó Krisztinával beszélgettünk, aki az első helyezést érte el az Alkotó Energia pályázat felnőtt korcsoportjában bútorfelújítás, bútorfestés kategóriában.


Mikor kezdtél barkácsolással foglalkozni?


Gyermekkorom óta imádom a Bonanza garnitúrát, mert szerintem egy nagyon jól variálható darab, de a barna szín nem a barátom. 3 évvel ezelőtt új lakásba költöztünk, ami végre elég nagy volt ahhoz, hogy tudjak venni egyet és saját stílusomra alakítottam. Ez volt az első bútorfestésem. Emlékszem, fél évig csak olvasgattam, hogyan is kezdjek neki, információt gyűjtöttem.

Mit jelent számodra a DIY és a kézimunka.

Egész életemben imádtam alkotni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a munkám a hobbim: üvegfestő vagyok. Festményeket, lámpákat, órákat és ékszreket készítek ezzel a technikával.

Mit gondolsz, miért gondolják legtöbben, hogy ez még mindig egy férfi műfaj?


Szerintem csak megszokás. Nekem rengeteg szerszámom van, és imádom azt az érzést, hogy a kezem alatt születik újjá egy régi bútor.

Milyen nehézségek vannak nőként egy ilyen területen?

A bútorcipelésen kívül azt hiszem, nem tudnék mást említeni.

Mire vagy a legbüszkébb az eddigi alkotásaid közül?


Két bútorra vagyok a legbüszkébb. Az egyik egy Pop-art stílusú komód, amivel sikerült első helyezést elérni az Alkotó Energia pályázaton bútorfestés kategóriában. Ez hatalmas elismerés volt számomra.

A másik szintén egy komód, amit orientális stílusban alakítottam át. Nagyon sokat dolgoztam rajta. Szeretnék vele indulni idén is az Alkotó Energia pályázaton.

Mit gondolsz, miért érdemes belevágni és megvalósítani saját kezűleg az elképzeléseinket?


Én nagyon szeretem egyedi dolgokkal körülvenni magam. Szerintem fantasztikus, hogy olyan bútoraid lehetnek, amilyen senki másnak nincs, nem tömegcikk. Azok a bútorok, amiket felújítottam, másnak már csak szemetet jelentettek, számomra pedig értékek, hiszen még fából vannak.

Milyen extrém ötleteid vannak, melyeket már megvalósítottál, vagy esetleg tervezel megvalósítani a jövőben?

Szeretném kombinálni egy bútoron a két nagy szerelmemet: a bútorfestést és az üvegfestést. Már megvan az alany is, jövőre el is készítem.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője