Valóban környezetbarát a mosható intimbetét?!

2020.szeptember.27.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egy olyan világban élünk, ahol minden terméknek legalább van egy humánusan, vagy környezetbarát módon előállított alternatívája. A mindennapokban használatos termékeinket azonban nagyon nehéz lecserélnünk, hiszen egyszerűbb kivenni a dobozból egy újabb fülpálcikát, vagy vattát elővenni a csomagból, mint kimosni az újrahasználható változtatát. Azonban a saját ökológiai lábnyomunkat jelentősen csökkenthetjük, ha átállunk az újrahasznosítható, többször használatos termékekre.

Valóban környezetbarát a mosható intimbetét?!
Fotó: giphy

De biztos, hogy minden ilyen termék valóban környezetbarát? És nem lehet, hogy a felhasználása/tisztítása/előállítása során több vizet fogyasztunk, és szemetet termelünk? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben.

Beszéljünk tabuk nélkül a menstruációról

Beszéljünk tabuk nélkül a menstruációról

A mosható intimbetéteket azzal reklámozzák, hogy az eldobható betétekhez képest ez egy egészséges és környezetbarát alternatíva. Az igaz, hogy az eldobható betétekkel, és tamponokkal szemetet termelünk. Emellett felhozható ellenünk az is, hogy műanyagból készülnek és a bennük lévő zselés anyag kőolajszármazékokat tartalmaz. A benne felgyülemlett vér pedig nem tud kifolyni, ami előnyös lehet egy rövid ideig, azonban kártékony hosszútávon, hiszen elszaporodhatnak benne a baktériumok.

A mosható betéteket ezzel szemben nem pár óra erejéig használhatod mielőtt kidobnád a kukába, hanem legalább 5 évig. A használatát követően mosógépben mosható a többi fehérneművel együtt. Az eldobható betétek általában 100% pamutból készülnek. Itt meg kell állnunk egy pillanatra. Érdemes azt tudni, hogy egy átlagos pamutpóló előállításához 2500 liter víz felhasználása szükséges. Ez környezetbarát előállítás akkor? Még akkor is érdekes a kérdés, ha csak egy intimbetétről beszélünk, ami méretre kisebb, mint egy póló. Az intimbetétek tisztántartásához a mosógépben szintén minden alkalommal 40-80 liter víz szükséges. És ha igazán vigyázni akarunk a környezetünkre, akkor már nem a hagyományos öblítőnket és mosószerünket használjuk a tisztántartáshoz, hanem a környezetbarát, otthon előállítható mosógélt (amihez szintén el kell használnunk több liter vizet), illetve a környezetbarát öblítőt.

Kinek való a mosható intimbetét?
Ez egy jó kérdés. A cégek már különböző vastagságú párnákat gyártanak a betétekbe, hiszen rájöttek, hogy a nők nem egyformán menstruálnak. Van aki szerencsés, és van akinek erősebb a havi vérzése. Sajnos azokat, akiket igazán megvisel az a pár nap, azok aligha tudják használni a mosható intimbetéteket, hiszen a használata számukra igazán körülményes.

Megoldhatja a problémát az, ha egy nő az erősebben vérző napjain a hagyományos eldobható tamponokat és intimbetéteket használja, és a könnyebb napokon pedig a környezetbarát változatot részesíti előnyben. Így csökkenthetjük az általunk kibocsátott hulladék mennyiségét, és kellemetlenül sem fogjuk magunkat érezni a barátaink, kollégáink körében azokon a bizonyos napokon.

7 ok, amiért kellemetlen szaga lehet a vaginádnak

7 ok, amiért kellemetlen szaga lehet a vaginádnak

Általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb probléma az eldobható betétekkel és tamponokkal nem az, hogy eldobjuk őket a használatot követően, hanem az, hogy a túl vannak csomagolva. Van egy külső dobozuk, amiben a termékek vannak elhelyezve. Ezután pedig a dobozban minden termék gondosan külön van becsomagolva. Ezzel kellene először kezdenünk valamit, mielőtt még teljesen el akarjuk tüntetni ezeket a termékeket a piacról.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Rák szenvedélyre vágyik, az Oroszlán csábításra készül - április 20.

Napi horoszkóp: A Rák szenvedélyre vágyik, az Oroszlán csábításra készül - április 20.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője