Védd a bolygót! Ha ezt a 6 fogalmat ismered, akkor sokat tehetsz a környezetért

Szponzorált tartalom

2020.szeptember.22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A környezetvédelem egyre égetőbb kérdés társadalmi szinten, ugyanakkor egyénként is sokat tehetsz a bolygóért. Ehhez viszont tisztában kell lenned néhány fontos környezetvédelmi fogalommal, annak pontos jelentésével.

Védd a bolygót! Ha ezt a 6 fogalmat ismered, akkor sokat tehetsz a környezetért
Fotó: Gettyimages.com

Az internet révén rengeteg információhoz juthatunk hozzá nap mint nap, a gyorsaság és a globalizáció révén a világ bármely pontjáról érkezhetnek a hírek. Elkerülhetetlenné vált, hogy valamennyien rálássunk a környezetet fenyegető tényezőkre, azok hatásaira, melyek bizony katasztrofálisak is lehetnek.

Ha most itt vagy, akkor valószínűleg téged is aggaszt a helyzet, így most pontosítjuk a sokszor hallott fogalmakat, hogy a hétköznapok kisebb-nagyobb tetteivel is hatékonyan segíthess.

Újrahasznosítás

A szó hallatán szinte egyből megjelenhetnek lelki szemeid előtt a műanyagpalackok és a jellegzetesen barnás színű, famentes papírok. Nem jársz távol a valóságtól. Az újrahasznosítás két részből áll, az egyik, amikor a nem lebomló, környezetre káros, ember által készített mesterséges anyagokat alakítják át nyersanyaggá vagy használják fel valamilyen más formában ahelyett, hogy a szeméthegyeket gazdagítanák. Erre való a szelektív hulladékgyűjtés is. A másik út az, amikor a környezet élővilágát úgy próbáljuk megóvni, hogy a lehető legkevesebbet használunk a nem megújuló, természetes forrásokból. Ezt azzal érhetjük el, ha minél több újrahasznosítható anyagot készítünk.

Megújuló energiaforrások

Vannak megújuló források is, amelyek esetében nem fenyeget egyelőre a kimerülés veszélye. Ilyen a napenergia, szélenergia, vízenergia, ár-apály energia, a tenger hullámzásából létrejövő energia, a Föld belső hőjéből létrejövő geotermikus energia, vagy a biomassza. A világ is most ezek irányába igyekszik elmozdulni például a tetőkre szerelt napkollektorokkal, napelemekkel.

Ökológiai lábnyom

Az ökológiai lábnyomot hektárban szoktuk megadni, azt jelzi, hogy egy embernek vagy népességnek mennyi földre van szüksége a fennmaradásához. Az egy főre jutó mennyiség 1961-ben 0,88 hektár volt, mára ez 2,2 hektárrá nőtt, a Földön viszont minden emberre 1,8 hektár terület jut. Ez azt jelenti, hogy több erőforrást használunk és több hulladékot termelünk, mint amennyit elbír a bolygó, így a fenntartható fejlődés elve nem teljesül.

Hibrid technológia

A különböző iparterületek, gyárak is igyekeznek átalakítani úgy a munkafolyamataikat, technológiájukat és erőforrásaikat, hogy a környezetvédelmet figyelembe vegyék. Ennek szellemében jöttek létre a villanyautók és a hibrid technológia . Ez utóbbi esetében a belsőégésű motort és a villanymotort ötvözik: a belsőégésű motor generátort hajt, az termeli az áramot, amely így a járművet hajtja vagy az akkumulátort tölti. A hibridautó legnagyobb előnye, hogy az indításnál és gyorsításnál (ezek veszik el a legtöbb energiát a vezetés során) a generátor kapcsol be, áramot termel, így ekkor nincs szükség benzinre. A visszatöltő rendszer segítségével a fékezés, lassítás energiája is visszatöltődik. A hibridautó technológiája így zöldnek tekinthető, mivel kevesebb fosszilis eredetű üzemanyagot fogyaszt, és ezáltal kevesebbet használ fel a Föld nem megújuló energiaforrásaiból.

Fenntartható divat

A ruházati- és textilipar területe is kiemelkedik a környezetszennyezésben a ruha minősége, élettartama, anyaga és előállítása, valamint eldobhatósága, mosása-szárítása – gondoljunk csak a farmerekre, fehérneműkre – miatt. A folyamatok gyorsulásával egyre több lett az olcsó, ám kevésbé minőségi ruha, amelyek rövid élettartamúak és gyorsan eldobjuk őket, ezzel is növelve a szennyezést. A divat területén is tehát egyre égetőbb kérdés a kiselejtezett ruhák, anyagok újra felhasználása, újrahasznosítása.

Öko építőanyagok

Az építőiparban is már olyan anyagokat kezdenek használni, mint például a kendert. Az abból készülő kenderbeton kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, lehet használni padlók, tetők, falak szigetelésére, emellett a föld feletti használata esetén tűzálló, rothadásálló és vízálló is. A kendert már a passzívházak építéséhez is használják, de ezeknél a házaknál például a geotermikus energiát és napenergát is felhasználják a fűtéshez.

Mindebből láthatod, mennyi mindent tehetsz a bolygó jelenéért és jövőjéért. Elég odafigyelned a saját hulladékod kezelésére (például műanyag mosószer flakon vagy joghurtos pohár) elmosására, a papír elválasztására, ha pedig nagyobban gondolkodsz, akkor ruháidat és jövőbeli otthonodat illetően is átgondolhatod a terveidet.

A személyes közlekedésedbe is beépítheted ezt a szemléletmódot például egy környezetkímélő autóval. Ha kíváncsi lettél, milyen érzés egy hibridautót vezetni, esetleg gondolkodsz egy ilyen beszerzésén, akkor nézd meg a FIAT oldalát, ahol most két vadiúj szuper hibrid modell vár, a Panda Hybrid Launch Edition és az 500 Hybrid Launch Edition! Kattints IDE a részletekért.

Felhasznált forrás: Wikipedia.hu

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nagy bejelentés érkezett a palotától Vilmos hercegről

Nagy bejelentés érkezett a palotától Vilmos hercegről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

PR

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

PR

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

PR

Kutyások figyelem! Ezért kell tavasszal jobban odafigyelned (x)

Kutyások figyelem! Ezért kell tavasszal jobban odafigyelned (x)