Zacher Gábor toxikológus: 5 dolog, amit feltétlenül tudnod kell a drogokról

2022.január.16.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Zacher Gábor toxikológus rengeteg fontos kérdésre hívta fel az emberek figyelmét a drogfogyasztással kapcsolatban.

Íme 5 dolog, amit szem előtt kell tartanunk, ha drogokról van szó:

Ha régebben kórházba került valaki drog miatt, a tünetek alapján egyértelmű volt a szakemberek számára, hogy mit fogyasztott az illető, ezáltal könnyedén detoxikálhatták a beteget. Az elmúlt 3 évben azonban 250 új pszichoaktív szer jelent meg, így a legtöbb esetben nem lehet tudni, pontosan milyen anyagokat tartalmaz egy LSD bélyeg vagy egy csík kokain. A kiszámíthatatlanság miatt a kockázat is jóval nagyobb, főleg, hogy egyre több fiatal fogyaszt kábítószereket.

Az első, legfontosabb ingereket a szüleitől gyűjti be mindenki, így már egész kiskortól fontos, hogy kellő hangsúlyt fektessünk a megfelelő kommunikációra. Amennyiben egy gyerek úgy nő fel, hogy bármit megbeszélhet a szüleivel, nagy valószínűséggel serdülőkorában sem fordul majd el tőlük, és a problémáival is a családjához fordul. Ez az alapvető dolog megelőzheti a későbbi elkeseredettséget és titkolózást, ami sokakat a drogok felé fordít.

Rengeteg szülő és pedagógus azonnali tiltással és büntetéssel reagál, ha felmerül, hogy egy gyerek kábítószert fogyasztott. Zacher azt tanácsolta, először próbáljuk megérteni őket, nyíltan, befogadóan beszélgetni velük a tapasztalaikról. Mit adott neki az adott szer kipróbálása? Miért döntött úgy, hogy ő is beveszi azt a tablettát? Amennyiben a gyerek úgy érzi, megbízhat a szüleiben, és nem rögtön a büntetéstől kell félnie egy megcsúszott házibuli miatt, könnyebb lesz beszélni vele a valóban veszélyes helyzetekről is.

Mivel sok fiatal az iskolatársai hatására, például osztálykiránduláson találkozik először a drogokkal, hatalmas felelősség hárul a pedagógusokra is. A klasszikus drogprevenciós előadások általában nem hatják meg a kamaszokat, hiszen sok előadó tudatlan a témában, és azonnal sátáni dologként állítja be a szereket. Fontos, hogy egy tanár minél többet tájékozódjon, és a szülőhöz hasonlóan a megértő kommunikációt helyezze előtérbe, ne a büntetést és a tiltást.

Régi sztereotípia, hogy ha valaki elszív egy füves cigit, másnapra heroinfüggő lesz. Ez közel sem igaz. Az idősebbik generáció számára távoli és ördögi találmánynak tűnnek a drogok, holott csupán annyi a különbség, hogy az ő fiatalkorukban még nem voltak jelen. Ma már a legtöbb fiatal bármikor hozzájuthat, és a tiltások ellenére is kipróbálhatja az illegális szereket. Fontos felhívni a gyerekek figyelmét a potenciális veszélyekre, azonban azt is észben kell tartanunk, hogy egyszeri vagy pár alkalmas kipróbálástól még nem válik rögtön függővé senki. Az alkohol egyelőre sokkal nagyobb veszélyt jelent hazánkban, mint a drog.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője