Jó vagy rossz döntés a hormonális fogamzásgátló?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha bizonytalan vagy a hormonális fogamzásgátlókat illetően, most mindent megtudhatsz, ami nyomaszt. Hogy reális képet kapj a lehetőségeidről, felkértünk két szakértőt, ossza meg velünk a nézeteit. Íme a fogalmzásgátlás téma pro és konrta.

Fogamzásgátló tabletta
Fotó: Thinkstock

A kombinált fogamzásgátló tabletták olyan szintetikus női hormonokat tartalmaznak, melyek meggátolják a tüszőrepedést és a petesejt beágyazódását a méhbe. A hormonális fogamzásgátlás a leghatékonyabb védekezési módszer, körülbelül 99%-os védettséget nyújt a nem kívánt terhességgel szemben. Alkalmazásával a menszeszed rendszeresebbé válik, kevesebb panaszt okoz és a vérvesztés mértéke is csökken. Egyes megfigyelések szerint – bár ezt tudományosan nem bizonyították -, a fogamzásgátló tabletták szedők körében alacsonyabb a méh- és petefészekrák, illetve petefészek-ciszták kialakulásnak az esélye, ezen kívül –ellentétben más fogamzásgátlási módszerekkel-, nem hajlamosít méhen kívüli terhesség kialakulására sem. A fogamzásgátlók – hormontartalmuknak köszönhetően - hatékonyak a pattanásos bőr, a zsíros haj megszüntetésében, valamint a szőrnövekedés csökkentésében is. A tabletta számos előnye mellett azonban kellemetlen mellékhatásokkal is kell számulnunk.

Olvastad már? Gondold át a védekezést

Megfigyelések szerint csökkenheti a szexuális vágyat és a hormonbevitel miatt megváltozhat az anyagcsere, ami sokaknál plusz kilókban jelentkezhet. A szabadabb szexuális élet lehetősége miatt nagyobb a veszélye bizonyos nemi úton terkedő betegségek kialakulásának. Épp ezért fontos, hogy még ha tablettát szedsz is, ismeretlen partnerrel - vagyis olyannal, akiről nem tudod biztosan, hogy nincs semmilyen szexuális úton terjedő betegsége - mindenképpen használjatok óvszert. A tabletta legsúlyosabb lehetséges szövődménye a trombózishajlamot növelő hatás miatt fellépő alsó végtagi trombózis (vérrögképződés), mely többnyire a dohányosokat érinti és ami további súlyos komplikációk kialakulásához is vezethet.

Láttad már? Csökkent a nemi vágyad? Van megoldás!

Ne szedd!
Dr. Csiszár Miklós sebész és hormonegyensúly-tanácsadó szerint, a fogamzásgátlók alkalmazása kétélű fegyver. A védekezés "biztosabbá" tételével és a ciklus "rendezésével" úgy tűnik, ideális lehetőség van a nők kezében. Mindez azonban csak látszólagos, amelyért súlyos lehet a fizetendő ár. A szabályossá váló ciklus a valóságban csak álciklus, a menstruáció pedig hormonmegvonásos vérzés. Egyik sem a szabályos, természet-adta folyamat. Amellett, hogy e készítmények felborítják a saját hormonok természetes hatásainak érvényesülését, az egész hormonális háztartásba mélyen beavatkoznak, még "alacsony hormontartalmuk" ellenére is. A legnagyobb gond az, hogy a fogamzásgátlók alkalmazásakor a tüszőrepedés megszűnése – amely miatt nem képződik megtermékenyíthető petesejt – magával vonja azt is, hogy nem keletkezik sárgatest sem a megrepedt tüsző helyén, amely a progeszteront termelné. Így a ciklus második felében elmarad a progeszteron – az egyik legfontosabb hormon – méhnyálkahártyára és a szervezet egészére kifejtett szabályozó és védő hatása. Lassan, de biztosan felborul az ösztrogén és a progeszteron hormonok normális aránya is, és a kialakuló ösztrogén-dominancia különböző női problémákat (görcsös menstruáció, darabos vagy elhúzódó vérzés, premenstruális szindróma, emlőcsomók, petefészek-ciszták, endometriózis, fokozott szőrösödés, stb.), teherbeesési gondokat, meddőséget vagy vetélést okozhat – jóval a tabletták szedése után is. Talán fáradtságosabb, de bölcsebb a mesterséges hormonkészítmények helyett más, alternatív módszerek választása, amelyek megfelelő alkalmazásával a biztonság közel teljes mértékűre növelhető – mellékhatások és a női egészség károsítása nélkül.

Szedd! - de csak körültekintéssel!
Dr. Joó József Gábor szülész-nőgyógyász szerint, a hormonális fogamzásgátlás bizonyítottan a leghatékonyabb fogamzásgátlási módszer, a nők kényelmesen és biztosan kerülhetik el a teherbeesést. Természetesen a tabletta felírása a nőgyógyász részéről nagy körültekintést igényel, elengedhetetlenül fontos, hogy az orvos behatóan ismerje, hogy az adott páciensnél milyen kockázatok merülhetnek föl. Ha páciensnél vagy családjában előfordult már vérrög-képződéssel járó betegség, akkor kifejezetten nem tanácsos fogamzásgátlót szednie. Hasonló okoból cukorbetegek, erős dohányosok esetében is ellenjavallt a tabletta szedése, illetve korábban májbetegségen átesetteknek sem ajánlott ez a védekezési módszer. A tablettát citológiai vizsgálat és vérvizsgálat előzi meg, melyet évente kötelező újra megismételni. A fogamzásgátlók szedése során bizonyos időközönként (4-5 évente) tanácsos körülbelül 6 hónapnyi szünetet beiktatni, módot adva ezzel a petefészkek hormontermelésére, melynek különösen később, egy vágyott terhesség esetén lesz nagy jelentősége.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Rihanna egy életre megbánta, hogy meztelenruhát vett fel, és el is mondja, miért

Rihanna egy életre megbánta, hogy meztelenruhát vett fel, és el is mondja, miért

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője