5 hatalmas hiba, amit tilos elkövetned, ha kontaktlencséd van

2017.november.14.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Napjainkban már egyre többen döntenek a kontaktlencse viselése mellett, hiszen sok szempontból praktikusabb, mint a szemüveg. Nem gátol a sportolásban, nem párásodik be a téli napokon, és nem zavarja a látóterünket a keret sem. Azonban aki rendszeresen visel lencsét, jól tudja, hogy árnyoldala is van a dolognak: a szem a legkényesebb terület, és nincs annál rosszabb, mint mikor a lencse alá megy egy apró porszem, ami aztán egész nap kínoz bennünket.

5 hatalmas hiba, amit tilos elkövetned, ha kontaktlencséd van
Fotó: Thinkstock

Most összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amikre muszáj odafigyelni, ha el szeretnéd kerülni a kellemetlenségeket:

Bizony előfordul, hogy hulla fáradtan csak beledőlünk az ágyba, azonban még ilyenkor is nagyon fontos, hogy kivegyük a lencsénket. Az éjszaka folyamán nem jut kellő oxigénhez a szem, így reggelre kiszárad, bepirosodik, és akár be is gyulladhat. Ideális esetben az éjszaka folyamán pihen a szemünk, a beáztatott lencse pedig megtisztul - ezt a folyamatot tilos kihagyni. Igaz, ma már kaphatóak Night&Day lencsék is, azonban az orvosok azt javasolják, még ha tovább bent is hagyjuk őket az ajánlottnál, alváshoz mindenképp vegyük ki őket.

A sok tévhittel ellentétben a kontaktlencsénk egyedül a speciális tisztító folyadékkal érintkezhet, máskülönben fertőzések kerülhetnek rá, vagy akár az alakja is elváltozhat. A lencse víz hatására elveszítheti merevségét és megdagadhat, ráadásul olyan bacilusokat juttathat a szembe, amik vírusos gyulladást okoznak.

Láttad már? 5 + 1 dolog, amit soha ne tegyél lézeres szemműtét után!

A kontaktlencse berakása kis túlzással akkora sterilitást igényel, mint egy műtét: alaposan megtisztított kezekkel, a speciális folyadékban letisztított lencsével, és tiszta arccal szabad csak nekiállni a műveletnek. Fontos, hogy a lencse ne érintkezzen semmilyen más folyadékkal, és mi is olyan törölközőbe töröljük a kezünket, amitől nem tapadnak rá szöszök.

Tény és való, hogy költséghatékony pár nappal kitolni a szavatossági időt, azonban jobb, ha mégsem ezen spórolsz. A dobozon feltüntetett dátum lejárta után kevésbé lesz ellenálló a lencse, és amellett, hogy eldeformálódhat, könnyebben elszakad, kitágul, és nehezebben tisztul meg.

Nem elég minden nap kivenni és a kis tárolóba helyezni a lencséket, fontos, hogy azt is öblítsd ki olykor a kontaktlencse folyadékkal. Ezt a tokot sem értheti víz és szappan, ezt is csak a speciális oldattal öblítheted. Ügyelj rá, hogy a tokot is cseréld le minimum 3 havonta, és használj egy frisset!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője