Így tartsd tisztán a arcmaszkodat és a bőrödet nyáron is

2020.július.8.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

"Teló, kulcs, tárca… a maszkot elraktam?" – Ismerős? Biztos, hogy igen. Ilyen és ehhez hasonló, konkrét ellenőrzőlisták futnak át szinte mindenki agyán, mikor kilép a lakásból a koronavírus idején, nem csoda, hogy mémek ezreit inspirálta.

Reese Witherspoon
Fotó: Instagram

A folyamatos maszkhordás mindannyiunkból kikényszerít néhány alap higiéniai kérdést. Hogyan tartsd tisztán, milyen gyakran mosd – mindezt úgy, hogy a bőröd és te is egészséges maradj.

Szakértők megvizsgálták a maszk viselésének és karbantartásának leggyakoribb és legjobban bevált módszereit a várt higiénia elérésének érdekében, hogy az arcbőrödet nyáron is nyugodtnak és védettnek érezd, még akkor is, ha a fele el van takarva.

Miért fontos a maszk hordása?

Amikor tüsszentünk, köhögünk, beszélünk, vagy egyszerűen csak lélegzünk, mindannyian kibocsátunk olyan részecskéket, amik tartalmazhatják a COVID-19 vírust, magyarázza Kirsten Koehler foglalkozás- és közegészségügyi szakértő, amerikai egyetemi docens. A maszk viselése leredukálja ezeknek a részecskéknek a terjedését. Ez azért nagyon fontos, mert sokan ugyan fertőzöttek lehetnek, de tünetmentesek. A maszk viselése csökkentheti a belélegzett, fertőzött részecskék számát. Koehler szerint egy erős szövésű anyag, ami szorosan illeszkedik az arcra, biztosítja a legnagyobb védelmet. Ha túl laza, akkora a levegő oldalt beáramolhat, és nem tarja kint a fertőzött részecskéket.

Nyáron, mikor a kilélegzett levegő különösen párás, fontos figyelmet fordítani arra, hogy az ilyen anyagmaszkok hamar átnedvesednek, ezért célszerű magadnál hordani egy plusz darabot.

Nagyon fontos, hogy moss kezet az arcvédő használata, vagy megérintése után.

Dizájnmaszk jár az egyéves GLAMOUR előfizetés mellé + Bourjois szempillaspirál

Dizájnmaszk jár az egyéves GLAMOUR előfizetés mellé + Bourjois szempillaspirál

Miért fontos, hogy minden használat után mosd a maszkod?

Az újra felhasználható anyagmaszkokat minden használat után tisztítani, fertőtleníteni kéne. Bár a mosás az ideális, ha nem tudod minden használat után kimosni, akkor tedd bele a maszkodat egy papírzacskóba – nem nejlonba! – és hagyd meleg helyen, mondjuk az ablak közelében. Várj legalább két napot, mielőtt újra hordod, javasolja Koehler. Ez idő alatt a maszk teljesen megszárad és a vírus is inaktívvá válik. Alapvető fontosságú, hogy használt maszkban ne járkáljunk, mivel valószínűleg tartalmaznak olyan cseppeket, melyek bomlás után hosszantartó részecskékké válnak. Értsd: még inkább veszélyezteti a körülötted lévőket. Koehler szerint az arcmaszk a szokásos szennyessel együtt is mosható kevés mosószerrel és megfelelően meleg vízzel. Ha kézzel mosod a maszkod, alkalmazd az orcosok által ajánlott technikát: Legalább 20 másodpercen át mosd szappannal és melegvízzel, diktálja Koehler. Ezután ügyelj arra, hogy rendesen kiöblítetted, majd hagyd teljesen megszáradni egy meleg helyen, mielőtt újra használod.

Miért irritálja a maszk a bőröd és hogyan tudod kezelni?

"A maszk anyagától és illeszkedéstől függően a bőr hosszabb ideig tartó elfedése hozzájárulhat a pattanásokhoz és a hőkiütésekhez", mondja Andrew Alexis, a New York-i Orvosi Egyetem dermatológia professzora. "Válasszunk szellőző anyagokat, például pamutot, hogy minimalizáljuk az izzadság és az olaj fülledését, esetleg iktassunk be maszk-szünetet egy, a közösségtől távoleső helyen". A láthatóan begyulladt bőrre Alexis a hidrokortizon krém használatát javasolja, ami gyorsan enyhíti a kellemetlenséget.

Pattanások esetén helyi benzoil-peroxid-kezelést lehet alkalmazni, amelynek koncentrációja legfeljebb 5,5% legyen.

Ha ezek mellett a bőröd még mindig megviselt, használj vazelin alapú krémet. Vékony rétegben felkenve elősegíti a bőröd gyorsabb gyógyulását.

Így ápold a bőröd a várandósság alatt - A bőrgyógyász válaszol

Így ápold a bőröd a várandósság alatt - A bőrgyógyász válaszol

Így nyugtasd és védd a bőröd a maszk alatt!

Az irritációk megelőzésének érdekében készítsd elő a bőröd. "Az arc hidratációja fontos lépés a maszk feltétele előtt. Az első és egyben legfontosabb lépés az egészséges bőrgát biztosítása, ennélfogva az irritáció kockázatának csökkentése", mondja Alexis, és hozzáteszi, hogy a hialuronsav és a ceramidok két fontos összetétel, nem árt beszerezni olyan termékeket, amelyek tartalmazzák ezeket. Alexis azt tanácsolja a betegeinek, hogy nyáron naponta kétszer mossák az arcukat hidratáló arclemosóval, ezek mellett javasolja a kevesebb smink használatát elkerülve ezzel a pattanások begyulladását, valamint a napkrém használatát is erősen ajánlja. "Hiába fedi le a maszk az arc nagy részét, nem úgy tervezték, hogy a napfénytől is védje, ezért kiemelkedő fontosságú, hogy az egész arcodra – és más napsugaraknak kitett bőrfelületre – jusson a naptejből", mondja Alexis.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Rák szenvedélyre vágyik, az Oroszlán csábításra készül - április 20.

Napi horoszkóp: A Rák szenvedélyre vágyik, az Oroszlán csábításra készül - április 20.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője