Kanye West meghízott, az emberek gúnyolódnak rajta, és ez nem oké, nagyon nem

2017.október.3.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az utóbbi időben egyre többet foglalkozunk az internetes zaklatás különféle formáival, nem is véletlenül került a magazinok és az olvasók figyelmének a középpontjába, hiszen gyakorlatilag mindenkit érint valamennyire, aki használja az Instagramot, posztolt már a Facebookra fotót.

Kanye West és Kim Kardashian
Fotó: Getty Images

Sajnos, a kéretlen kritikákra, a beszólásokra, sértegetésekre még azoknak is nehéz felkészülniük, akik eleve olyan pályára vágytak, ahol a munkájuk eredményét folyamatosan sok-sok ember véleményezi azonnal. Mit szóljanak azok, akiket senki nem készít fel, hogy a rosszindulatú kommenteknek akár ők is bármikor a céltáblái lehetnek? A cyberbullying nagyon sok ember életét, mindennapjait teszi tönkre, komoly problémát okoz főleg olyanoknál (pl. kamaszoknál), akiknek az önértékelésük amúgy is elég labilis. Egy hatalmas tanulási folyamatban vagyunk éppen, mindannyian. Most próbáljuk ki, hogy a személytelen online kommunikációban vajon sikerül-e ésszerű szabályokat kialakítanunk, vajon sikerül-e egymáshoz úgy szólnunk, hogy ne okozzunk a másiknak lelki sérüléseket. Nem tudjuk megítélni, hol tartunk éppen, vannak biztató jelek, valamennyire működik az immunrendszer, egy-egy gonosz, megszégyenítő komment ritkán áll önmagában, általában a felhasználók igyekeznek megvédeni egymást, de vannak egészen elkeserítő kommentháborúk is.

Ma már az interneten sem lehet leírni egy nőről, hogy meghízott, vagy kövér, mert aki ilyen otrombaságokat ír, azt nagyon hamar kiközösítik a többiek. A testsúllyal, testalkattal való gúnyolódásra általában a kommentelők nagyobb része, nagyon helyesen, kifejezetten érzékeny. De tegyük hozzá: a nők esetében. Hízásnak indult férfiakon még nem ciki poénkodni, pedig... Tudtátok, hogy a felnőttkori öngyilkosságok számában például Magyarország világ szinten is kiemelkedő? Tudtátok, hogy csaknem 3 és félszer annyi férfi vet véget az életének, mint nő? Hogy hogy jön ez ide? Hát, úgy, hogy a férfiak legalább annyira sérülékenyek lelkileg, mint a nők. Igaz, a társadalom arra szocializálja őket, hogy ezt ne nagyon mutogassák a világnak, nem "picsoghatnak", mint a kislányok, ha valami bántja őket. Ugyan a férfiaknál állítólag nem életbe vágó kérdés, hogy milyen az alakjuk, de tudjátok mit? Ez sem igaz. A férfiak legalább annyira szenvednek attól, hogy a testalkatuk nem felel meg az ideáloknak - hogy túl alacsonyak, pocakosak, hogy kopaszodnak, hogy túl soványak, hogy nem elég sármosak -, mint a nők a velük szemben támasztott elvárásoktól. Bár a férfiakat a testalkatukat ritkábban éri megszégyenítés, de ettől még igenis szenvedhetnek tőle.

Kanye West
Fotó: Northfoto

Itt egy friss példa. Kanye West a lesifotók alapján az utóbbi időben felszedett néhány kilót. A rapper sosem volt vékonydongájú, de most talán jobban kikerekedett, mint korábban bármikor. Önmagában ez nem tűnik érdekesnek, de ahogy kikerültek a képek a világhálóra, azonnal elindult a viccelődés West mellméretén, és úgy általában a testén. Nem nagyon emelte fel senki a hangját (voltak azért, akik védelembe vették a sztárt, pl. a Highsnobiety oldal ), vagy szólt közbe, ez nem oké. Pedig nem az. Ha felháborodunk azon, hogy Rihanna testsúlyát minősítik honlapok, ha nem hagyjuk, hogy az Instagram oldaluk miatt minősítsenek anyákat, akkor ki kellene állni a férfiak mellett is. Őket ugyanúgy meg kellene védeni a cyberbullyingtól, mint a nőket, a tinédzsereket, az öregeket és a gyerekeket, vagy a transzneműeket. Kanye West például nem biztos, hogy egy túl szerethető személyiség, vannak vitatható ügyei, de a testalkata miatt biztosan igazságtalanság gúnyolódni rajta.

A fotó, amin élcelődni kezdtek:

Kanye West
Fotó: Profimedia
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ennyi volt: Harry herceg életre szóló döntést hozott

Ennyi volt: Harry herceg életre szóló döntést hozott

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője