Létezik-e vitamin-túladagolás, és ha igen, mit okoz?

2019.szeptember.16.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egy ideális világban minden nap tökéletesen kiegyensúlyozott lenne az étkezésünk és a szervezetünk számára szükséges vitaminokat 100%-ban friss, ízletes és otthon készült ételekből vinnénk be a szervezetünkbe. A valós életben azonban ez nagyon kevés esetben kivitelezhető és itt jönnek képbe a különböző étrend-kiegészítő vitaminok, legalábbis átmenetileg. De okozhatsz ezzel gondot az egészségednek?

Létezik-e vitamin-túladagolás, és ha igen, mit okoz?
Fotó: giphy

Hosszú éveken át hallgathattad az iskolában, hogy a vitaminok és az ásványi anyagok tabletták formájában segíthetnek kiküszöbölni a leggyakoribb étrendek hiányosságait, vagy olyan egészségügyi - és energiaszint-javulást eredményezhetnek, amelyet a szimpla ételek nem tudnak biztosítani. Az utóbbi években azonban sok tudós gondolkodása új irányt vett, mivel számos vizsgálat nem támasztotta alá, hogy a legnépszerűbb étrend-kiegészítőknek valódi egészségügyi hasznuk lenne. Ezek a kutatások azonban nem állították meg a gyógyszeripar fellendülését. Az amerikaiak évente több mint 30 milliárd dollárt költenek étrend-kiegészítőkre, és a teljes felnőtt lakosság több mint fele minden hónapban fogyasztott valamilyen étrend-kiegészítőt. Sokan egynél több étrend-kiegészítőt is használnak, néhányan pedig túlzásba is esnek, de olyannyira, hogy akár reggel és este is hajlamosak 10 pirulát is bevenni.

Fotó: giphy

De vajon ezek a vitaminok jót tesznek, vagy ami még fontosabb: lehetséges lehet túl sokat bevenni belőlük?


A tudósok általánosságban úgy gondolják, hogy azok az emberek, akik sok vitaminban és ásványi anyagban gazdag ételt fogyasztanak, hosszabb ideig és egészségesen életet élnek. De amikor ezeket a tápanyagokat valaki tablettákon keresztül viszi be a szervezetébe, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt a hatást éri el. Egy jelentős tanulmány azt például egyértelműen kimutatta, hogy az étrend-kiegészítők szedése nem csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Vizsgálat alá vetettek többféle multivitamint, C-vitamint, D-vitamint, és Kalciumot is, de az eredmények meglehetősen semlegesek lettek.
Ezen és további tanulmányok fényében a legtöbb szakértő amellett áll ki, hogy egy átlagos embernek kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nincs szüksége étrend-kiegészítőkre és multivitaminokra. Ha viszont vannak hiányosságok az étrendedben, akkor egyes multivitaminok segíthetnek kiküszöbölni azokat, különösen olyan esetekbe, ha hús - vagy tejmentes diétát folytatsz.

Fotó: giphy

Mindaddig, ameddig ésszerű mennyiséget viszel be a szervezetedbe és nem feledkezel meg az egészséges táplálkozás betartásáról sem, nem lehet baj abból ha vitaminokat szedsz. Mielőtt azonban sort kerítesz rá, mindenképp egyeztess a háziorvosoddal, hiszen ő fogja tudni, mi az a mennyiség, amire a te szervezetednek szüksége van, ugyanis ha túlzásokba esel, valóban kárt is okozhatsz magadnak.

Orvosi oka van, hogy a nőknek miért keletkezik narancsbőrük

Orvosi oka van, hogy a nőknek miért keletkezik narancsbőrük

Ha pedig lehet, elsődlegesen inkább arra törekedj, hogy étkezéssel természetes alapanyagokból vigyél be mindent, amire a szervezetednek szüksége van.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője