Sok mindent elárul, hogy mikor menstruáltál először

2017.szeptember.12.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egy tinédzser lánynak a menstruációhoz fűződő viszonya meglehetősen ambivalens. Egyfelől iszonyú izgatottak leszünk, amikor először megjön, hiszen ezzel tulajdonképpen "nagylányok" leszünk, másfelől havonta napokig hasfájósan vérezni elég elkeserítő.

Sok mindent elárul, hogy mikor menstruáltál először
Fotó: Shutterstock

Ha jó pár éve menstruálsz már, talán el is felejtetted, mennyire vártad, hogy neked is megjöjjön már, mint a többi lánynak az osztályban, esetleg szégyellted, hogy már ötödikben betétet kellett hordanod magaddal. Pedig érdemes rá újra emlékezni, ugyanis az, hogy hány éves voltál, amikor elkezdtél menstruálni, kihat a felnőttkori egészségi állapotodra is.

Szaknyelven menarchénak nevezik, amikor egy nő először kezd el menstruálni. Az elmúlt évtizedek alatt ez egyre fiatalabb korra tolódik, ma már azt tekintjük normálisnak, ha egy lánynak 9 és 14 éves kora között jön meg először a havi vérzése. Ha ennél kicsit később jön meg, akkor sem szoktak különösebben aggódni az orvosok, de ha betölti valaki a tizenhatot, és még mindig nem indult el a ciklusa, akkor azért érdemes egy rutin nőgyógyászati vizsgálatot végeztetni, hogy megbizonyosodjunk, minden rendben van.

Mitől függ, hogy mikor menstruálsz először?

Habár a menarchét leginkább a génjeid befolyásolják – talán meg is figyelhetted, hogy nagyjából ugyanakkor kezdtél el menstruálni, mint az anyukád vagy lánytestvéred – bizonyos környezeti faktorok is szerepet játszanak benne. A megfelelő mértékű testzsír például feltétlenül szükséges, hogy egy lány menstruálni kezdjen. A túlsúly azonban akár még azt is okozhatja, hogy korábban következik be a menarché. Sok orvos a világszinten egyre nagyobb mértékű elhízást okolja, hogy egyre korábbra tolódik az átlagéletkor a menarché bekövetkeztekor. De hogyan befolyásolja a menzeszed a jövőbeni egészségedet?

Olvastad már? Undi menstruáció alatt szexelni?

Mire figyelmeztet az első menstruációd időpontja?

Azok a lányok, akik 12 éves koruk előtt kezdtek el menstruálni, 20%-kal nagyobb eséllyel betegszenek meg mellrákban, mint azok, akik 14 éves koruk után. Ennek az az oka, hogy minél hosszabb ideig van kitéve a szervezeted az ösztrogén hatásának, sajnos annál nagyobb az esélyed a mellrákra. Ha később kezdesz menstruálni, a petefészekrák esélye is kisebb az esetedben, ugyanis minden egyes ovuláció változásokat hoz létre a petefészek szerkezetében, amely későbbi tumorok kialakulására hajlamosíthat – vagyis minél kevesebbszer ovulálsz, annál kevesebb ilyen változás történik. (Ezért csökkenti a fogamzásgátló tabletta szedése is a petefészekrák esélyét).

Olvastad már? Übercuki, a kisgyermek, amikor rájön mi az a menstruáció

Érdekes módon a szív-és érrendszeri megbetegedések tekintetében a túl korai és a túl késői menarché is rizikófaktor. Egy több, mint egymillió nőt vizsgáló kutatás azt mutatta ki, hogy azok, akik 10 évesen vagy még fiatalabban kezdtek először menstruálni, illetve azok, akik 17 éves korukban vagy azután, 27%-kal nagyobb eséllyel kerültek kórházba vagy haltak meg valamilyen szívbetegségben. Ugyanennek az esélye a magas vérnyomás tekintetében 20%-kal volt magasabb ezeknél a nőknél. Ennek is az ösztrogénhatás az oka.

Az egészséged a te kezedben van

A korai menarchénak is van azonban pozitívuma: egy másik kutatás szerint ugyanis azoknak a nőknek, akik 13 éves koruk előtt kezdtek el menstruálni, jobban funkcionált az agyuk a menopauza után.

Semmiképpen sem kell megijedned, akár korábban, akár később kezdtél el menstruálni, hiszen emellett rengeteg egyéb faktor is közrejátszik abban, hogy mennyi esélyes van különböző betegségekre. Az egészséges étkezés, a rendszeres sport, a minimális alkoholfogyasztás és a dohányzás kerülése is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy idősebb korodban is egészséges maradj.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Vigyázz velük, ezek a csillagjegyek teljesen kiszámíthatatlanok!

Vigyázz velük, ezek a csillagjegyek teljesen kiszámíthatatlanok!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője