Szeress enni! Tanuld meg, hogyan!

2016.február.5.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Báránybőrbe bújt farkas – Szerepek
Javaslom, már most állj meg picit és gondolj bele mélyen, mire is használod valójában az evést. Mindig csupán arra, hogy feltöltsd általa szervezeted energiával? Esetleg néha jutalmazod, vagy pont ellenkezőleg: bünteted magad vele? Érdekes kérdés, ugye? Légy őszinte magadhoz, megesett-e már veled, hogy egy nehéz nap után "ezt most bizony megérdemlem!" gondolattal a buksidban estél neki egy nagy csokitortának? Vagy ha sérelem ért, valaki bántott, csalódást éreztél, étellel vigasztaltad magad? Esetleg ha rosszat tettél, haragudtál magadra, megvontad a finom falatokat? Sokan a meg nem kapott és élt szeretet pótlására használják – a legtöbb esetben édes – falatokat. Már a gondolattól is jobban érzed magad, hát még mikor nekilátsz az édes csemegének, halványulnak a sérelmek, szűnik a szomorúság.

Általános dolgoknak tűnhetnek ezek, és valószínűleg mindannyiunkkal megestek már, de fontos, hogy tudatában légy valódi súlyukkal és rejtett következményeikkel. Rengeteg önértékelési probléma, táplálkozási –és testképzavar, fogyási nehézség valódi, mély oka gyökerezik itt. Sőt, én hiszem, hogy az allergiák, intoleranciák is gyakorta táplálkoznak a félelmeinkből. Az sem lehet véletlen, hogy a pár éve beköszöntött nagy glutén-hullám alatt lett rengeteg ember hirtelen érzékeny a búzára. A tejet sosem volt könnyű megemésztenie az emberi szervezetnek, mégis míg az "erő, izom tejet iszom" szlogen áradt felénk a médiából, alig voltak "tejes" tüneteink. Amióta nagyobb teret kaptak a tejtermékek szervezetünkre gyakorolt negatív hatásai, egyre többen érzékeljük magunkban őket. Az emberi elme elképesztő erővel bír, pontosan emiatt kell tudatosan irányítanunk! A testednek az étel létfenntartás, semmi több. Tudnod kell, hogy minden más szerepet az elméd által te magad adsz neki. Te ruházod fel az ételt jelzőkkel, miattad lesz a sültkrumpli egészségtelen bűn, míg az alma egy egészséges csemege.

Sosem az étel az, ami veszélyes rád nézve, hanem az elmédben megjelenő gondolatok melyekkel megtoldod azt. Imádjuk kivetíteni félelmeinket az ételre melyet így megeszünk általa, majd pedig haragosan ráfogni a kialakult betegség okát. Magas koleszterin, cukorbetegség, gluténérzékenység, minden időszaknak megvan a maga "divatos" ételek okozta betegséghulláma. Rajtad áll meddig állsz még a sorban. Figyelem, tudatosság, tökéletes őszinteség magaddal szemben, és egyre kevésbé fognak érinteni ezek, ételed gyógyszered lesz, ahelyett amire most a gyógyszereket szeded.

Tipp a kiküszöbölésre:

Mielőtt enni kezdek - sőt gyakorta már főzés közben is -, megköszönöm az ételt. Kérem, hogy töltse fel a szervezetem minden számára fontos energiával, rezgéssel, látom lelki szemeim előtt egyenként a csodás összetevőket és a testemre gyakorolt jótékony hatásaikat is. Ezzel a tudattal kezdek neki az evésnek, próbáld ki te is, élvezd a különbséget!

Pótcselekvés, figyelem elterelés
Bizony, a közönség kedvenc. Kinek ne lenne ismerős jelenség a vizsgaidőszakban, prezentációk leadása előtt stb. szinte észrevehetetlenül felkúszó néhány plusz kiló és ezeknek kiváltó oka, a fejünkben duruzsoló hang mely időről-időre "csak pár falat "bekapására bíztat minket – félbe hagyván ezzel természetesen az oly nagyon kedvelt folyamatokat, melyeket éppen teljesíteni igyekszünk.

Szegény gyomrunk még javában a reggeli feldolgozásával van elfoglalva, de mi már küldjük is hozzá a kekszecskéket, csokikákat, nasikákat. Aztán nem győzünk csodálkozni, mikor szorít a nadrág vagy csak simán diszkomfort érzésünk van hasunkban, beleinkben.

Tudjátok, mélységesen hiszek abban, hogy ha csak akkor, annyit és csak azt ennénk, amit a testünk kíván, téve ezt jóízűen, örömmel, hálával minden falatért, nem lennének önértékelési problémáink, sőt, a legtöbb betegség is elkerülne minket, a túlsúllyal karöltve.

Olyan egyszerűen hangzik, akkor miért olyan nehéz ezt betartani? Jó hírem van, nem nehéz. Vagyis a testünk számára biztosan nem. Hidd el nekem, ő lenne a legboldogabb, ha ezt az utat választanád, és hálája jeléül egészséggel, fitt testtel ajándékozna meg téged. Csakhogy az elme – mint egy rosszcsont kölyök- imád elkalandozni, már amennyiben ezt hagyjuk neki. Az ego rendkívül leleményes, ha meg akarja úszni a neki nem tetsző helyzeteket, idegesítő, zavaró érzésekbe bújtatja kifejezendő vágyait, és ezzel igyekszik átvenni tőlünk az irányítást. Nincs ezzel semmi baj, hiszen tapasztalni, önmagunkról tanulni jöttünk erre a Föld nevű játszótérre, de a sok szenvedés és kudarc után ideje lenne már tudatosságunk fényével megvilágítani magunk előtt a megoldást. Figyelem, megint csak a tudatos figyelem! Folyamatosan tudatában kell lennünk annak, hogy bármikor, bármelyik pillanatban megváltoztathatjuk hozzáállásunkat, és vehetjük át életünk felett mi magunk az irányítást.

Igen, kell hozzá erő, kell hozzá ravaszság és folyamatos készenlét is, de hatalmunkban áll dönteni, miszerint úgy éljük az életünket, ahogy az nekünk tetszik, és nem leszünk az egónk félelmeinek, hamis vágyainak kiszolgáltatva. Az étkezési szokásaid csodálatos tükröt mutatnak neked erre, ne ess kétségbe, ha a fent leírtakat tapasztalod magadon, használd ugródeszkaként a tudatos életed megteremtéséhez!

Tipp a kiküszöbölésre:
Mikor felpattannál, hogy bekapj pár falatot, légy résen, ülj vagy feküdj le egy percre, csukd be a szemed, vegyél 3 jó mély lélegzetet, és kérdezd meg magadtól: valóban éhes vagyok? Irányítsd figyelmedet a gyomrod tájékra, és oda koncentrálva is lélegezz mélyen párat. Ha a válasz határozott igen, kérdezd meg a testedtől, mit kíván enni. Kérd meg egódat, hogy ő most szépen vonuljon szabadságra kicsit, ne az ő válaszát halld meg! Ha úgy érzed nem vagy éhes, csupán az egód terelné el figyelmedet vele, menj és igyál egy nagy pohár ízesített (természetes, általad készített, nem mesterséges anyagokkal tömött!) vizet, és folytasd tennivalód. Nekem régebben rengeteget segített ilyenkor, hogy ha hely és idő engedte, megcsináltam egy 5 perces hasizom szériát. Sokkal jobban éreztem magam, kicseleztem egóm, és fel is töltődtem, a testem pedig egy kis mozgás hatására még egyértelműben jelezte mire is van (vagy inkább mire nincs) szüksége. Légy kreatív, kísérletezz, figyeld meg neked mi a legjobb megoldás! Ki ismerhetné jobban a tested, mint te saját magad?

Érzelmekhez, személyekhez, emlékekhez való kötés:
Sokunk számára talán a legnehezebb falat, nekem is itt kell a legjobban résen lennem. Amúgy is hajlamos vagyok érzéseket ízekkel, hangokkal, színekkel párosítani, ezekkel együtt raktározni el magamban, így néha rendkívül nehezemre esik a helyén kezelni a dolgot, de ajándékként tekintek e nehézségre, mint fejlődésem elősegítésének eszközére, ami színez egyet a feladaton.

Az egyik legsűrűbben előforduló példa erre, mikor egy friss szerelmespár egyik (vagy mindkét) tagja szépen kikerekedik a kapcsolat elején, mondják is ilyenkor, hogy hát igen, a szerelem hizlal. Na már most, ezt maximum az ego mondja azért, hogy elterelje a figyelmet a valódi turpisságról ami pedig az érzelmek ételekhez való kötésében rejlik. Csodálatos dolog egy közös vacsora a szerelmeddel, de vigyázz, ne engedd, hogy függőségi kapcsolat alakuljon ki az érzelmek megélése és az étkezések között. Itt is a tudatosság a kulcs, ha képes vagy anélkül is ugyanolyan jól érezni magad, hogy kivételesen nem esztek együtt meg a romantikus film mellett egy nagy zacskó kukoricát, nincs semmi baj! Ha az ominózus ételek nélkül is meg tudod élni a maga teljességében az élményt, nincs mitől tartanod. Viszont ha azon kapod magad, hogy csak azért nyúlnál a megszokott ételekhez, csak mert "hiányzik a feelingből", érdemes egy pici önvizsgálatot tartani, rendbe tenni a fejedben a dolgokat. Nagyszerű dolog az élvezetek megélése, de csakis addig, amíg mi irányítjuk őket a saját örömünkre, nem pedig egónk játszadozik minket felhasználva.

Mennyiségi kérdés – bizony, itt most számít a méret!
Az étkezéseink túlnyomó részében túlesszük magunkat. Ez tény. Túlenni pedig azt jelenti, hogy nagyobb mennyiségű ételt viszünk be, mint amennyi a szervezetünk számára elég lenne. Mondják is, hogy az ember az elfogyasztott étele 20%-ából megélne, a maradék 80%-ból pedig az orvosa él meg. Sajnos ez nem vicc, sőt, még túlzás sem. A telítettség érzés nem kellemes, és egészségesnek sem mondható. Az evés utáni "moccanni sem bírok" állapot kifejezetten megerőltető a gyomor számára. A rohanva, odafigyelés nélkül való evés, a habzsolás, a nagyon kiéhezett állapotban történő étkezések mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kelleténél nagyobb mennyiséget fogyasszunk el ételünkből. Hidd el, ha így eszel, megvonod magadtól az igazi élvezeti faktort. A lassú, ráérős evéssel segítesz a gyomrodnak is abban, hogy könnyebben dolgozza fel a falatokat, ha alaposan megrágott ételt kap, hálás lesz érte, sőt, ha lassan eszel, hamarabb és könnyebben fogod megérezni a jóllakottságot kifejező jelzéseket. Agyadnak időre van szüksége ahhoz, hogy a gyomrodtól jelet kapva tudtodra adja, mikor lakott jól. Szentelj figyelmet erre, meglátod mennyivel emelkedettebb élmény lesz az evés.

Tipp a kiküszöbölésre:
Legyen az étkezés egy igazi szertartás. Ne nézz tévét, és/vagy ne nyomogasd a telefonod, hidd el az Instagram 20 perc múlva is ugyanazt fogja mutatni. Határozd el, hogy most önmagadra szánod a figyelmed. Lassan kezdj neki az ételnek, rágj alaposan, próbáld minél jobban érzékelni az ízeket. Figyeld egyenként az összetevők ízét, állagát, illatát. Csak akkor nyúlj új falatért, ha az előzőt már lenyelted. Evés közben tedd le néha az evőeszközt, várj pár pillanatot mire folytatod az evést. Érdemes feltenned magadnak a kérdést: éhes vagyok még? Itt is koncentrálj a gyomrodra, figyeld meg a felmerülő érzeteket. Csak akkor és csak addig egyél, míg valóban éhesnek érzed magad.

Remélem írásommal sikerült megvilágítanom azokat a problémásabb területeket melyekre odafigyelve kiküszöbölhetőek az evés valódi szeretetét megtámadó tényezők. Figyelem, tudatosság, önszeretet. Kívánom, hogy legyenek továbbra is ők segítőid az Úton. Ne feledd, te életed, te ételed.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője