Új trend: valóban segíthet az almaecet, ha hüvelygombás fertőzésed van?

2018.október.28.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Abban a pillanatban, amikor viszkető, égő érzést érzel hüvelytájon és tudatosul benned, hogy valószínűleg gombás fertőzésed van, másra sem vágysz jobban, mint hogy megszűntesd a pokolian kellemetlen érzést. Egyre több hír terjeng egy új, divatos gyógymódról: az almaecetről.

Új trend: valóban segíthet az almaecet, ha hüvelygombás fertőzésed van?
Fotó: Shutterstock

Honnan tudod, hogy gombás fertőzésed van?

A gomba - vagy kandidafertőzést a Candida nevű gomba okozza, ami szereti az olyan sötét és nedves helyeket, mint a száj, a torok és igen, a vagina. Teljesen ártalmatlan, egészen addig, amíg mennyisége el nem szaporodik.

Ha az általad hordott fehérnemű anyaga nem teszi lehetővé a bőröd számára a szellőzést (a pamut mindig jó választás ennek elkerülésére, a selyem kevésbé) vagy antibiotikumot szedsz (ami képes megölni a hüvelyt rendeltetésszerűen védő baktériumokat), könnyen kialakulhat a kandidafertőzés.

A gombás fertőzés leggyakoribb tünetei a viszketés, a bőrpír, a duzzanat, a szexuális fájdalom és a pattanások megjelenése.

A gombás fertőzés nemcsak nagyon kellemetlen, de rendkívül gyakori is. Három nőből egy akár évente elkap valamiféle gombás megbetegedést.

Az almaecet segíthet a fertőzésen?


Néhányan határozottan hisznek benne, hogy jó döntés a gombás fertőzést almaecettel kezelni. Sok internetes oldalon találhatóak olyan videók, amelyben tampont áztatnak almaecetbe, hogy azt helyezzék fel. Az ítélet: ez a cselekedet helytelen.

Lauren Streichernek, a Northwestern University professzorának a kérdésre egyszerű a válasza: "Használd az almaecetet a salátádon, de ne a hüvelyedben".

A kijelentés nem vita tárgya, minden formában kerülni kell az almaecet használatát hüvelyi fertőzés kezelésére. A tamponnal való almaecetes kísérletezés pedig akár kimondottan káros is lehet, extra irritációt vált ki.

Akkor hogyan kezelhető?


Jó hír: a hüvelygombás fertőzésektől könnyen megszabadulhatsz. Sok olyan gombaölő gyógyszer van, a legjobb, ha ez ügyben orvoshoz fordulsz recept felíratásáért, de vannak nem vényköteles készítmények is.

Orvoshoz menni azért is érdemes, mert a gombás fertőzések gyanújának általában feléről kiderül, hogy másféle fertőzésről van szó - ilyen esetben pedig könnyen félrekezelheted magad, ha nem vizsgál meg orvos.

Érdemes tudnod, hogy tizennégy napon belül kell megszűnnie a fertőzésnek, a napok száma attól is függ, milyen mértékű a fertőzés és milyen gyógyszerrel kezeled. Addig is, ha elkaptad a fertőzést, feküdj el egy kád hideg vízben (ami szigorúan almaecettől mentes). A hideg víz önmagában ugyan nem fog meggyógyítani, de hatásos viszketés - és égéscsillapító.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Idegesítő fejfájással ébredsz? Ez a magyarázat

Idegesítő fejfájással ébredsz? Ez a magyarázat

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője