Vegán vagy? Ezért jobb, ha a botoxot is elkerülöd

2018.szeptember.23.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha kozmetikai sebészeti kezelésekről van szó, sokkal komolyabb problémát vet fel, hogy vegán vagy-e, mint gondolnád. Például a botox, amely botulinum toxint tartalmaz, amikor a bőrre fecskendezik, hogy megbénítsa a ráncokat, alapvetően vegán anyag, de elővigyázatosságból állatokon tesztelt.
Felmerül a kérdés, létezik-e egyáltalán teljesen vegánbarát kozmetikai sebészet? És ha igen, milyen kezelések állnak rendelkezésre a vegánok számára, akik kegyetlenségtől mentes eljárást keresnek?

Vegán vagy? Ezért jobb, ha a botoxot is elkerülöd
Fotó: Shutterstock

Botox és töltőanyagok

Fotó: giphy

Mivel a legtöbb töltőanyag, beleértve az ajak-és bőrtöltőanyagokat, nem állati eredetű hialuronsavból készül, vegánnak számít. Azonban, mivel a botox is orvosi terméknek minősül, törvények írják elő, hogy állatokon kell tesztelni. Vannak gyógyszergyártó cégek, amik az állatokon tesztelt eljárásokat próbálják a legenyhébb mértékben elvégezni. Az Allergan Pharmaceuticals például az elmúlt három évben 95%-kal csökkentette az állatok bevonásával történő kísérleteket.
Dr. Sarah Shah, az Artistry Clinic vezető kozmetikai sebésze elmondta: Ha egy beteg injekciós eljárást szeretne, a mezoterápiát javaslom. Egy sor injekciót fecskendeznek a bőr középső rétegébe, amely testre szabottan tartalmaz antioxidánsokat, aminosavakat és vitaminokat, amelyek már egyébként is jelen vannak a szervezetben. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a vegánoknak alaposan utána kell járniuk, pontosan milyen is az általuk választott kezelés, még akkor is, ha nem tartalmaz állati eredetű összetevőket.
Egy másik, kevésbé ismert eljárás a botox tekintetében, hogy tojásfehérjéket is felhasználhatnak hozzá. Az orvosok figyelmét is felhívják arra, hogy soha ne adják be a botoxot olyannak, akinek tojásallergiája van, hiszen allergiás reakciót válthat ki.

Ráncfelvarrás


A ráncfelvarró eljárások vegánnak tekinthetők, mert a bőr mozgatását és megemelését sebészeti beavatkozással, a zsír és a szövetek újraelosztásával végzik. Mivel azonban a pácienseknek általános érzéstelenítésre van szükségük, jelenleg nincs olyan készítmény, amely technikailag teljesen vegán, hiszen állatokon tesztelték őket. Érdemes megjegyezni, hogy a sebészek egyre gyakrabban ajánlanak a ráncfelvarrás mellé töltőanyagokat, hogy megőrizzék a sebészeti beavatkozás hatásait.

Fotó: giphy

Ajakfeltöltés

Az ajakfeltöltésnek egyre nagyobb divatja van a sebészetben, az ajakrúzsok állandó alternatívájaként ismert, vegánbarát eljárás, az arcfelvarráshoz hasonló sebészeti beavatkozás. Azonban altatásban történik, így itt is felmerülhetnek az állatkísérletekkel kapcsolatos problémák.

Fotó: giphy

Lézeres kezelések

A lézeres kezelések kiváló alternatívát jelentenek a vegánoknak, hogy csökkentsék a ráncok jelenlétét, ösztönözve a kollagén regenerálódását. A tixelkezelés az arc legérzékenyebb részeire is használható, de a pácienseknek javasolják, hogy előzetesen zsibbasztó krém alkalmazását kérjék, amelyek többsége szintén nem vegán.
Dr. Shah azt javasolja, hogy a vegánok válasszák a gépi testformáló kezelést (dermalux, ultrahang kezelés…), amelynek végeredménye kollagén-növelő és gyulladáscsökkentő hatású.

Mellimplantátumok

Nagyon valószínű, hogy a mellimplantátumok legtöbb összetevőjét, mint a szilíciumot és a sóoldatot állatokon tesztelték a hosszú távú alkalmazás megkezdése előtt. Egyes alkotóelemek állati melléktermékekből is származhatnak. Mielőtt az implantátumokat műtéti eljárással behelyezik, a vegánoknak tisztában kell lenniük azzal, milyen anyag kerül a szervezetükbe az általános érzéstelenítés során.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Még keresed a tökéletes menyasszonyi ruhát? A Daalarna legújabb kollekciójának darabjaitól azonnal esküdni támad kedved!

Még keresed a tökéletes menyasszonyi ruhát? A Daalarna legújabb kollekciójának darabjaitól azonnal esküdni támad kedved!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője