Sztorik tabuk nélkül - 5. Zsófi és a felfázás a szeptemberi nyárutón (x)

Promóció

2017.szeptember.11.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Téged is kikészített idén nyáron a kánikula? Vízparton biztos élvezni tudtam volna a meleget, de amikor egész nap dolgoznom kellett, néha már azt hittem, elájulok a forróságtól. Alig vártam, hogy enyhüljön végre az idő. Aztán persze jól ráfáztam – méghozzá a szó szoros értelmében.

Bárcsak hallgattam volna a nagyira
– Csalóka ám az őszi napfény! – vészmadárkodik minden évben drága jó nagymamám, mert mindig attól félt, hogy valami bajom esik. Kénytelen vagyok beismerni, hogy ezúttal igaza volt. Mert hiába süt még kellemesen a nap, az évszakváltás tényleg itt van a nyakunkon. Főleg este érzi az ember, hogy jóval hűvösebb van, mint alig egy hónapja, amikor egy kávézó teraszán még nyugodtan ücsöröghettél ugyanabban a lenge ruhában, amit egész nap viseltél.


A hűvös este következményei
A saját káromon végül én is megtanultam, hogy jó, ha az ember mindig tart magadnál egy melegebb kardigánt vagy pulóvert. Amikor estére lehűl a levegő, nem árt, ha van mit magadra venned – vagy legalább magad alá terítened. Nálam viszont nem volt semmi, amikor a lányokkal az esti mozi után kiültünk a kedvenc kávézónk teraszára. Éreztem is, hogy a pad elég hideg alattam. Persze kérhettem volna egy takarót a pincértől, de nem akartam nyámnyilának kinézni a többiek előtt. Jó nagy butaság volt, mert mondanom sem kell, sikerült összeszednem egy kellemetlen felfázást.

Nem várt vendég, a hólyaghurut
Voltál már felfázva? Ha még nem, akkor elmesélem, milyen érzés. Folyton pisilned kell, de hiába rohangálsz a WC-re, a várva-várt megkönnyebbülés mégis elmarad. A húgyhólyagod már tök üres, egyetlen csepp vizeletet sem vagy képes kipréselni magadból, de a kellemetlen, feszítő, égő érzés csak nem akar elmúlni. Azaz hiába kell kegyetlenül pisilned, mégsem tudsz, mert egyszerűen nincs mit! És ha ez nem lenne elég, még fájdalmas alhasi görcsök is kínozhatnak. Hát ezek a felfázás, más néven a hólyaghurut tünetei. Szinte az összeset észleltem magamon, már a mozizós esténk másnapján.

Így fázhatsz fel, ha te sem vigyázol
Utánaolvastam, hogy a hólyaghurutot ugyan baktérium okozza, de attól még a hidegnek is köze van hozzá – nem véletlen, hogy a betegséget "felfázásnak" is szokták nevezni. Ha ugyanis engeded kihűlni az altestedet, összeszűkülnek az erek és gyengül a keringés, és ezzel együtt a szervezet védekező ereje a medencetájékon. A környezetünkben szinte mindig lesben álló baktériumok pedig máris támadásba lendülnek. Nőknél a húgyhólyagot alig pár centiméter választja el a külvilágtól, hiszen a húgycsövünk jóval rövidebb a fiúkénál. Ezért van az, hogy nőknél gyakoribb hólyaghurut, hiszen a mi esetünkben a kórokozók rövidebb úton jutnak fel a hólyagba, hogy ott megtelepedve fertőzést, hólyaghurutot okozzanak. Ezért nem szabad hideg padokon ücsörögni, és főleg nem olyan szerkóban, amiből netán még a derekad is kilóg. Az így előidézett kihűléssel szinte "előkészíted" a terepet a kórokozóknak. Ez nem helyes. Inkább okulj az én példámból és legalább te vigyázz magadra!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

5 életre szóló lecke, amire a Harry Potter-filmek tanítanak minket

5 életre szóló lecke, amire a Harry Potter-filmek tanítanak minket

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője