Ez a fejlesztés véget vet a legvadabb konyhai rémálmoknak is
Promóció
Búcsút inthetsz a sütőtisztításnak, mostantól nem kell nyakig tocsogni a zsírtengerben, hiszen a készülék magától eltünteti a falára tapadt ételmaradékokat.
Ezeket láttad már?
Az élet kezdetben rendkívül zord volt. Az emberek nehezen boldogultak, hatalamas áldozatokba tellett előteremteni a mindennapi betevőt. Majd ahogy haladunk előre időkön és korokán át, úgy jutunk egyre közelebb a komfortossághoz a konyhákban is.
A történelem vonala messzire ível, ha a sütés-főzésről diskurálunk. Mégis az ókori görögöknél kell elidőznünk kicsit az elején. A mitológia szerint az embereket teremtő Prométheusz vette először azt a merészséget, hogy elcsórja az emberek számára a tüzet, amely addig csupán istenek kiváltsága volt. Ezzel pedig megnyitotta az utat a sülthúshoz és a különböző sütőben készíthető finomságok felé. Prométheuszra ezek után súlyos büntetést mértek az égiek, akik voltak mégis annyira kegyesek, hogy az emberektől nem vették vissza a tüzet.
A szabadban történő főzések és a kemencék után hatalmas lépés volt, hogy a 19. században már a vidéki konyhákban is terjedőben volt a Sparhelt, amely a mai gáztűzhelyek közvetlen őse. A gyermekkorunkban lelkünkbe égő zömök forma, a lekerekítetlen ívek hatalmas lélekjelenlétet biztosítottak a házakban a sütés-főzés művészetének. A szerkezetet fűtésre és világításra is használhatták. Működtetése nagyon olcsó és takarékos volt, neve is ebből a fantasztikus tulajdonságából ered.
A gáztűzhely feltalálója amúgy James Sharp volt, aki 1826-ban jegyeztette be zseniális találmányát, amely csupán a 20. század közepén kezdte meg hódító karrierjét. Ugyanis a gáztűzhely sikeréhez elengedhetetlen volt a gáz-csőhálózat vezetékek elterjedése. Majd a 20. században piacra dobják az első villamos tűzhelyeket is. Pontosan 1909-ban következett be a történelmi mérföldkő. A technológia fejlődése azóta (ahogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a konyha és a főzés, azaz túl vagyunk már a sokadik gasztro forradalmon is) töretlen.
Ma már az emberek hiper-szuper konyhákban készítik az ételeket, és különleges recepteket keresve készülnek a nagy eseményre. A legtöbb sütögetős sztoriban azonban továbbra is akadnak kellemetlen részek, még ha a vendéglátás pazarul is sikerül. A készülék tisztára csiszolása rengeteg kellemetlenséggel járhat. A buli legvégén pedig csupán a rossz szájíz marad. Ahelyett, hogy mással végeztetnénk el a piszkos munkát, mostantól szóba jöhet egy öntisztító készülék beszerzése is.
A pirolízises sütő már helyetted tisztítja meg a sütő belsejét. Kifröccsent zsír, odaégett ételmaradék? Tisztítás, agresszív tisztítószerek? Mostantól rá se hederíts, mert a (jobb esetben) kellemes illatok mellett nyoma sem marad, hogy a sütőben bármi is történt volna.
Varázsütésre varázslók nélkül? Természetesen, csupán egy programmenet indul el a sütés után. A pirolízis 470 Celsius-fokra hevíti fel a belső teret, a szennyeződéseket pedig hamuvá változtatja. Ráadásul a PyroFit felületeknek hála a tartozékokat is automatikusan tisztítja a sütő. Azokat csak bent kell hagyni sütés után is a sütőben.