Ruhakímélő mosási technikák: Hogyan védd kedvenc ruháidat?

Promóció

2017.május.16.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Mit kell ahhoz tennünk, hogy a lehető legtovább hordhassuk a nagy műgonddal összeállított szettjeinket és kedvenc ruhadarabjainkat?

A mosószerek és a mosás kifejezetten árthat a ruháinknak: kifakulhatnak az élénk színek, kibolyhosodhatnak a finom anyagok, besárgulhatnak a fehér darabjaink, vagy fehér csíkok jelenhetnek meg a színes ruhákon. Különösen problémás, ha mindez az egyik kedvenc darabunkkal történik. Ahhoz, hogy ruháink a lehető legtovább hordhatóak maradjanak, a következőkre kell ügyelned.

A mosási program

Fontos, hogy ismerjük a mosógépünk programjait, ne csak rutinszerűen terkerjük a megszokott állásba a kapcsolót. Más-más ruhatípusokhoz más program lesz az ideális – és nem csak az számít, hogy valami színes, vagy fehér, hanem, hogy milyen anyagból van, mennyi szennyest akarunk egyszerre betenni, mennyire koszosak a ruhák és milyen típusú folttal szennyeződtek. Vannak olyan mosógéptípusok, ahol ezeket pontosan be tudjuk állítani és máshogy dolgozik a gép, ha például vörösbor foltot kell tisztítania, mintha ha olajat.

A mosószer

Mint ahogy a mosógépekből is hatalmas a választék és a minőségi különbségek, ugyanúgy igaz ez a mosószerekre is. A mosószerek közül az olcsóbbak általában kevésbé hatékonyak vagy jobban roncsolják a ruhákat, esetleg rosszabb az illatuk, vagy hamarabb elillan. Bármennyire is fölöslegesnek tűnik, érdemes átfutni az oldalán a tájékoztatót a használatáról és akár több típust kipróbálni, mielőtt letesszük a voksunkat egy mellett.

Az adagolás

A mosószerek használatánál az adagolás a kulcs. Vehetünk akármilyen jó mosószert, lehet, hogy nem lesz tökéletes a végeredmény, ha rosszul adagoljuk. A mosószerek csomagolásán jelezni szokták a gyártók az ideális mennyiségeket a különböző mennyiségű és szennyezettségű ruhákhoz, de ezen kívül számít az adagolásnál a víz keménysége is, illetve az, hogy mennyi vizet szívnak magukba a ruhák mosás közben. Professzionális mosógépek képesek ezeket a tényezőket optimalizálni: beállítják a szükséges hőmérsékletet, vízszintet és a szennyeshez igazodva adagolják a mosószert, hogy a ruhák a lehető legkíméletesebb módon legyenek tiszták.

A szárítás

Az utolsó fontos lépés a ruhatisztításban a megfelelő szárítás. A hagyományos teregetés mellett egyre többen használnak szárítógépet. Ezzel a száradást gyorsítani és időzíteni lehet, valamint a lakásban sem kell kipakolni a sok helyet foglaló és kevésbé esztétikus ruhaszárítókat, amik ráadásul csíkokat is hagyhatnak a ruhán.

A legtöbben rutinként tekintenek a mosásra, nem ügyelnek az apró részletekre, pedig ezzel nagyban növelhető a ruháink élettartama. Léteznek olyan háztartási gépek, amelyek képesek igazodni ezekhez az elvásárokhoz: pontosan programozhatók, felismerik a betöltött ruhákat és hozzájuk igazodva adagolják a vizet és a mosószert. A Miele háztartási gépei a legmagmagasabb minőségi sztenderdek szerint működnek, igazodva az elvárásokhoz, hogy ruháink a lehető legkíméletesebben legyenek tiszták.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

7 jel, ami poszttraumás stressz szindrómára utal

7 jel, ami poszttraumás stressz szindrómára utal

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője