7 ok, amiért Karády Katalint igazi ikonnak tartjuk

2017.január.4.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Karády Katalin neve hallatán legtöbben rögtön dúdolni kezdjük a Hamvadó cigarettavég dallamát, és felötlik bennünk a ´40-es évek szexszimbólumának jól ismert arcképe. Az idén megjelent, a színésznő életével foglalkozó "Ne kérdezd, ki voltam" című könyv a Karády után maradt rejtélyek nyomába eredt, és feltárt néhány érdekességet a hírességről. Íme 7 dolog, amit megtudtunk a díváról, és amiért örök ikonnak tartjuk.

Karády Katalin maga volt a megtestesült misztikum. Hiába próbálta halála után a titkokat feltárni számos kutató, a mai napig rengeteg homályos folt van a kultikus színésznő életében. Ez a titokzatosság több dologgal is magyarázható; egyrészt, Karádynak bujkálnia kellett a második világháború idején, másrészt személyiségbeli jellemzője is volt, hogy nem szívesen adta ki magát az embereknek. Az őt körülvevő számtalan kérdőjel fontos összetevője vonzó jellemének.

Karády fellépésével izzani kezdett a színpad, ez gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen. Játék közben nem csupán az adott karaktert adta vissza, de mozdulataiba teljes lényét belerakta. A kritikusok szerint ez ösztönös, és talán maga a színésznő sem tudta, miért úgy csinálja, ahogy. Egyszerűen "muszáj volt jól csinálnia." Karády színésznői varázsához nagyban hozzájárult a színészet iránt érzett szenvedélye, és a személyiségéből fakadó, mély, belső érzéke hozzá.

Kosztümnadrág, kifestett szemek, egy kis fanyar kölni – de más semmi! A színésznő velőig ható nőiességéhez határozott, kemény kiállású férfivonások társultak; mind viselkedésében, mind megjelenését tekintve gyakran vette fel az erősebbik nem jellemzőit. Karády divatot teremtett hajviseletével és sminkjével is; a vékony szemhéjtus és a műszempilla kiemelte nőies vonásait, azonban emellett a "kevesebb néha több" elvet követve nem használt más arcfestéket.

Ne kérdezd , ki voltam - Szépmíves Kiadó, 3990 Ft

Szépmíves Kiadó Karády könyve

A számára legkedvesebb személlyel, nagymamájával folytatott levelezéseiben többször is megjegyzi, hogy sokat szokott sírni, és ez a szokása segít a problémák feldolgozásában és elengedésében. A sírás megtisztít, kimossa az emberből a fájdalmat, és segít továbblépni.

Holott ma fénykorát éli az egészség- és sport központú életmód hirdetése, Karády ebben is újítónak számított a negyvenes években. A színésznő rendszeresen golfozni, lovagolni és teniszezni járt, és ezek mellett a vízi sportokat is kedvelte; úszott és evezett a Margitszigeten, és kajakozni járt a Palatinus strand melletti nyílt vízre. Ez a fajta testtudatosság még ma is ritkaságszámba megy!

Karády a hírnév és a csillogás ellenére is ember maradt. A világháborúban – minden felszólítást megtagadva, saját életét kockáztatva - támogatta zsidó barátait, sőt, saját otthonában való bújtatással számos sorstársa, mintegy húsz gyermek életét megmentette. A sérült katonákat is rendszeresen látogatta, ilyenkor énekelt nekik, próbált egy kis jókedvet csempészni a borús évekbe. A színésznő szoros kapcsolatot ápolt rajongóival is, gyakran vállalt vidéki, közösségi fellépéseket, ahol közönsége személyesen találkozhatott vele.

A nagymamájával váltott levelekből az is kiderül, hogy a hit nagyon fontos volt Karády számára, és elengedhetetlennek tartotta Istenhez intézett szavait. Azt már tudjuk, hogy Karády élete nem volt egy leányálom. A hit, Isten segítsége kiutat jelenthetett számára a nehézségekből, és nagyanyját is a vallás gyakorlására bíztatta a nehéz időkben. Remélem, imádkozol Te is, Nagyanyó, az Istenhez, erről nem szabad leszokni!

Takács Dalma

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Benes Anita, a Daalarna tervezője: „Nem tudok másképpen reagálni a világ nehézségeire, minthogy megpróbálok valami szépet és különlegeset létrehozni”

Benes Anita, a Daalarna tervezője: „Nem tudok másképpen reagálni a világ nehézségeire, minthogy megpróbálok valami szépet és különlegeset létrehozni”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője