A bor a filozófiája!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha minőségi ételekre, italokra vágysz bátran bízd magad Szik Mátyásra a budapesti Four Seasons Hotel és a Kollázs-Brasserie&Bar sommelierjére, aki nemrég elnyerte az örökös magyar sommelier címet. Ne felejtsd el elolvasni az interjú folytatását az októberi GLAMOUR magazinban!

Rendkívül fiatalon lettél elismert sommelier. Mesélj a sikerhez vezető útról!

Szik Mátyás:Egy nagyon fontos distinkció volt az életemben, amikor észrevettem, hogy a környezetemben élőkhöz képest sokkal érzékenyebb a szaglásom és az ízlelésem. Sokszor olyan szagok zavartak, ami másnak fel sem tűnt és olyan illatok vagy ízek estek jól, amit más észre sem vett egy ételben vagy adott esetben egy desszertben. Sokáig csak együttéltem ezzel a képességemmel, olyannyira, hogy a tanulás tekintetében bölcsészkarra jelentkeztem és először pszichológiával kezdtem el foglalkozni. Később politológiát és szociológiát is tanultam egy másik egyetemen. Picit csapongtam, majd jött a vendéglátás. Sok más kollégámmal ellentétben nem dolgoztam felszolgálóként, csak azt tudtam, hogy szeretek emberekkel foglalkozni, kommunikálni és élményt nyújtani. Bíztam benne, hogy az érzékem az ízekhez és az illatokhoz előbb-utóbb biztosítja majd a megélhetésem. A szakmához való kötődésem egy nagyon kedves ismerős barátomnak köszönhető, aki egy nap felhívott, hogy egy nagyon elegáns steakhouse, leköltözne a belvárosba és vállalnám e a borokkal való foglalkozást, a sortiment összeállítást, tréninget és minden egyebet. Túl azon, hogy baráti alapon nagyon szívesen igent mondtam, ez egy hatalmas lehetőség volt és egyben egy óriási kihívás. Fogalmam nem volt, hogy hogyan fogok megbirkózni ezzel a feladattal. Végül csodás három évet töltöttem itt, ami egy nagyon meghatározó szakasza volt az életemnek. Rengeteget tanultam konyhatechnológiáról, kommunikációról. Közben jött a versenyzés, ami egy nagyon jó a fokmérője volt, hogy éppen hol tartok szakmailag.

Miért kezdtél el versenyezni?
Szik Mátyás:2013-ban voltam először magyar sommelier bajnokságon, akkor még csak nézőként. Emlékszem ültem a közönség soraiban és néztem az általam nagyon nagyra tartott sommeliereket Cseke Gábort, Varga Norbertet, akik épp versenyeztek és közben arra gondoltam, hogy lehet, hogy indulnom kellene nekem is. Mivel akkor még nem volt intézményes keretek között zajló sommelier képzés az országban, mindenképpen egy fokmérőt mutatott abban, hogy éppen hol tartok, milyen szinten űzöm a hivatásomat, így úgy gondoltam megmérettetem magamat egy nemzetközi sztenderdek szerint megrendezett versenyen. Egy nagyon masszív féléves készülődés után, végül megnyertem a 2014-es versenyt. Ezután nem volt kérdés, hogy a 2015-ben is megméretem magamat, amit újra megnyertem. A 2016-os évi versenynél már nagyon nagy volt a tét: ha megnyerem, tíz év után újra lehet örökös sommelier bajnoka Magyarországnak. A rengeteg felkészülésre fordított idő mellett közben munkahelyet váltottam és a Prime Steakhouseból a Four Seasonsbe kerültem, ami egy teljesen új élethelyzetet hozott. Korábban nem dolgoztam hotelben, az egész iparág egy teljesen új világ volt minden értelemben. Nagy szervezet, egy világszervezet, egy sok összetevőből és tényezőből álló rendszer, amiben úgy kellett megállni a helyemet, hogy teljesen új dolgoknak is meg kellett felelni.

Ezt olvastad már? Vigyázz a cukorral! Ezt teszi a testeddel!

Hogyan látod a borfogyasztási szokásokat?
Szik Mátyás:Nagyon pozitív a változás szele, tudatos építkezés zajlik, egyre többen ismerik fel, hogy a turisztika egyik két kiaknázatlan területe a bor és gasztroturizmusban keresendő. A tudatos turista, akinek van pénze utazni, Magyarországra is ellátogat, és utólag leesik az álla az építészettől, a turisztikai látványosságoktól, a hagyománytisztelettől és a gasztronómiától is. A hazai borkultúra nemzetközi mércével mérve azért jócskán sok szempontból le van maradva, ezért is örülnék különösen neki, ha a magyar fogyasztók nyitnának a külföldi borok felé is. Ugyanakkor örülök annak, hogy hallgatják és kikérik a személyes véleményemet a különböző borászatok, éttermek.

Mit javasolsz annak, aki mégjobban szeretne elmélyülni a borok világában?
Szik Mátyás:Érdemes olyan helyeket felfedezni, ahol szakemberek alakítják a borlapot. Ha fél vagy negyedévente egyszer elmegyünk egy olyan étterembe, ahol van sommelier és rábízzuk magunkat és nem a berögzött szokásaink után megyünk, előbb-utóbb nyitottak leszünk és bizalmat szavazunk. Sok esetben még mindig ott tartunk, hogy kinyitják a borlapot és átgondolatlanul rendelnek. Szerintem az a jó irány, ha megismerjük a boroknak egy részét, ami a borlapon szerepel. A bor egy borzasztóan élő dolog és hihetetlenül magával ragadóan szociális élményhez köthető. Nagyon nem mindegy kivel, hol, mikor, milyen hangulatban, mennyire fáradtan és hol iszod. Mindenképpen azt javaslom beszélgessünk bátran a séfekkel, sommeliekkel.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője