Évekig marcangolta magát, ma ő segít másokon - Interjú a magyar vitiligós modellel

2016.november.3.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Széles Adrienn igazi példakép, aki kisgyerek kora óta küzd a vitiligo nevű betegséggel. Az utóbbi években nemcsak sikerült megtanulnia együtt élni betegségével, hanem egy vitiligo közösség létrehozása is fűződik a nevéhez, ahol felkarolja a hasonló problémákkal küzdőket.

Széles Adrienn
Fotó: PranandaPhotography

Hogyan kezdődött a betegséged?


A kutatások azt mutatják, hogy a jelenleg autoimmun betegségként nyilvántartott vitiligo kialakulását elősegítheti valamilyen sokk hatásával egyidejűleg bekövetkezett fizikális sérülés is. Az én esetemben egy autóbalesethez és az aznap szerzett sérüléshez köthető. Ötéves voltam, amikor épp Szlovákiába utaztunk, az autónk pedig becsúszott egy árokba. Szerencsére senkinek nem lett baja, viszont rettenetesen megijedtem, majd aznap este bevertem a hátamat egy csapba, és a sérülés helyén lévő seb először rózsaszínné, majd fehérré változott. Innentől kezdve kezdett foltokban kifehéredni a testem.

Mennyire volt nehéz feldolgozni a baleset után, hogy foltokkal kell együtt élned?


Gyűlöltem, nagyon nehezen dolgoztam fel ezt az állapotot. Gondolj csak bele, milyen érzés úgy felnőni egy iskolai közösségben, ahol egyedül csak te lógsz ki a sorból. Az osztálytársaim kibeszéltek a hátam mögött, állandóan csúnyán néztek rám, és különös figyelmet fordítottak arra is, hogy a többi gyerek azt képzelje fertőzőek a rohadásaim. Évekig nem voltam strandon, nyáron harisnyát húztam. Közben pedig folyamatosan marcangoltam magamat és bántottam a körülöttem lévő embereket. Egy ilyen betegség nem csak téged érint, hanem mindenkit a környezetedben.

Széles Adrienn
Fotó: PranandaPhotography

Mi vetett véget végül az önmarcangolásnak?


Egy már-már közhelyesnek tűnő mondás ébresztett rá, hogy véget kell vetnem a negatív gondolkodásnak. A vitiligo olyan, akárcsak az eső. Bármennyire is utálod, esni fog, a betegség pedig nem fog elmúlni. Utálhatod magadat és közben semmi sem fog változni, vagy választhatod azt az utat is, hogy elfogadod az állapotot és megpróbálsz együtt élni vele. Huszonhárom évnek kellett eltelnie, hogy ráébredjek: szép vagyok, és én is megérdemlem, hogy boldogan éljem az életemet.

Széles Adrienn
Fotó: MargitayKlári

Miért tekinted egyfajta missziódnak, hogy segíts a hasonló problémával küzdőknek?


Bármit megadtam volna azért, ha annak idején én is belekapaszkodhattam volna egy Széles Adriennbe, aki minden nap erőt ad és bátorít. Először csak figyelemfelkeltő szándékkal egy fotósorozat készült a testemről, aztán mégis úgy gondoltuk, csak úgy ér valamit az egész, ha az arcomat is felvállalom. Azóta nap mint nap azért küzdök, hogy rajtam keresztül és a különböző médiumok segítségével minél több ember megismerje ezt a betegséget. Tudják meg, hogy nem fertőző, hogy be tudsz mellénk jönni a vízbe, hogy genetikailag nem feltétlenül örökölheti a gyerekünk. Emellett bátorítom a vitiligósokat, hogy fogadják el önmagukat és találjanak egy kapaszkodót a személyemben. Ha lenne rá lehetőség, szívesen tartanék előadásokat is a témában, főleg azokban az iskolákban, ahol érintett gyerekek tanulnak.

Mit szól a családod a küldetésedhez?

Nagyon büszkék rám a szüleim, mindketten támogatják a céljaimat.

Széles Adrienn
Fotó: BársonyBence

November 26-ára szervezed az őszi vitiligós találkozót, ahol neked köszönhetően száz ember fog összegyűlni.


A Facebookon Vitiligo-Hungary Közösség névvel működik egy zárt csoport, ahová mindenki csatlakozhat, aki a témában érintett. Egy ilyen összejövetel alkalmával kerültem én is kapcsolatba a közösséggel. Fontosnak éreztem, hogy olyan találkozókat szervezzek, ahol jól érzik magukat a résztvevők. A mostani eseményen a megszokott játékos foglalkozások mellett különböző előadások is lesznek, ahol szakértők segítenek a résztvevőknek elfogadni önmagukat.

Szavazz Adriennre!
Ideje, hogy végre igazi hősökből legyenek példaképek! Skócia első számú whiskyje úgy döntött, hogy felkutatja korunk követendő példaképeit, hogy elismerést szerezzen nekik, valamint jelentős összeggel támogassa egyiküket önfeláldozó tevékenységében. Az október elején indult kampányban már több mint 50 Méltán Híres Példaképet jelöltek, akikre pár hét leforgása alatt több tízezer szavazat érkezett. A jelöltek között van Adrienn is, szavazz rá a The Famous Grouse Facebook oldaláról is elérhető http://p.antavo.com/EQH oldalon, hogy ő legyen Magyarország Méltán Híres Példaképe!

Csáti Melinda

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője