Ezért fontos, hogy egyre több nő legyen az IT-szakmában

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Hallottál már a Wild Code School programozó iskoláról? A nemzetközi oktatási intézmény megálmodója, Anna Stépanoff mesélt nekünk a képzésről, és a nők szerepéről a programozás világában. A Wild Code School nemsokára Budapesten is megnyitja kapuit!

Ezért fontos, hogy egyre több nő legyen az IT-szakmában
Fotó: Shutterstock

Mit gondolsz, miben más a Wild Code School a többi programozó képzéstől?

A Wild Code School nem csak egy programozó iskola. Elsődleges célom a vállalat megalapításával az volt, hogy innovációkat vezessek be az oktatásba. A fő különbség köztünk és más oktatási intézmények között az, hogy mi olyan átfogó programot kínálunk hallgatóink számára, melyek nem csak a technikai tudást, de más szükséges készségek elsajátítását is biztosítják. Legyen itt szó a kommunikációról, arról, hogyan adják át technikai tudásukat a nem szakmabelieknek, vagy arról, hogyan dolgozzanak csapatban. Nagyon gyakorlati a képzésünk, így a hallgatóink a gyakorlatban sajátítják el a programozáshoz szükséges tudást, úgy, hogy azonnal különböző ügyfelek számára dolgoznak. Nem ismerek más programozó képzést, ahol a projektek során valós ügyfelekkel dolgoznak a hallgatók. Budapesti képzésünk is angolul nyelven fut, ennek az egyik pozitívuma pedig az, hogy a végzett hallgatók könnyen el tudnak helyezkedni a külföldi munkaerőpiacon is. Versenytársainkkal összehasonlítva elmondhatom, hogy nekünk van a legszerte ágazóbb kapcsolatrendszerünk Európában. Tehát segíteni tudjuk a diákjainkat abban, hogy külföldön is el tudjanak helyezkedni. Könnyen be tudjuk őket ajánlani külföldi partnereinknek. A Wild Code School az egész életen át tartó tanulás híveinek közössége is. Mindig lehetőség van a fejlődésre, és arra, hogy más, külföldi intézményekben tanuló diákokkal együtt dolgozzanak a hallgatók.

Nőként egy nemzetközi projekt vezetője vagy. Milyen nehézségei vannak ennek?

Nem gyakran fordulnak elő nők ebben az iparágban, főleg nem vezetői szerepben. Nagyon sok előnye és néhány hátránya is van egyaránt. Az egyik legnagyobb előnye, hogy az emberek mindig meglepődnek, hogy nő vagyok, ezért nagyobb figyelmet kapok. Előszeretettel hívnak meg konferenciákra, eseményekre, mint vendég előadót, ami nagyon jó, hiszen állandóan jelen van a márka és egyre többen ismerik meg. A legnagyobb hátránya pedig, hogy nőként sokkal több energiát kell befektetni ahhoz, hogy bizonyítsunk ebben a szakmában. Mindemellett pedig össze kell egyeztetni a munkát, a magánéletet, a családot – gyerekekkel pedig még nehezebb, hiszen sok időt vesz igénybe a gyereknevelés, akárcsak a cégvezetés. Három gyerekem van, a mindennapi kihívás pedig az, hogy a munkahelyemen megosszam a feladatokat a partnerekkel, a magánéletemben pedig a férjemmel.

Anna Stépanoff

Miért gondolják még mindig nagyon sokan, hogy a programozás nem nőknek való szakma?


Vannak olyan tevékenységek – például a táncművészet, kommunikációs szakmák, HR – melyeket valamiért közelebb éreznek a nőkhöz. Az IT világában hemzsegnek a férfiak. A fejlesztők 80 százaléka férfi, ezért, ha valaki elképzel egy fejlesztőt, általában egy kocka pasira gondol, aki imádja a videójátékokat. Ezért aztán sok nő számára is nehézség, hogy elképzelje magát ebben a maszkulin közösségben. De én bízom benne, hogy tudunk változtatni ezeken a sztereotípiákon és megváltoztathatjuk a felállást azzal, hogy megmutatjuk azokat a nőket, akik ebben a szakmában dolgoznak. A Wild Code School folyamatosan kínál ösztöndíjakat nők számára. Öt nő számára biztosítunk ösztöndíjat Budapesten is. Ez a nemzetközi ösztöndíjprogramunk része, ami 230 000 euróval járul hozzá a nők oktatásához évente.

Milyen tanácsot adnál azoknak a nőknek, akik nálatok szeretnének tanulni?

A legfontosabb tanácsom az, hogy higgyenek magukban. Higgyék el, hogy el tudják sajátítani azt a tudást, ami ahhoz szükséges, hogy sikeresek legyenek a szakmában, még akkor is, ha úgy tűnik, ez a férfiak terepe, egyre több nő van köztünk. Őszintén hiszem, hogy az IT-világa az egyik legkreatívabb terület. Minden a fejlesztések körül forog. Nagyon fontos, hogy minél több női programozó, webfejlesztő, alkalmazásfejlesztő legyen, hiszen ugyanannyi női felhasználó van mint férfi. Ha nincsenek nők a fejlesztési fázisban, félő, hogy olyan termékek születnek, melyekkel nem is tudnak teljesen azonosulni a nők.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ónodi Eszter: „Óriási bajban van a bolygó, és ezért mindannyian felelősek vagyunk”

Ónodi Eszter: „Óriási bajban van a bolygó, és ezért mindannyian felelősek vagyunk”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)