Ha rajongsz a képrejtvényekért, akkor ezt a magyar művészt imádni fogod: Dudolf

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Dudás Gergő, azaz Dudolf cuki képrejtvényei bejárták a világot és arra ösztönöznek, hogy hagyjuk a bennünk rejlő gyereket néha előbújni.

Dudás Gergely
Fotó: Szombat Éva

Dudás Gergely neve egyik pillanatról a másikra vált világhírűvé. A mindössze 27 éves illusztrátor, grafikus ilyen fiatalon már két nemzetközileg kiadott képeskönyvet tudhat magáénak, rajongótábora közel 150 ezerre tehető a közösségi médiában, és mindeközben Gergő egy rendkívül kedves, két lábbal a földön járó budapesti fiú, aki nagyon is tudatos építi karrierjét nemcsak Magyarországon. Elmesélte nekünk, hogyan is indult illusztrátori karrierje, mire a legbüszkébb, és arra is fény derült, mi az a nem is annyira titkos "összetevő", ami elengedhetetlen valaki számára, aki hasonló pályára szeretne lépni.

Hogyan kerültél kapcsolatba a rajzolással? Ez még gyerekkorodban alakult ki, vagy esetleg később jött a "szerelem"?
Gyerekkoromban nagyon szerettem rajzolni, óvodában, általános iskolában nagyon sokat foglalkoztam vele. A gimnázium alatt ugyan háttérbe szorult, de egyetemista koromban ismét felfedeztem magamnak, és azóta nincs megállás. Az a jó a rajzolásban, hogy a legegyszerűbb eszközökkel is neki lehet látni: én is az összes munkámat papírra készítem, "hagyományos" módon, egyedül a színezés az, aminél a számítógépet használok.

Tanultad vagy autodidakta módon fejlődtél?
Autodidakta módon képzem magam a mai napig, sokszor próbálkozom új dolgokkal. Jelenleg például a vízfestés az, aminek a technikáját igyekszem elsajátítani. Szerencsére manapság az interneten szinte korlátlan számban találhatóak oktató oldalak, blogok, videók, így ha valami eszembe jut, mindig akad mankó, ami segítsen a tanulásban.

Miért éppen a mesevilág érdekel?
Rengeteg képes könyv vett körül kiskoromban, a szüleim, nagyszüleim sokat meséltek nekem, de a mai napig szeretem a rajzfilmeket, képregényeket. A kedvenc alkotóim Bill Watterson és E. H. Shepard, az ő munkáik kimeríthetetlen inspirációt jelentenek, nagy hatással vannak rám. A mesevilág varázslatossága, játékossága határtalan lehetőségeket rejt számomra.

Hogy jöttek a képrejtvények?
Amikor az elsőt készítettem – itt egy pandát kellett megtalálni a hóemberek között -, 2015 decembere volt, közeledett a karácsony, és szerettem volna valami télies hangulatú képet kirakni a Facebook oldalam követőinek. Ekkor jött az ötlet, hogy ezt a képet rajzoljam meg.

Eleinte inkább hobbiból rajzolgattál és a blogodra töltötted fel a munkáidat. Mikor volt az a pont, amikor már nem "csak" egy blogról volt szó, hanem kezdett ez ennél több lenni?

Miután feltöltöttem azt a képet, elképesztő gyorsasággal ugrott meg az érdeklődés az oldalam és a rajzaim iránt. Nagyon sok levelet kaptam, néha a legváratlanabb helyekről köszönt vissza a kép. Egy-két héten belül több kiadó is megkeresett, hogy szeretnék-e képrejtvényes könyveket készíteni. Így kerültem kapcsolatba a New York-i HarperCollins kiadóval, akikkel le is szerződtem.

Szerinted miért annyira népszerűek a rajzaid?

Egyrészt mert interaktívak a keresős képek. Mindenki szeret egy kicsit játszani, és mivel többen is nézhetik egyszerre, lehet versenyezni, hogy ki találja meg az adott dolgot előbb, és ebben a rohanó világban jól is esik talán, ha egy ilyen képpel sikerül kizökkenni pár percre. Másrészt pedig úgy gondolom, hogy egyfajta kedvesség sugárzik a rajzokból, szeretem rajzolni a figuráimat, és ez a szeretet szerintem utat talál magának a tollon keresztül a papírra, és ezt a néző is látja.

Magyarországon mennyire ismerik a neved, vagy neked mindig is tudatos döntés volt külföldre nyitni, dolgozni?

Tudatos volt, hiszen az internet nyelve az angol, így minden, amit valaha készítettem, angol nyelven készült (a kísérő szövegek, az oldalak, mindenhol angolul kommunikálok). Ilyen módon sokkal több emberhez juthat el, amit csinálok, senkit nem rekesztek ki, és szerencsére a hazai közönség is megtalálta magának.

Melyek az eddigi kedvenc rajzaid, figuráid?
A keresős könyvek főszereplőjét, a Macit nagyon szeretem. De az összes figura kedves számomra, szeretem az állatokat és a természetet, szeretem őket rajzolni.

Hol kell elkezdeni, hogyan válhat valaki ebben a műfajban sikeressé?
Rengeteget kell gyakorolni és kitartónak kell lenni, viszont ha kötelező dologként tekintünk rá, az elveheti a varázst. Nagyon lényeges, hogy mindig örömünket leljük az alkotásban, mert ez mindig meglátszik a végeredményen. Ami viszont mindennél fontosabb szerintem, hogy hagyjuk a bennünk élő gyereknek, hogy segítsen az alkotásban.

9 könyvajándék, amit imádni fognak a történelmet kedvelők

9 könyvajándék, amit imádni fognak a történelmet kedvelők

Dudás Gergő első képeskönyve 2017. decemberében jelent meg éppen karácsony előtt, a második és a harmadik kötet a HarperCollins kiadó gondozásában már elérhető az Amazonon. A magyar kiadást, a Mackó karácsonyi böngészőjét keresd a könyvesboltokban, ajándéknak is tökéletes, nem csak kicsiknek!

Keresd fel Dudás Gergő oldalát a http://dudolf.com/ -on!

Ez a cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2018. októberi számában jelent meg.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

4 esküvői frizura, ami bármilyen ruhához passzol, ha vendégként érkezel

4 esküvői frizura, ami bármilyen ruhához passzol, ha vendégként érkezel

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője