Kritika - Guy Ritchie ismét megcsinálta: Az Arthur király egy zseni jó film lett

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Arthur király: A kard legendája nem is szólhatna jobban arról, mint amit a címe előre vetít. No, de ne írjuk le ennyiből a filmet, mert Guy Ritchie új alkotása kifejezetten jóra sikeredett, mit is vártunk volna egy ilyen pazar szereposztástól, meg persze egy ilyen vagány rendezőtől?

Az Arthur király mindent hoz, amit egy jó Guy Ritchie-film szokott: gyors vágások, előre-hátra ugrások, szuper zene, látványos totálképek, szereplővel együtt való mozgás, meg aztán kellő mennyiségű vér, ren-ge-teg akció, néhány jól irányzott humor, és persze sok-sok brit férfi.

Utoljára igazán jó filmet ebben a témában közel 15 éve láttam, a 2004-es Artúr királyt Clive Owennel meg Keira Knightley-vel a főszerepben. Antoine Fuqua rendezése lehet, hogy tulajdonképpen nem is volt olyan jó, de 16 éves fejjel éppen eléggé tetszett ahhoz, hogy lám ennyi év után is még ilyen elevenen éljen bennem az emléke.

De Guy Ritchie teljesen máshonnan közelíti meg a témát, minden lehető varázslatos elemet felkarol a történetelbeszélésben, és ahogyan haladunk előre a sztoriban, egyre az az érzése támad a nézőnek, hogy valójában egy viccesebb, akciódúsabb, felpörgetett Gyűrűk urát lát.

Nem véletlen a párhuzam, hiszen az Artúr (Charlie Hunnam) atyját, Uther királyt (Eric Bana) meggyilkoló Vortigern (Jude Law) valójában egy újabb hataloméhes, könyörtelen Szauron, aki nemcsak a gonosszal paktál le, de még ugyanolyan pokoli arcot is ölt, mint a mindent látó szem elődje A szilmarilokból, nem beszélve az erejéről. A kegyetlen királyt alakító Jude Law természetesen remekül hozza a formát, és csupán abban a pillanatban érezzük emberinek, amikor képes a legféltettebb kincsét is feláldozni a hatalomért, csak hogy rögtön utána mértéktelenül el kezdjük gyűlölni tettéért. Teljesen igaza van Ritchie-nek: ha egyszer valakivel jól lehet együtt dolgozni, akkor minek próbálkozna mással? (Law alakítja Watson doktort a szintén Ritchie által rendezett igencsak népszerű Sherlock Holmes-filmekben, melynek harmadik részén is dolgoznak már a pletykák szerint.)

Jude Law Arthur király

Kellemes ilyen filmben megpillantani például Poppy Delevingne -t, aki nem mást, mint Uther feleségét és Arthur anyját, Igraine-t alakítja. Túl sokat ugyan nem látjuk, és nem is jut elég tér neki ahhoz, hogy színészi kvalitásait firtassuk, mindenesetre, ahogy a vörös szőnyegen, úgy a filmben is nagyon kellemes ránézni. Nem úgy David Beckhamre, aki egyébként alig két percig tűnik fel egy faragatlan katona szerepében, és hiába a kemény maszkírozás, össze nem téveszthetetlen akcentusa és szőke tincsei azonnal elárulják.

Poppy Delevingne Eric Bana Arthur király

De a filmet - ahogy a sztorit is Artúr -, Charlie Hunnam viszi el a *hátán*, akinek Artúr királya néha esetlen, máskor sármos és kicsit vicces, megint máskor kifejezetten talpraesett. Na, és hát a felsőteste? Ha nem másért, akkor már csak ezért meg kell nézni a filmet, amiből egyébként teljesen kimaradnak a klisés szerelmi jelenetek. Minden az akcióról, a küldetésről szól, és be kell ismerni, hogy kifejezetten kellemes, üdítő érzés ezzel a tudattal beülni a terembe. Szóval, bocsi lányok, ezt tényleg a pasitok fogja élvezni első sorban, de garantáljuk, hogy ti sem mentek úgy haza a moziból, hogy ne szórakoztatok volna éppen elég jól.

Charlie Hunnam Arthur király

Az a helyzet, hogy bár sokan biztosan óriási kihagyásnak tartják, de szerintünk a lehető legjobb dolog, ami valaha történhetett Hunnammel, hogy nem ő alakítja Christian Grey-t az Ötven árnyalat-filmekben. Egy ilyen szerepet egyszerűen sosem tudna lemosni magáról, ahogy valószínűleg Jamie Dornannek sem fog sikerülni egyhamar. És akkor hogy is játszhatta volna el az aranyszívű Artúr király szerepét, aki a legendás Excalibur méltó örököse, és visszaadja az uralmat a nép kezébe, majd megalapítja a kerekasztal lovagjainak rendjét? Sehogy. És ez így van jól.

Íme a feliratos előzetese a filmnek, amit - ha jót akarsz magadnak - akkor a moziban is majd így nézz meg 3D-ben:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője