´Nagyon sok okunk van dühösnek lenni ´ - Shilpa Ray Budapestre jön

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Shilpa Ray kapcsán mindig előkerül Nick Cave neve, ami nem is meglepő, hiszen a brooklyni közegből igazából akkor sikerült kilépnie az énekesnőnek, amikor Cave több interjújában is aktuális kedvenceként nevezte meg, majd közös dalt is készítettek, később pedig Shilpa vokalistaként kísérte a Push The Sky Away lemez turnéját.

Shilpa Ray
Fotó: Profimedia

Ugyan tény, hogy Nick Cave tette igazán ismertté, de az övé csak a felfedezés dicsősége, minden más már az énekesnő érdeme, aki több, mint 10 éve különböző felállások élén egyre kiforrottabban írja és adja elő a dalait. Lehetetlen egyetlen stílusirányzathoz kötni a zenéjét, a külsőségekben egyértelműen hatott rá a nyolcvanas évek goth, dark hulláma. A klipjei, amiket olykor maga is rendez, mintha Tim Burton korai lidérces, de vicces, mesehorrorjait idéznék. A zenéjében éppúgy ott van a blues, mint a rockabilly, miközben a hangja néha olyan lágy és ártatlan, mintha Skeeter Davist hallanánk, időnként egy csapára punkos fordulatot vesz, és dühösen kiabál.

Shilpa Ray izgalmas, meglepetéseket tartogató zenét játszik, és ezt ellentmondásos, de nagyon atmoszférikus hangulatot csak fokozza a színpadi jelenléte. Július 22-én a Kobuci Kertben a mini blues fesztivál első napján Budapesten is megmutatja, hogy miért is rajonganak érte világsztárok. A koncert előtt az európai turnéja két állomása között szakított időt rá, hogy válaszoljon a kérdéseinkre. Shilpa Ray gyakran szólal meg társadalmi kérdésekben is, így adta magát, hogy ne csak a zenéről beszélgessünk:

Korábban nyilatkoztad, hogy úgy érzed, most igazi reneszánsza van a feminizmusnak. A zenei életben inkább csak az alternatív közegben foglalkoztak ilyen kérdésekkel, most azonban nagyon sok mainstream popsztár is hangot ad a véleményének. Kiállnak az LMBTQ-közösség jogai mellett, mint Katy Perry, Taylor Swift vagy Miley Cyrus. Felszólalnak a határkerítés, és menekült családok szétszakítása ellen, mint Selena Gomez, vagy kiállnak a Black Lives Matter mozgalom mellett, mint Ariana Grande. Sokan vádolják ezeket a nőket képmutatással. Neked mi erről a véleményed?


Úgy gondolom, az a legjobb, ha őszintén beszélünk ezekről a dolgokról. Sokkal jobb, mintha egy elnyomó társadalomban élnénk, ahol megtiltják, hogy kifejezzük magunkat. És egyébként meg, nem mindenki képmutató valahol? Viccesnek tartom, hogy sokan úgy érzik, hogy a hitük egy magasabb, már-már elérhetetlen erkölcsi szintre helyezi őket. Mindannyian emberek vagyunk és hibázunk. Teljesen rendben van, ha megkérdőjelezzük a környezetünket, és az is, ha nem találjuk mindenre a tökéletes megoldást. Egyik említett nő sem politikus, és nem állnak a kormány szolgálatában, legalább a platformjaikat használhassák arra, hogy kifejezzék az aggodalmukat. Szerintem ez király dolog.

Úgy tűnik, hogy a művészet terén legalábbis a nők sokkal aktívabbak a társadalmi kérdésekben, mint a férfiak. Szerinted mi lehet ennek az oka?

Az, hogy a nők a legtöbb országban még mindig nem keresnek annyit, mint a férfiak, és mert a testünk állandó vita tárgya. Abban a tekintetben, hogy hogyan nézünk ki, mit viselünk, egészen a reproduktív jogokig. Mérgezi a helyzetünk, hogy nem kapunk ugyanolyan lehetőségeket a kutatásokban, nem ismerik el vezetői képességeinket. Nagyon sok okunk van dühösnek lenni.

Annak ellenére, hogy férfiaknak még mindig jobb lehetőségeik vannak, és többet keresnek, az utóbbi időben látsz valami pozitív változást?-

Nem igazán. Sokan kiabálnak ugyan az interneten, de valójában csak magunkat akarjuk hitegetni. Ugyanabban a malomban taposunk. A patriarchátus pedig a valóság.

Shilpa Ray

Nagyon sok dalt feldolgoztál már más előadóktól, fantasztikus vagy ebben, a `When Doves Cry` Prince-től egészen hipnotikus, legutóbb pedig Alice Cooper egy dalából (`Is It My Body`) csináltál feminista himnuszt. Nem gondolkodtál egy feldolgozás lemezen?

Dehogynem! De nem hiszem, hogy ez egy album lenne, inkább egy egész lemezsorozat. Egyszerűen imádom mások dalait játszani.

Eddig kétévente jelentkeztél új lemezzel. A legutóbbi Door Girl című albumod 2017-ben jelent meg. Dolgozol új zenéken, lesz új album?

Igen, ha vége lesz ennek a turnénak, stúdióba vonulok, és felveszek egy új lemezt. Most megtöröm a kétéves ciklust, de reményeim szerint 2020-ban több dologgal is jelentkezem majd.

Rengeteg nagyszerű zenésszel játszottál, dolgoztál már együtt, maradt valaki a kívánságlistádon, akivel szeretnél összehozni valami közös dolgot?

Mostanában egyszerűen megszállottja vagyok Cate Le Bonnak, de nem hiszem, hogy ő valaha is szeretne velem dolgozni, két külön világban élünk.

Shilpa Ray koncertjére elővételben is vásárolhatsz jegyet!

Az interjú szervezésében nyújtott segítségéért köszönet illeti Magócsi Anikót.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője