Őszintén az evészavarokról és a divatszakma kapcsolatáról - megjelent Bogár Nikolett első könyve

2019.november.20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Tabunak is mondható témáról, az evészavarok és a divatszakma kapcsolatáról írt könyvet Bogár Nikolett egykori modell, ma már gyógyszerész. A legnagyobb luxusházak kifutóit megjárt ex-modellel a divatipar árnyoldalairól, a többeket érintő anorexiáról és a jövőbeli terveiről beszélgettünk.

Őszintén az evészavarokról és a divatszakma kapcsolatáról - megjelent Bogár Nikolett első könyve
Fotó: Shutterstock
Fotó: ajkai dávid

Sok éve szinte nyílt titok, hogy a modellszakmában gyakoriak a különböző étkezési zavarok, mégsem illik róla nyilvánosan beszélni. Bogár Niki The Fashion Industry and Eating Disorders címmel megjelent könyvében nem csak erről, de arról is beszél, miért is alakult ez így és mit lehetne ellene tenni.

A könyv a mai naptól előrendelhető, de amíg vársz erre az érdekes olvasmányra, olvasd el a vele készült interjúnkat!

Már egy 2013-as Glamour blogbejegyzésedben említed a könyvírást mint lehetőséget. Akkor is a divatszakmában lévő evés-és testképzavar kialakulásának kockázatairól szerettél volna írni, vagy ez a téma csak később fogalmazódott meg benned?

Régóta megvolt bennem az ambíció egy könyv írásra, bár ez akkor inkább csak álmodozás volt. A most megjelent könyv sok év kitartó munka és egy kis szerencse gyümölcse. Egyetemi éveim alatt Tudományos Diákköri munkán vettem részt a Magatartástudományi Intézetben, Túry Ferenc mentorálása alatt. Ehhez a tudományos tevékenységhez választottam témául az evés-és testképzavarok kialakulásának kockázati tényezőit a divatszakmában dolgozók körében, hiszen bőséggel állt rendelkezésemre személyes tapasztalat.
A munka szépen haladt a maga útján, megszületett egy-két szakmai folyóiratokban megjelent cikk, témaspecifikus előadásokon ismertettem az eredményeinket, már akkor érlelődött bennem és a témavezetőmben, hogy a következő lépés egy könyv közös publikálása lehetne, hiszen a választott téma is egy sokakat érintő problémát tár fel. Ekkor történt, hogy kaptunk egy emailt a Cambridge Scholars Publishing brit könyvkiadótól, akik szerződést ajánlottak nekünk.

Milyen nehézségekkel találkoztál a karriered során? Van olyan modellügynökség vagy divatház, aki a mai napig alultáplált lányokkal dolgozik?


Elnézve a nemzetközileg elismert divatügynökségek által foglalkoztatott modelleket, a mai napig sok a kifejezetten vékony modell. A divathetek vagy a francia haute couture bemutatók alatt komoly méretkövetelményeknek kell megfelelni a modelleknek. Nekem nehézséget az okozott, hogy kellő lazasággal tudjam kezelni a szakmát, és ne a saját egészségem rovására akarjak megfelelni a követelményeknek. De ezt csak utólag látom, akkor ezt a szakma természetes velejárójaként éltem meg. A magabiztosság megtalálása is nehezen ment számomra.

A könyvben sok idézetet lehet olvasni modellektől, akik elmesélik, hogy milyen trükkökkel fogytak le az ügynökség nyomására….
Szerencsére vannak nagyon tapintatos ügynökök, akik a legdiszkrétebben és a legtámogatóbb hangsúllyal igyekeznek egy lány tudomására adni, hogy sikeresebb lenne, ha jobban formába hozná magát. Ezzel szemben vannak egészen kegyetlen ügynökök, akik sértő megjegyzéseket tesznek, gátlástalan stílusban mondják honnan és mennyit kellene fogyni, mint például "Te biztos vajat iszol víz helyett, olyan borzalmas formában vagy", vagy gunyoros becenevekkel illetik az adott lányt, gondolván, ez majd inspirálja őket a fogyásra.

Milyen mértékben megy az egészség rovására a szakmai követelmények betartása? Vannak "bevált"vagy rapid módszerek kalóriamegvonásra?
Persze, nagyon sok módszer van a gyors fogyásra, a könyvemben számtalan idézet támasztja ezt alá modellektől. Ételcsoportok kihagyása, extrém mértékű kalóriamegvonás, túlzott testedzés, hashajtók használata, egyoldalú táplálkozás és a többi. Egyénfüggő, hogy ki milyen módszerekkel próbálja elérni a divatszakma követelményeit, és hogy ez később milyen egészségügyi problémákhoz, visszafordíthatatlan következményekhez vezet. Az, hogy ez milyen mértékben rombolja az egészséget, a káros szokásoktól, azok fennálltának idejétől és egyéni tényezőktől is függ.

Egyre több divatház nyitott a sokszínűségre, de még mindig jelen van a soványságkultusz a szakmában. Hogyan látod ez a folyamatot?
A korábban megszokotthoz képest szerencsére valóban egyre gyakrabban látunk nagyobb méretekkel rendelkező modelleket, ám a high fashion-t még mindig a nagyon vékony, genetikailag szerencsés modellek uralják. Egyre több ügynökség foglalkozik plus size modellekkel, ami szintén komoly előrehaladást jelent. Az emberek fejében azonban a modell szó hallatán még a pálcikavékony lányok élnek és feltűnik, ha valaki kicsit nőiesebb. Valóban, az átlagos modellek sem annyira csontosak, mint jó pár évvel ezelőtt, de sokat lehetne még javítani azon, hogy milyen testideálokat látunk a divatlapokban. Fontos lenne megtalálni az arany középutat. A mai világban már az influencereknek is jelentős szerepük van ebben, és szerencsére általuk is változik a jelen kor ideálja.

Betartható a minimum testsúly meghatározása a divatvilágban?
Valószínűleg betartható lenne, lehet erre egy szabályozást létrehozni (minden modellügynökség úgy szerződteti a lányokat, hogy előzetes testsúlymérésen vesznek részt például) de ennek egyébként nem látom a pozitív hatását. Ez elérhető akár alacsonyabb testtömeggel, viszont az is lehet, hogy a meghatározott minimum BMI ugyanúgy önsanyargató módszerekkel érhető csak el egy másik lány számára. Az lenne a fontos, hogy jókedvű, boldog, egészséges modelleket lássunk függetlenül attól, hogy éppen vékonyabbak, vagy picit nagyobbak a most megszokott átlagnál.

Az emberek jelentős része tévesen ítéli meg a saját testét. Mi minősül "nem egészségesnek" például egy modell esetében?
A pontos diagnózist szakpszichológus vagy pszichiáter állítja fel. Figyelmeztető jel lehet, ha valaki viszonylag rövid idő alatt feltűnően sokat fogyott, szembetűnő változtatásokat hozott étkezési és sportolási szokásaiban, egyre jobban foglalkoztatja saját külalakja, megjelenése, kimaradozik a szociális eseményekből, látszóleg levert és rosszkedvű, bő ruhákban jár, feladataiban túlzottan maximalista. Nagyon fontos szerepet játszik a közvetlen környezet a betegség felismerésében. A divattervezőknek nagy felelősségük lehet a megfelelő testideál közvetítésében Saját szakmájukat figyelembe véve, ők is keresik a számukra leginkább megfelelőbbet, de megkérdőjelezhetetlen szerepük van abban, hogy a társadalom mit tart aktuálisan szépnek, mihez hasonlítja magát.

Kutatásodnak népegészségügyi vonzata is van, fontos kérdésekhez adhat támpontot az evészavarok prevenciója szempontjából. Ez tudatosan alakult így, vagy időközben lett egyfajta "küldetés" számodra?

Mikor már gyógyulófélben lévő anorexiás voltam, akkor is megfogalmazódott bennem, hogy nagyon fontos lenne más gyógyulófélben lévő lányokkal összefogni, és segíteni egymást, a jövőképemben mindig is szerepelt, hogy átadjam ezen tapasztalataim másoknak. Úgy gondolom, ezzel nem vagyok egyedül, hiszen az anorexia egy nagyon mély nyomot hagyó betegség és igazi siker, ha ezt valaki maga mögött tudja hagyni. Minél többet tudtam meg a betegség hátteréről, kialakulásának okairól, lefolyásáról, következményeiről, annál inkább erősödött ez bennem.
Úgy érzem, legjobban csak azokban a dolgokban tudunk másoknak segíteni, amit saját bőrünkön is megtapasztaltunk. Fontosnak tartom a prevenciót, mert az anorexia kórlefolyása hosszú évekig tarthat, az én esetemben közel tíz évig tartott, míg újra teljesen egészségesnek tudtam magam nevezni.

Egyre fiatalabb korban vehetőek észre a testi elégedetlenséggel és az evéssel kapcsolatos tünetek. Hogyan lehet ezt időben megakadályozni?

Az egészséges testkép kialakításában nélkülözhetetlen a szülők, a barátok támogató szerepe, beszélgetések kezdeményezése a médiában és a hétköznapokban látott testképek közti eltérésekről, saját magunk elfogadásáról. Lényeges az egészséges táplálkozási és sportolási szokások kialakítása. Amennyiben a környezet magatartásbeli változásokat vél felfedezni, azzal időben érdemes szakemberhez fordulni.

6+1 fontos könyv a környezetvédelemről

6+1 fontos könyv a környezetvédelemről

A modellkedés mellett gyógyszerész diplomát szereztél a Semmelweis Egyetemen. Gyakran találkozni hasonló esettel a nemzetközi divatszakmában?
Több olyan lányt ismerek, akik felsőfokú tanulmányokba kezdett a modellkedés mellett vagy után, persze olyanokat is ismerek, akik a divatszakmában szerzett kapcsolataikat felhasználva építették tovább karrierjüket. Vicces és hihetetlen, de egyszer Párizs egyik külvárosában, egy eldugott helyen lévő castingra siettem, amikor szembe jött velem egy lány, akiről sejtettem, hogy szintén modell és útbaigazítást kértem. Ahogy beszélgettünk, kiderült hogy ő is magyar, ráadásul gyógyszerésznek készül a Semmelweis Egyetemen.

Kiknek ajánlanád elsősorban a könyvet?
Ennek a könyvnek elsősorban nem a krónikus evészavarral küzdők a célcsoportja, hiszen megküzdési stratégiákat, önsegítő tippeket nem tartalmaz. Viszont azok számára, akik környezetében felmerül az evészavaros személy gyanúja, sokkal inkább lehet segítség, hiszen olvasva a sorokat, könnyebben felismerhetik az árulkodó jeleket, így még kellő időben tudnak segítséget nyújtani a rászorulónak. Illetve az, aki kezdődő evészavar-szerű tüneteket produkál, valóban hasznosnak találhatja.
Másrészről reméljük, hogy mind az egészségügyi szakma (orvos, pszichológus és a többi) és a divatszakma résztvevői is hasznos olvasmánynak találják a könyvben leírtakat, és alkalmazni tudják akár a gyógyítás, akár a bemutatott testideál újragondolása során.Továbbá ajánlanám modelleknek, akik szeretnék megtudni, hogy kolléganőik miken mennek keresztül és minden olyan érdeklődőnek, aki nyitott a témára.

Mi a következő lépés a karrieredben? Tovább kutatod a szociokulturális hátterét a táplálkozási rendellenesség és a divatipar kapcsolatának, vagy más terveid vannak a közeljövőben?
Egyelőre az a célunk, hogy az angol és a magyar könyv minél több példányszámban elkeljen, minél több emberhez eljusson. Ezek után akár szó eshet a további nyelvekre történő fordításról, illetve egy második könyv kiadásáról, ami még személyesebb hangvételű, és még nagyobb betekintést nyújt abba, miképp éli meg a hétköznapjait egy anorexiás lány, a divatszakmától függetlenül, hiszen a kettő nem feltétlenül jár kéz a kézben, ezt nagyon fontos tudni. Különösen, mert a mentális betegségek közül az anorexia nervosa mutatja a legnagyobb halálozási arányt.
Részt veszek egy családterápiás képzésen, illetve elképzelhető, hogy a későbbiekben még kiterjedtebben foglalkozom a témával, de egyelőre még a gyógyszerész képzésem során megszerzett tudás gyarapítása és kamatoztatása a legfontosabb, a könyvírás és az evészavarokkal való foglalkozás mindezek után jön.

A könyvet ide kattintva rendelheted meg!

Szerző: Adamek Alma

Az interjú a Glamour magazin 2019. októberi számában jelent meg!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Rák szenvedélyre vágyik, az Oroszlán csábításra készül - április 20.

Napi horoszkóp: A Rák szenvedélyre vágyik, az Oroszlán csábításra készül - április 20.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője