Tragédia! Újabb grunge legenda halt meg

2017.május.18.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A seattle-i grunge a `90-es években megváltoztatta a zeneipart, fenekesült forgatta fel a játékszabályokat, de kevés elátkozottabb nemzedék volt náluk.

Chris Cornell
Fotó: Getty Images

Ugyan egységesen grunge-nak nevezünk egy rakás zenekart, akik annak idején Seattle közeléből érkezve, egy időben robbantak be. A zenéjükben persze nagyban elértetek, inkább a hely és az idő kötötte össze őket, és talán még valami nehezen megfogalmazható hangulat. Ennyiben még az inkább metálosabb Soundgarden is beleillet ebbe a sorba. Elátkozott nemzedék.

Andrew Wood, a Mother Love Bone zenekar énekese, a seattle-i új hullám egyik legizgalmasabb sztárja lehetett volna, de mielőtt befutott volna, 1990-ben, 24 évesen meghalt. Chris Cornell a szobatársa volt, énekelt a Wood emlékére létrehozott Temple of the Dog zenekarban. Aztán négy évvel később egy generáció bálványa adta fel, Kurt Cobain öngyilkos lett. Annak az évnek, 1994-nek a tavaszán debütált a Soundgarden negyedik stúdióalbuma, a Superunknown, amely az első lemezük volt, ami a Billboard lista élére jutott fel. A Black Hole Sun groteszk videóklipje valószínűleg minden kamasz bizarr, sokáig kísértő élménye volt, aki akkoriban az MTV-t bámulta. Bár a Soundgarden talán a legkevésbé volt alkalmas arra, hogy ennek a hullámnak az zászlóvivője legyen, mégis a Black Hole Sun igazi nemzedéki himnusz lett. Különös volt, és talán nem véletlen, hogy a Cobain halála miatt sokkolt generáció, valami különös, jövőbe látó üzenetet látott a dal soraiban: "Tired friend / Times are gone / For honest men". Cornell dala valahogy mintha rögvest a gyászhimnusza lett volna ennek a rövid, de nagyon sok tekintetben meghatározó korszaknak. A Soundgarden akkor ért a csúcsra, amikor mindennek vége lett. Három év múlva fel is oszlott a zenekar.

Cornell a Superunkown album turnéjának londoni állomásán Londonban:

Chris Cornell 1994-ben
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Chris Cornell aztán az Audioslave élén tért vissza, a Rage Against The Machine tagjaiból verbuvált szupercsapattal. Akkoriban halt meg mindössze 34 évesen a grunge másik nagy sztárja, az Alice In Chains énekese, Layne Staley, a búcsúztató koncerten Cornell énekelte Staley dalait. Talán ekkoriban sokan gondolták, hogy ő is veszélyben lehet, hogy idő előtt követi a többieket. Azonban többször vett részt rehabilitáción, a drog- és alkoholproblémáin az utóbbi években úgy tűnt, sikerült túllépnie, egy ideje összeállt a Soundgarden, visszatért a közben egyszer feloszlott Audioslave is idén egy Trump-ellenes rendezvényen. A Soundgarden éppen turnézott, a detroiti fellépése után pár órával halt meg váratlanul Chris Cornell. Csupán 52 éves volt, három gyerek édesapja, újabb legendát veszített el az elátkozott nemzedék.

Másképp nem búcsúzhatunk tőle:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője