Változatok házassági katasztrófára - A hét könyve: Fleishman bajban van

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Hogyan mennek tönkre a kapcsolataink, hol rontjuk el mindig - vajon lehet-e ezekben a kérdésekben újat mondani? A válasz legalább annyira bonyolult, mint maga a kérdések. A GQ férfi magazin egykori újságírója, Taffy Brodesser-Akner nem félt attól, hogy egy agyonrágott témának fusson neki, és A választ ugyan nem találta meg, de a regénye ennek ellenére is kiváló időtöltés.

A Fleishman bajban van csaknem 500 oldalas kötet, - ami a 21. század Kiadó Kult Könyvek sorozatának darabjaként szokásos módon kifejezetten szép könyvtárgy -, és ezért elsőre talán nagy falatnak tűnhet. Mindenképpen a szerző stílusának (no és magyar fordító munkájának) dicsérete, hogy kifejezetten sodró lendületű, élvezetes és könnyen olvasható a szöveg, de semmiképpen sem felszínes. Amikor bekapcsolódunk a New York-i Fleishman család katasztrófájába, akkor úgy tűnik, hogy a nagy dolgok már lezajlottak, Toby és Rachel bejelentették a gyerekeiknek és a környezetüknek a válást, külön is költöztek, és már csak az aláírás hiányzik a válási papírjukról.

Úgy indul a regény, mintha egy újrakezdés története lenne, aminek főhőse a karrierjében nem túl céltudatos, de a szakmáját szerető középkorú orvos, aki a házassága kudarca után hirtelen felfedezi az online társkeresők világát. Megtapasztalja, amit korábban soha: buja, szexéhes nők akarják, csábítják őt, a magassága (illetve annyak hiánya) miatt mindig is komplexusos, önmagát is némileg érdektelennek érző, mindennek tetejébe ráadásul zsidó orvost. Toby Fleishman alakja olyan, mintha egy Woody Allen filmből lépett volna elő, egyáltalán nem véletlen, hogy a rendező legendás Annie Hall című filmjére több helyen is utal a regény.
Taffy Brodesser-Akner egyszerűen brillírozik az orvos alakjának megfestésében, hol komikusnak és szánni valónak, hol szerethető, és meghatóan gondoskodó apának, hol született baleknak, máskor pedig némileg irritáló seggfejnek látjuk Tobyt.
Szinte karikatúraszerű, ahogy csetlik-botlik a saját életében, ugyanakkor szinte hősies, ha a gyermekeiről van szó.

Az orvos történetének tétjei akkor változnak meg, amikor az önző, karrieristának, és sznobnak tűnő ex-feleség, Rachel a nyári szünet kellős közepén nem jön a hétvégi láthatás után a gyerekekért. Tobynak az új és izgalmasnak ígérkező szexuális kalandjai, és a levegőben logó munkahelyi előmenetele helyett leginkább arra kell koncentrálnia, hogy egyszerre apja és anyja is legyen a gyerekeinek. Vajon hová tűnhetett el szinte nyomtalanul Rachel, visszatér-e valaha, elképzelhető, hogy tényleg viszonya van egy ismerős dúsgazdag apukával a gyerekek iskolájából, lehet, hogy ez a viszony már a házasságuk idején kezdődött? Mit lehet tenni, ha kiderül, hogy a 9 éves kisfia pornót néz az interneten, a nem sokkal idősebb lánya pedig kihívó fotókat küldözget magáról az iskolatársának? Fleishman tehát tényleg nagy bajban van.

Élőké az elsőbbség - interjú a költő Peer Krisztiánnal

Élőké az elsőbbség - interjú a költő Peer Krisztiánnal

A munkahelyi problémáktól tovább duzzadó káoszban Toby régi barátai jelentenék a támogató közeget. Ugyanakkor a sikeres újságírói karrierjét kertvárosi anyuka-szerepre cserélő Libby hiába éli azt az életet, amit talán Toby is elvárt volna a feleségétől, Racheltől, láthatóan börtönnek érzi a helyzetét. Az örökifjú Seth, aki nem hajlandó megállapodni, és még mindig hajszolja a szexuális gyönyöröket, cserélgeti a barátnőit, hiába éli azt az életet, amit Toby titokban mindig is irigyelt, és ami most hirtelen előtte is megnyílt, szintén egyre kevésbé érzi komfortosnak a helyzetét, az örök agglegény-életet.

A regény nagyon ügyesen kínálja fel, hogy valójában Toby története lesz, ezt meséli el, és Toby története a kudarcaival, csalódásaival együtt is szórakoztató történet.
De a Fleishman bajban van nem csupán Toby Fleishman, hanem Rachel Fleishman története is. A feleség sztorija megmutatja az érem másik oldalát, és persze nagyon élesen világít rá arra, hogy a látszat ellenére nincsenek egyszerű, könnyen megítélhető válások, szakítások. Jó volna, vagy legalábbis kényelmes, ha megnevezhetnénk egy felelőst, de az élet nem ilyen.
Taffy Brodesser-Akner regénye nem is akar igazságot tenni, de annál több töprengeni való kérdést hagy maga után. Kétségkívül vannak ugyan gyengeségei is a könyvnek (például a mesélő, Libby alakjának története vagy túl sok, vagy túl kevés, de valahogy nem tud igazán jól belesimulni a fő Fleishman-történetszálba), de a kifejezetten szórakoztató stílusa mellett, éppen ezek az elgondolkodtató kérdések teszik maradandó élménnyé a regényt.

Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van, 21. század Kiadó, fordította: Kepes János, 2020, 4990 Ft

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője