Nikkie Tutorials az egyik leghíresebb beauty vlogger, mégis van egy óriási félelme

2019.január.19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Youtube-videóit milliók nézik, és sminkelte már Kim Kardashiant is. Igen, a 24 éves, holland Nikkie de Jager – más néven NikkieTutorials – igazi szupersztár!

Nikkie Tutorials
Fotó: Klaas Jan Kliphuis / GLAMOUR

Az amszterdami stúdióban, ahol a fotózásra készülünk, Nikkie de Jager – trikóban, leggingben és fekete strasszos Louboutin cipőben – katonás pontossággal forgatja a szemceruzát, közben a rádióból szóló Red Hot Chili Peppers-számot, a Californicationt dúdolja. Nemrég jött vissza Los Angelesből, másnap már indul is tovább Tenerifére, családi nyaralásra. Közben megszámolom: Nikkie-nek kilenc fülpiercingje van, tizennégy tetoválása (az első volt a Never give up, a második a Don't waste your life hiding), meg egy csomó Cartier- és Hermés-karkötője (Nagyon feldob, ha csilingelek). Ajka, orcája és álla enyhén feltöltve. De a legszebbnek a szemét tartja. A négy-öt évvel ezelőtti képeimen félénk, enyhén tompa volt a tekintetem. Ha most fotóznak, a képekről valódi szemek néznek vissza rám.

Hát persze, hogy nem teljesen biztos magában, teszi hozzá gyorsan. "Hé, nézd csak meg a hasamat!" Nikkie 190 centi magas, hozzá 105 kiló, miközben az ideális súlya 90 lenne. De sajnos igazi éjszakai bagoly, ennek megfelelően éjszakai evő is – az pedig, mondja, hatszor gyorsabban rajta marad az emberen…

10 sminktrükk, amire a beauty bloggerek esküsznek, de valójában egyetlen sminkmester sem használja őket

10 sminktrükk, amire a beauty bloggerek esküsznek, de valójában egyetlen sminkmester sem használja őket

Mi szokott történni a fotózásokon? Gondolom, senki sem mer ecsettel közelíteni az arcod felé…

Régebben még előfordult, hogy amikor megkérdezték, megcsinálhatják-e a sminkemet, azt mondtam, igen, de a végén sosem tetszett eléggé, úgyhogy most már mindig magam csinálom. Mindenkinél jobban ismerem a saját arcomat, és pontosan tudom, mi áll jól, mi nem.

És mindig el is fogadják, hogy magadat sminkeled?
Megküzdök érte. Ha valaki mégsem megy bele – nos, akkor nincs fotózás, sajnálom.

Nikkie Tutorials beauty
Fotó: Klaas Jan Kliphuis / GLAMOUR

Nikkie karrierje egy Gemert nevű hollandiai faluban kezdődik, a hálószobában, ahol tizennégy éves korában elszántan keres olyan oktatóvideókat, amelyekből megtudhatja, hogyan nézhetne ki pontosan úgy, mint az amerikai The Hills című valóságshow szereplői. Végül rátalál a Wake up and make up című kisfilmre, amelyben egy nő azt mutatja be, hogyan sminkeli ki magát. Nikkie nem hisz a szemének: hát ilyen is létezik?! Még aznap elbiciklizik a drogériába, és nemsokára már otthon gyakorol a tükör előtt a frissen vásárolt szemkihúzóval, szemceruzával és szempillaspirállal. Szörnyen néztem ki, de azonnal ráéreztem, mekkora varázslat a make-up – mondja. Három hónap múlva elkészíti első videóját az anyukájától elcsent kamerával; a világítást az íróasztallámpa szolgáltatja. Művét összesen heten nézik meg, és hárman kommentet is írnak. Mire azt gondolja: Azt a! Ez működik! Többen megnézték, mint ahányan a házunkban laktunk!

Mikor gondoltál arra először, hogy amit csinálsz, az különleges?
Nagyjából egy éve szerintem. Amikor először szerepeltem a Telegraaf című napilapban, hirtelen nagyon sokan megnézték az oldalamat, és sokan feliratkoztak. Ebből egyértelmű volt, hogy sok embernek tetszik a dolog. De csak most, tíz évvel az első videóm után értettem meg, milyen hatást tudok gyakorolni emberekre. Előfordul, hogy odalép hozzám valaki az utcán, és megköszöni, amiért magabiztosabbá tettem a videóimmal. Ez mindig nagyon jólesik. A legsikeresebb talán a The Power of Make-up című videóm lett, amelyben azt mutatom be, mit érhetünk el egy jó sminkkel. Egyszer csak napi több millióval nőtt a nézettsége, világszerte nézték. Csak ültem, és törtem a fejem: hát itt meg mi történik?

Mivel magyarázod a sikert?
A legfontosabb talán a megdöbbenés. Hogy az emberek ülnek, nézik a videót, és rájönnek, atyaég, mekkora a különbség, ég és föld! Aztán eszükbe jut: hohó, akkor ezt én is meg tudom csinálni! Nekem az a fontos, hogy célba találjon az üzenet. Hollandiában – ez nagyon elkeserít – sokan még mindig megvetik a sminket. Nálunk még mindig érvényes a mondás: ha tíz százalékot adsz, máris kilenc százalékkal többet adtál a kelleténél! Nagyon mélyen gyökerezik bennünk ez a mentalitás. Ha nálunk valaki Ferrarival jár, a többség azonnal felkiált: hé, térj már észhez, ember! Míg Amerikában ugyanerre úgy reagálnak, hogy ez igen, good job! Ezt akartam megmutatni azzal a videóval is: hogy nem azért viselek sminket, mert szükségem van rá, hanem mert ez a szenvedélyem. A make-up nem menekülés, ellenkezőleg: én sokkal erősebbnek érzem magam tőle.

Nem az az oka a videók sikerének, hogy míg az öltözködésben mostanában a fő szempont, hogy kényelmes legyen – mindenki edzőcipőben rohangál –, a smink jóval nagyobb szerepet kap? Reggelente gyakran látni az iskolába tartó lányokat, tökéletes sminkben.
Ez is igaz, igen: régebben a ruha volt a lényeg, ami fölötte volt, az kevésbé számított. Most ez fordítva van. Aminek a magam részéről nagyon örülök.

Még az is lehet, hogy neked is komoly szereped van ebben a változásban.
Nem sajátítanám ki az érdemet, de tényleg örülök neki, hogy így van. Szó sincs arról, hogy azt mondanám, tizennégy éves korában már mindenki órákig kenje meg fesse az arcát reggel, vagy egy buli előtt. Nem ez a lényeg. Csak annyit szeretnék, ha mindenkit hagynának, hogy úgy tegyen, ahogy akar. Az idősebb generációra még talán jellemző az a hozzáállás, hogy ezzel rossz példát nyújtok a gyerekeknek. Miközben én csak azt akarom megértetni velük, hogy bátran lehet kísérletezni, és a szokásostól eltérő vonalakat, színeket használni.

El tudom képzelni, hogy a fiatal lányok nem ezt szűrik le a tevékenységedből. Ők egy rendkívül sikeres vloggert látnak, aki folyton sminkel, és iszonyú népszerű. Ez igaztalan kritika szerinted?
Mára megtanultam, hogy amikor valaki ilyet ír rólam, az kábé tíz másodpercet töprengett a dolgon, aztán máris továbblépett. Én miért tépelődjek rajta egy napig? Jó, most már laza vagyok ebben, de azért beletelt tív évbe, hogy így álljak hozzá. Ma már az sem érdekel, ha valaki azt mondja, csúnya vagyok, meg dagadt. Régen azért voltak problémáim ezzel.

Nikkie Tutorials vlogger
Fotó: Klaas Jan Kliphuis / GLAMOUR

Gyerekkorodban sokat csúfoltak, még önbizalom-fejlesztő tanfolyamra is jártál. Vannak még barátaid abból az időszakból?
Csak egy, Lisanne. Ő az első naptól fogva mellettem állt. A vlogomat másodikban kezdtem, és hamar észrevettem, hogy az osztálytársaimat érdekli a dolog. Már önmagában az, hogy angolul nyomtam. Évekig csak lekicsinylően beszéltek rólam, ám ekkor hirtelen tisztelni kezdtek, aminek nyilván nagyon örültem. A legszebb egyébként az, amikor azok, akik régen folyton cikiztek, ma olyan üzeneteket írnak nekem, hogy te, ez iszonyú jó, kisminkelnél?

Mit szoktál válaszolni?
Semmit, kapásból letiltom őket.

Egyetlen barátnődnek, Lisanne-nak milyen a sminkje?
Egy kis szemceruza, egy kis szempillafesték. Neki bőven elég ennyi is.

Szerinted a környezetben lévő emberek tartanak tőled? Azt gondolják, hú, ez előtt a lány előtt nem mutatkozhatunk akárhogy?
Egyáltalán nem. Kicsit sem foglalkozom ezzel.

Nikkie pályafutásának egyik vitathatatlan csúcspontja az a videó, amelyet Kim Kardashiannal készített, pedig amikor e-mailt kapott tőle, nem volt egyértelműen lelkes. Az ember először persze odavan, hogy úristen, maga a nagy Kim Kardashian írt, de egy ideje tudom, hogy az ilyen ismert emberekkel állati nehéz összehozni az időpontokat. Egyik pillanatban jó nekik, aztán lemondják – úgyhogy úgy voltam, ha összejön, örülök, de nem görcsöltem rá. És összejött. Nikkie-nek előtte nagy köteg papírt kellett aláírnia. Kim nem beszél a kapcsolatáról, Kim nem beszél a családjáról, Kylie-ról meg a babáról pedig aztán végképp nem! – efféléket. Ezt egyeztetések követték Kim munkatársaival, majd Nikkie felszállt a Los Angelesbe tartó gépre. Amikor találkoztam Kimmel, kiderült, hogy nagyon kedves nő, nemcsak a felvételek alatt, de a szünetekben is. Normális ember.

Milyen korrektorral tüntesd el a különböző bőrhibákat? Segítünk!

Milyen korrektorral tüntesd el a különböző bőrhibákat? Segítünk!

Ez nem magától értetődő?
Nem. Sok sztárnál gondoltam, hogy te atya ég, ez milyen már… De Kim tényleg jó fej volt. Az egyik legfinomabb, legkedvesebb ember, akivel valaha találkoztam. Persze ő is marha régóta van a szakmában, iszonyú sok mindent vágtak a fejéhez, nem hiszem, hogy bármin is meglepődne még.

Ezt tompultságnak is nevezhetnénk.
Ha valaki olyan magas szinten űzi a dolgokat, mint Kim, akkor ezt is lehet, sőt, másként talán nem is bírná. De közben, mint mondtam, tényleg jó fej, nem olyan megjátszós, mint hittem. Én úgy emlékszem rá, hogy nagyon nyugodt délutánt töltöttünk együtt, én pedig közben tök jót sminkeltem.

Szépnek láttad?
Csodaszépnek. Nem hétköznapi. Olyan a bőre… Egyszerűen tökéletes. Gondolom, csupa jó orvosa van! Csak viccelek.

Milyen gyakran beszéltek?
Néha ráírunk egymásra, és próbálunk összehozni egy ebédet. Ha lehet, olyan helyen, ahol nem vagyunk feltűnők, mert bár mindent a közösségi médiának köszönhetek, néha azért nekem is terhes a közfigyelem.

A legegyszerűbb az lenne, ha felmennétek egymáshoz, nem?
Igen, de Los Angelesben vannak helyek direkt a hírességeknek, ahová más nem egykönnyen jut be, ott tudunk találkozni.

Barátok vagytok?
Nem hiszem. Inkább jó ismerősök. Nehezen hozzuk össze a találkozókat, meg én sem vagyok azért az a nyomulós típus. Jóban vagyunk, ennyi.

És persze kölcsönösen előnyös a kapcsolatotok: neki is jó, neked is.
Igen, ez így van.

Nikkie Tutorials smink
Fotó: Klaas Jan Kliphuis / GLAMOUR

Gyakran látni, hogy olyan emberek, akik elérnek valamit a szakmájukban, idővel már csak egymással érintkeznek, mert csak egymást értik meg.
Örülök, hogy ezt mondod, mert ez tényleg így van. Nehéz elmagyarázni, ha nincs benne az ember. Mára Hollandiában is kialakult egy kör hasonló életet élő emberekből, akikkel jól érzem magam, és meg tudom dumálni a dolgokat. Nekik például azt is elárulhatom, ha kiborulok, vagy elegem van egy picit a munkámból. Ha ezt egy átlagembernek említem, kapásból azzal vág vissza: komolyan? Az a dolgod, hogy ilyen kisfilmeket gyártasz! Áruld már el, mitől vagy olyan fáradt?

Anyukád érti, hogy mi az, amiben élsz?
Ó, anyukám csodálatos! Egy szót sem beszél angolul, de mindent ért. Még életemben nem találkoztam nála támogatóbb emberrel. Mindenről tud, mindent elolvas, mindent lát, és én is elmondok neki mindent. Külsőre is nagyon hasonlítunk: egy az egyben úgy nézek ki, mint ő, csak nekem hosszú a hajam.

Miért nem csinálsz olyan videót, amelyben őt sminkeled? Biztos nagyot szólna!

Már dolgozunk az ügyön.

Végül térjünk rá a szerelemre… Azzal mi a helyzet?
A barátommal, Rickkel együtt dolgozom, segít a filmkészítésben, az üzleti dolgokban, a döntéshozatalban.

De még tart köztetek a dolog? A közösségi médiában kering egy felvétel, amelyen mással csókolózik.

Nem bánom, ha az emberek találgatnak kicsit, hogy tart-e még, vagy nem tart. Ennyi titkom és magánéletem azért hadd legyen nekem is! Hogy mi van köztünk, azt mi pontosan tudjuk, és megoldjuk, ha gondunk van egymással. Erről nem beszélek – ahogy a pénzről sem.

Kár, pedig épp rá akartam kérdezni.

Sajnálom, a Youtube egyenesen szerződésben tiltja, hogy beszéljek róla. Van, aki azért szokott, de olyan mindig azt gondolom, játsszatok csak a tűzzel, én biztos nem fogok.

Mit fogsz csinálni tíz év múlva?
Remélem, hogy a féltesóm, Mikai még élni fog akkor.

Tessék?
Két évvel ezelőtt rákot diagnosztizáltak nála, a nyirokrák egy ritka fajtáját, amelynek két fajtája van: az egyik szar, a másik még szarabb. Egy év kemó és sugárkezelés után tünetmentes lett, de most megint visszajött. Nem adta fel, de nagyon kicsi az esélye a gyógyulásra. És még csak tizenhárom éves! Még bízunk a csodában, de már áttétek is vannak.

Micsoda tragédia! Az öcsédnek, neked, a szüleiteknek…
Igen, ezért is megyünk el most egy hétre Tenerifére. Megkérdeztük tőle, mire vágyna még igazán. Azt mondta: nagyon szeretnék egyszer repülni. Mert még nem repült soha. Meg azt is, hogy elmenne egy aquaparkba. Úgyhogy most ez lesz, elrepülünk Tenerifére, és egész nap csúszdázni fogunk. Szóval ha azt kérdezed, hol leszek tíz év múlva, ez a válaszom: bejárhatom én az egész világot, furikázhatok a legdrágább kocsikban, de a testvéremet nem tudom megmenteni. És ez azért eléggé helyre teszi a dolgokat, hogy mi fontos, és mi nem.

Nagy sikerrel debütált GLAMOUR Beautyfesztivál

Nagy sikerrel debütált GLAMOUR Beautyfesztivál

Ez a cikk eredetileg a GLAMOUR 2018. novemberi számában jelent meg, mire nyomtatásba került az interjú, Nikkie öccse sajnálatos módon elhunyt.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az 54 éves Cate Blanchett istennőként tündököl a Vogue címlapján

Az 54 éves Cate Blanchett istennőként tündököl a Vogue címlapján

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője