Így ünnepelnek a magyar hírességek Amerikában hálaadás napján

2021.február.10.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

"Rómában élj úgy, mint egy római!" – tartja a mondás és való igaz, hogy amikor az ember hosszabb időt tölt el egy másik országban, akaratlanul is felveszi a helyi szokásokat, hagyományokat. Ma van Amerikában a Hálaadás (Thanksgiving) napja és ennek ürügyén megkérdeztünk néhány - Amerikához valamilyen szálon kötődő - magyar hírességet, hogy hol és hogyan ünneplik ezt a jelentős amerikai ünnepet. Jaksity Kata tradicionális menüvel készül, Papp Timi a tökéletes Hálaadás vendég, Barabás Niki nem ünnepel idén. Lássuk, ki hogyan fogja tölteni az idei Thanksgivinget!

Aki második hazát választ, a szokások követésével a tiszteletét is kifejezi az adott kultúra iránt, amelyben él. Így van ez azokkal a magyar vagy magyar származású hírességekkel is, akik az Egyesült Államokban élnek vagy éltek. Sokan közülük éppen a világjárvány miatt tértek haza Magyarországra és így ebben az évben Magyarországon emlékeznek meg erről a nevezetes amerikai ünnepről.

A Hálaadást, vagy angolul a Thanksgivinget 1621 óta ünneplik Amerikában. Az első ünnepséget a Mayflower hajó fedélzetén tartották azok az Európából érkező telepesek, akik a vallási üldöztetések elől kerestek menedéket az Újhazában. A tél azonban nagyon megtizedelte a bevándorlókat, ahol aztán az őslakos indiánok, egészen pontosan a wampanoag törzs tagjai siettek segítségükre és megtanították őket a helyi gazdálkodás alapjaira, mint a kukorica és juharszirup termesztésére, előállítására. Az ötvenegy életben maradt telepes közül William Bradford, a bőséges őszi termés után hálából megvendégelte az indiánokat – ez volt az első igazi Hálaadás. Hivatalossá akkor vált az ünnep, amikor G. Washington állami ünneppé tette 1789-ben.

Jaksity Kata
műsorvezető, producer
JK Productions

Kata egy évet élt Amerikában családjával, ahol életre szóló kapcsolatokra és barátságokra tett szert, ezért a Hálaadás számára fontos ünnep. Bár messze nem úgy ünnepeljük a Hálaadást itthon, mint ahogyan azt Amerikában szokták, amióta éltünk kint, azóta én is el szoktam készíteni valami finomságot a menüsorból, hogy kicsit éreztessem magunkkal ezt a szép, őszi ünnepet. Nagyon tetszik ez a hagyomány – a miértje és a hangulata is. Idén is készítek pulykát (de nem egész pulykát!) és nem Hálaadás napján, hanem úgy döntöttem, hogy inkább Thanksgiving-hétvégét tartok a családnak. A pulykához készítek stuffingot (vagyis amerikai szokásnak megfelelően tölteléket) édesburgonyapürét és cranberry szószt. Csütörtökön is lesz azért egy kis ünneplés, szimbolikusan házi almáspitét fogok sütni és vaníliafagyival tálalni, hogy ezzel az amerikai szokással is emlékeztessük magunkat arra, milyen érték, amikor együtt lehetünk és azokra a barátokra (amerikai barátokra is) gondolunk, akik körül vesznek bennünket.

Bordán Lili
amerikai-magyar színésznő
a Könyvklub című hollywoodi film sztárja

Lili néhány hónapja adott életet első gyermekének, Clio-nak. Babavárásáról mi is beszámoltunk.
Liliék idén kisebb családi körben töltik ezt a nagyon jelentős amerikai ünnepet. "Idén sajnos kicsi lesz nálunk a Hálaadás. Öten leszünk, a férjem családja és a kislányunk. A hagyományos pulyka mellé lesz sült zöldség és sok-sok finom desszert. Másnap pedig már a következő ünnepre készülünk: elmegyünk karácsonyfát venni, mert eddig mindig az utolsó pillanatra hagytuk, de idén szeretnénk minél hosszabban élvezni a fenyőfa illatát. Amerikában egyébként már az Advent kezdetekor felállítják a karácsonyfákat."

Papp Tímea
koreográfus, táncos
művészeti vezető - Freelusion, RaM
Csapatával a Freelusion-nal az America's Got Talent nyertese


Szerintem én vagyok a tökéletes Thanksgiving vendég. Nem eszek sokat, de bárkivel szívesen elcsevegek! – mondja Timi nevetve. De bevallom, egyáltalán nem vagyok képben a Thanksgivinggel, nem tudom, hogy pontosan minek kellene történnie, azon túl, hogy mindenki elmondja, ki miért hálás... Ez nekem napi rutin, de valóban szép dolog ezt egy nagy asztaltársasággal megosztani. Igazából tudnom kellene mert rengeteg amerikai Thanksgivingen vettem részt. Volt olyan vacsora, ahol mindössze két embert ismertem, pont úgy, ahogy a filmekben. Egyik évben magyar társasággal ünnepeltem, ami nem volt több, mint egy jó vacsorázós, beszélgetős alkalom, de azt is nagyon élveztem. Egyik évben Beverly Hills-ben ünnepeltem és egy puccos perzsa-amerikai vacsorán találtam magam. De mindig különleges alkalom számomra más kultúrákba belelátni és más kultúrák ünnepein részt venni. Az ilyen pillanatokért is hálás vagyok.

Turán Eszter
Amerikában élő rendező, producer

A sikeres rendező-producer, Eszter a járvány kitörésekor döntött úgy, hogy áthelyezi a székhelyét Los Angeles-ből Budapestre és a munkáját a magyar fővárosban is aktívan folytatja.
Komoly kötődésem nincs ehhez az igazán amerikai ünnephez, leginkább a vegyes megítélése miatt. Ne feledjük, hogy - bár Amerika fantasztikus hely, a lehetőségek és a szabadság hazája – mennyit szenvedtek a földjén az őslakosok. Számomra a Thanksgiving leginkább egy kulináris élmény és a társasági összejövetelt jelenti az amerikai barátaimmal. Az ilyenkor szokásos áfonyaszószért rajongok a whiskey-s édesburgonya pürével egyetemben, ami bekerült az én főző repertoáromba is. Ezek – a pulyka mellett - elengedhetetlen kellékei egy jó hálaadási vacsorának.

Barabás Nikolett
Amerikában élő magyar modell-színésznő

Nikit egy nyári filmforgatás csábította haza Magyarországra és a visszatérésébe közbeszólt a világjárvány.
Magyarországon vagyok még... Úgyhogy most a családdal leszek, így nem tartok idén Thanksgivinget. De azt mondanám, hogy amíg az ember a szeretteivel lehet, az mindig ünnep.

Szöveg: Vida Virág

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Bájosak, karizmatikusak és pszichopaták - Íme 20 jel, amivel beazonosíthatod őket

Bájosak, karizmatikusak és pszichopaták - Íme 20 jel, amivel beazonosíthatod őket

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője