Így zajlott az egyik legizgalmasabb Oscar rövidített listás rövidfilm sajtótájékoztatója

2021.február.25.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az Apácashow és a ma már kultfilmnek számító Ghost sztárja, Whoopi Goldberg a napokban nemcsak vitathatatlan színészi tehetségéről, hanem erős szociális érzékenyégéről is számot adott.

Whoopi Goldberg útja a világhírig szerencsével volt kikövezve. Felfedezői között olyan Hollywood-i rendezők találhatóak, mint Mike Nichols és Steven Spielberg, akik annak idején jól megtolták a ma már hetvenhez közelítő világsztár szekerét. Az Oscar-díjas színésznő most úgy gondolta, visszaad valamit abból, amit ő kapott. Doug Roland rendező siketvak színésszel forgatott, Oscar rövidített listás rövidfilmjét támogatta azzal, hogy ő maga vezette a filmről szóló, a sajtó számára megtartott élő beszélgetést. Whoopi az újságírók által előre megküldött kérdésekből szemezgetve állította össze a kérdéssorát a YouTube-os eseményre.

A Feeling Through egy huszonéves hajléktalan fekete fiú, Artie (Steven Prescod) és egy siketvak férfi, Tereek (Robert Tarango) sorsfordító találkozásáról szól, amelyben a finomra hangolt érzelmi szál hívja fel a figyelmet arra, hogy milyen könnyű láthatatlannak tartanunk bizonyos társadalmi csoportokat. A film különlegessége, hogy a rendező "autentikus" színésszel dolgozott, tehát a siketvak karaktert valóban egy nem látó - nem halló színész alakítja. A film készítésének körülményei rengeteg új kihívás elé állították a filmeseket és olyan filmforgalmazói kérdéseket is felvetettek, amelyek akár az egész mozikultúrát megváltoztathatják.

Ahogy Whoopi a felvezetőben elmondta, a film máris komoly sikerszériát tudhat maga mögött - tizenhat filmfesztiválon gyűjtött be különböző díjakat, a nézettsége egymillió felett jár és idén Oscar-közelbe került azzal, hogy feljutott a 2021-es Oscar rövidített listájára is. De a film legnagyobb értéke a hiánypótlás. Azzal, hogy a Feeling Through halmozottan sérült színészt tesz meg főszereplőnek társadalmi csoportok közti szakadékok közé próbál egyfajta hidat tolni.

A rendező és a producer (Marlee Matlin) is egyetértettek abban, hogy jó választás volt autentikus színésszel dolgozni a kihívások és a kezdeti produceri kételyek ellenére is. Az író-rendező saját élményéből táplálkozott, amikor elkészítette a forgatókönyv-tervét. Amikor először találkozott a Tereek-et alakító Roberttel, azonnal tudta, hogy vele akarja leforgatni a filmet. "Be tudtunk volna iktatni még két-három casting napot, de teljesen felesleges lett volna, mert tudtam, hogy ez a szerep Robertre van írva" - fogalmazott. Ugyanezt érezte Steven Prescod kapcsán is, így a szereplőválogatás viszonylag gyorsan lezajlott.

Whoopi Goldberg a Tereek-et alakító Robert Tarangót is megkérdezte arról, hogy a kiválasztásakor feltétel volt-e hogy legyenek korábbi színészi tapasztalatai. A színész elmondta, hogy ez az első film, amiben szerepel és nagyon élvezte a közös munkát a rendezővel és a stábbal. Ezzel a gesztussal új kapukat nyitottak meg a siketvakok számára. "Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam a siketvak közösségtől. Többen jelezték felém, hogy kipróbálnák magukat színészként" - tette hozzá a rendező.

Nemcsak a siketvak szereplők számára, hanem a mozik számára is nyújthat új lehetőséget a halmozottan sérült színészek alkalmazása a filmekben - vetette fel Whoopi Goldberg - hiszen a mozikba akkor betérnek majd azok a társadalmi csoportok is, akik érintettek a témában. Igaz, ehhez meg kell teremteni a megfelelő feltételeket. A filmkészítők beszéltek arról, hogy már vannak erre alkalmas, nagyobb mozik Amerika-szerte. Jó ötlet lenne, ha kisebb mozikba is biztosítanák a lehetőségeket, hogy a különböző közösségekhez tartozó emberek is élvezhessék a filmeket. Akkor szélesebb körönséget elérnének a filmek és a moziknak is több bevételük is lenne. Ez vonatkozhatna a televíziós produkciókra is. - vélekedett Whoopi Goldberg. A rendező hozzátette, hogy valóban igény lenne rá, mert a film premierjét egy olyan moziban tartották, ahol biztosítva voltak a feltételek és rengeteg ember érkezett a bemutatóra a siketvak közösségből. Ha a filmkészítők és Whoopi Goldberg szavai szavai értő fülekre találnak, akkor ez a fajta mozifejlesztés komoly változásokat hozhat a jövő mozikultúrájában.

A beszélgetés végén Whoopi Goldberg a (jeltolmács segítségével kommunikáló) főszereplőhez fordult és arról kérdezte, hogy milyen tanácsokkal látná el azokat a rendezőket, akik siketvakokkal dolgoznak.

"Legyenek türelmesek. A forgatás tolmács segítségével folyik, így mindig hosszabb a munkafolyamat - magyarázza Robert. - A legfontosabb tanácsom az, hogy jöjjenek el a rendezők a siketvak közösségekbe és ismerjenek meg jól bennünket. Nézzék meg, hogyan élünk, hogyan dolgozunk és hogy milyen függetlenek vagyunk. Ne tartsanak tőlünk. Ugyanolyanok vagyunk, mint a többi ember."

Szöveg: Vida Virág

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Rihanna egy életre megbánta, hogy meztelenruhát vett fel, és el is mondja, miért

Rihanna egy életre megbánta, hogy meztelenruhát vett fel, és el is mondja, miért

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője