Interjú,Jimmy Chin Oscar-díjas rendezővel, aki magyar származású feleségével készítette el a Free Solo című filmet

2019.március.14.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Jimmy Chin professzionális falmászó, hegymászó, síelő. Feleségével, a magyar származású Chai Vasarhelyivel együtt készítették el a Free Solo című dokumentumfilmet, Alex Honnold extrém sportolóról, aki elsőként mászta meg biztosítókötél nélkül a Yosemite Nemzeti Park El Captain falát. A film 2019-ben elnyerte a kategória Oscar-díját.

Jimmy Chin és Elizabeth Chai Vasarhelyi
Fotó: Getty Images

Mikor találkoztál először Alex Honnold-dal?

2009 körül. Alex nagyreményű falmászó volt. Senki sem tudott róla sokat, de egy pillanat alatt kipipálta a legmerészebb falakat, amiket a mászó-világ valaha látott. A Zion Nemzeti Parkban kötél nélkül mászta meg a Holdfény-támfalnak nevezett falat és azután egy ikonikus mászást teljesített – szintén mászókötél nélkül – a Half Dome 'Regular Northwest' útját. Alex előtt is volt pár remek falmászó, a legismertebb talán John Bachar és Peter Croft. A kötél nélküli mászás rendkívüli, hatalmas elkötelezettséget kíván, mert mindenféle biztonsági felszerelés nélkül mászol, ami megfoghatna, ha zuhansz vagy egy hibát vétesz. Normális esetben, ha mászol és közben megijedsz vagy elkezdesz fáradni, akkor a technikád is alábbhagy. Felgyorsul a légzésed és a szívverésed. Vagyis a mászó-teljesítményed darabokra hullik. Ha kötéllel mászol, akkor ott van a lehetőséged, hogy hagyd is darabokra hullani – a kötél úgyis megfog. Amikor szabadmászást csinálsz, nyilvánvalóan nincs ez az opció. Fizikálisan és mentálisan is az önuralomnak egy másabb szintjén kell állnod. Teljesen kordában kell tudnod tartani a félelmeidet, ami rendkívül nehéz dolog. Amit Alex csinált, az elképesztő – hatalmas falakat mászott meg. Nagyon magas szintű tudást igényelt. Amikor az emberek ráeszméltek, hogy mit vitt véghez... Nos, ez nem csak annyi, hogy valaki megmászta kötél nélkül a Half Dome-ot. Ez mindent elmond annak a mászónak a képességeiről. Abban az időben összesen hat falmászó gondolkodott vagy egyáltalán beszélt arról, hogy esetleg megpróbálja a szabadmászást ezen a falon. Még a köztudatban sem volt benne. Úgyhogy amikor Alex megmászta, akkor mindenki azt mondta: Wow, akkor az a léc fel lett emelve.

11 éve jelölték, ma díjat kapott: Ők a GLAMOUR Women of the Year 2019 nyertesei

11 éve jelölték, ma díjat kapott: Ők a GLAMOUR Women of the Year 2019 nyertesei

Mikor tudtad meg, hogy Alex tervezi az El Captain megmászását és mit gondoltál, amikor először hallottál róla?

Yosemite nagyjából egy tesztpálya a mászóknak a nagyfalak világában. Ha komoly szörfös vagy, akkor Oahu északi partjára költözöl és Pipleline-nál szörfözöl, hogy nevet szerezz magadnak. Ha falmászó vagy, akkor a Yosemite Nemzeti Parkba mész, hogy megmászd a Half Dome-ot és az El Captain-t. Ez a két ikonikus formáció és a mászás az átkelés rítusa. Tehát azután, hogy Alex megmászta a Half Dome-ot – ha ezt még gondolni se mernéd - az El Cap egy logikus lépés volt. De az emberek nem beszéltek róla. Évek óta ismerem Alexet, de az egészet meghagytam magamnak. Sosem tekintettem rá úgy, mint valódi lehetőségre. Barátok vagyunk és nem akartam valami olyat a fülébe duruzsolni, amire ő maga nem is gondolt volna. Nem is akartam vele erről beszélni.

Akkor mégis hogyan jött létre az El Captain megmászásáról szóló film? Alex ötlete volt?

A Meru Sundance-es sikere után Chai ( Chai Vasarhelyi a Free Solo másik rendezője, egyben Jimmy felesége) és én sok hívást kaptunk különböző stúdióktól és producerektől, akik arról érdeklődtek, hogy mi a következő tervünk. Több, különféle ötletről beszélgettünk akkoriban Chai-al. Valahol mindig bennem volt, hogy Alex-ről kellene készíteni egy teljes-estés dokumentumfilmet, de mindig megosztotta a gondolataimat, hogy a szabad mászás veszélyes műfaj és Alexet nyilván csak ezeken keresztül tudnánk bemutatni. Pontosan tudtam, hogy hová vezetne az egész, hatalmas nyomást tennénk magunkra és a stábra, mert nem sok lehetőség lenne a hibázásra és a tét rendkívül magas. Azt mondtam Chai-nak, hogy ezen gondolkodnom kell. Ahogyan én is, Chai is hitt benne, hogy ez a film nagyon érdekes lesz, mert azoknak a döntéseknek, amiket az életben meg kell hoznod, pontos leképzései egy biztosító kötél nélkül mászó extrém sportoló döntései. Ahogyan ő hozza meg a döntéseket. Na ez az érdekes.

Ezen a ponton még csak egy Alexről szóló filmről beszélünk, mert ekkor még fel sem merült az El Captain megmászásának az ötlete. Chai beszélgetett Alex-szel. Akkor még csak arról tapogatózott, hogy lenne-e kedve hozzá, hogy filmet készítsünk róla. És az egyeztetés közben említette, hogy gondolkozik az El Captain megmászásán... Szóval amikor megkérdeztem Chai-t, hogy hogy ment a megbeszélés Alex-szel, azt válaszolta: "Nagyszerűen! Meg szeretné mászni az El Captain-t." Megállítottam a terepjárót. Abban a percben azt gondoltam, hogy "Nem hiszem, hogy képes lennék ezt a helyzetet kezelni. Nem hiszem, hogy meg tudom csinálni ezt a filmet." Gyakorló falmászóként és filmesként is csak egy dologra bírtam gondolni: elképzeltem, hogy Alex leesik és ezt nyilvánvalóan át kellene élnem, a szemtanúja lennék. És egy nagyon jó barátomról beszélünk.

Az én szakmámban nagyon is tudatában vagyunk a "Kodak-bátorságnak", amikor az emberek normális esetben csinálnának valamit, de mégsem teszik, mert tudják, hogy filmezzük őket. Különösen sportolókkal nem dolgozom, úgy érzem így kell döntenem. Sok esetben az jelenti a professzionalitást, hogy képes legyél meghozni a jó döntéseket, és ne a nyomásra figyelj. De őszintén, lehetetlen nem érezni a nyomást, amikor egy csomó emberrel együtt dolgozol, pénzről van szó és mindenki heteket tölt el ebben a pozícióban. Ez azt jelenti, hogy ha van egy ember, akiben jobban bízok, mint bárkiben, akivel eddig együtt dolgoztam a jó döntés meghozásában, az Alex. Ő úgy vezet végig az úton, hogy nagyon jól kezeli a külső nyomást. Nem hagyja befolyásolni a döntéseit... de mindannyian emberek vagyunk.

Milyen előkészületeket tettél?

Mielőtt hozzákezdesz egy ilyen filmhez, meg kell vizsgálnod az alapvető feltevéseidet: Bízom Alexben, hogy helyes döntéseket képes hozni? És emlékezteted magadat: Igen, bízok. Miután ezt megtetted, el kell távolodnod az egésztől érzelmileg és 7-es fokozatra kapcsolnod az autopilotodat. Arra kell összpontosítanod, hogy mit csinálsz, mert rengeteg történés fog következni. Nem véthetsz egyetlen hibát sem. Nem ejthetsz le egy lencse-sapkát, mert 80 láb, 100 láb, 1000 lábnyit eshet, és megüthet valakit. Meg is ölhetsz vele valakit. Rengeteg dolgon kell gondolkodni egyszerre. Természetesen te is a hatalmas falon lógsz, így a saját, személyes biztonságodra is figyelni kell. És persze a kamera tartozékaira. Tudnod kell azt is előre, hogy milyen objektíveket fogsz használni. Legyen nálad elegendő mennyiségű víz és étel az adott napra. Mászóként és filmkészítőként is folyamatosak a történések. Mindig azt mondom a csapatnak: "Nem lehetnek hibák, a feladatra összpontosítsunk, és ne engedjük, hogy bármi megzavarjon." Márpedig nagyon könnyen elterelődhet a figyelmed, ha valaki mászókötél nélkül mászik előtted 1000 láb magasságban...

Beszéljünk a technikai részletekről, a El Captain megmászásának filmezéséről. Hol voltál, amikor Alex mászott?

Négy operatőr volt a falon, engem is beleértve. Legtöbben a magasban. A Crux felett volt két távvezérelt kamera. Alex nem akarta, hogy bárki ott legyen, mert az egy elég valószínű hely ahol leeshetett volna és nem szerette volna, ha ez egy barátja szeme előtt történik meg. Egy hosszú lencsés kamerával is dolgoztunk lentről, és volt egy operatőrünk a fal tetején, ahol végül Alex felbukkant.

A Free Solo – Mászókötél nélkül című Oscar-díjas filmet március 17-én, vasárnap 22 órakor mutatja be a National Geographic.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője