Lorde a 17 éves alternatív királynő

2013.november.7.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ella Maria Lani Yelich-O`Connor, művésznevén Lorde új-zélandi énekesnő és dalszövegíró. A 17 éves előadó már gyermekkorában is érdeklődött a zene iránt, amit nagy részben anyukája költői karrierjének köszönhet. Lorde Everybody Wants to Rule című száma feltűnt a nagysikerű Az éhezők viadala című filmben és nemrégiben bevallotta, hogy visszautasította Katy Perry ajánlatát, amikor megkérte, hogy vegyen részt a 2013-as világkörüli turnéján.

Lorde
Fotó: Rexfeatures

Meglepő módon a 12 éves korában egy tehetségkutatón felfedezett lány nem titkolja őszinte véleményét a mai énekesnőtársaival kapcsolatban.

Születési idő: 1996. november 7.

Család:
Ella Yelich-O`Connor Új-Zélandon született Vic O`Connor és Sonja Yelich gyermekeként. Édesapja mérnökként, anyukája pedig díjnyertes költőként kereste a család mindennapra valóját. Három testvérével együtt kertvárosban nevelkedett és horvát-ír felmenőkkel is büszkélkedhet. Mivel még érettségi előtt áll, próbál egyensúlyt teremteni karrierje és tanulmányai között: "A szüleim a tanulást pártolják, anyukám éjszaka elveszi a telefonom, hogy tanuljak és aludjak. Ha nem tenné valószínűleg egész este Facebookon és Instagramon lógnék. Szeretek tanulni, de a stúdióban is imádok lenni. A szüleim megértik ezt, és ha később úgy döntök, hogy nem tanulok tovább, akkor abban is támogatnak" – mesélte a fiatal popsztár. Szabadidejében ő is a tinédzserek tipikus időtöltéseit végzi, szeret házibulikba járni és a barátaival szórakozni.

Karrier:
Lorde első EP-je, A Love Club 2013 márciusa óta beszerezhető. Az album öt számot tartalmaz, köztük az egyik leghíresebb szám a Royals, amit az új-zélandi X-Faktorban is volt szerencséje előadni. A dal egyébként sokáig az első helyen is szerepelt az új-zélandi Top 40-es listán. 2013-ban az énekesnő lett az első fiatal 17 év óta, aki az amerikai Billboard alternatív slágerlistáján megszerezte az első helyet. 2013 nyarán az albumból 85.000 példányt adtak el hetente Amerikában. Ezzel a számmal Lorde lett az első új-zélandi énekes, aki az amerikai Billboard csúcsán találta magát.
Másik híres dalát, a Tennis Courtot játszotta a BBC a 2013-as Wimbledon női döntője alatt. Hasonló sikereket ért el ezzel a dallal is, toplisták élére tört és hamarosan fesztiválok állandó fellépője lett.

Első albuma a Pure Heroine címet viseli és szeptember 30-án jelent meg Amerikában.

Korai próbálkozásairól így nyilatkozik: "13-14 évesen kezdtem el dalszövegeket írni és mindig is imádtam olvasni. Anyukám költő és a lakásunk mindig tele volt könyvekkel, amit nagyon szerettem, talán jobban is, mint a zenét" – vallotta Lorde.

Amikor a zenéjét inspiráló előadókról kérdezik, olyan neveket sorolt fel, mint Neil Young, The Weeknd, Nicki Minaj, Kanye West vagy Prince.

Divat:
Elmondása szerint mindig imádta a ruhákat, de határozottan nem a nagy márkák megszállottja. Tumblr oldala azonban remek ötletek forrása szokott lenni, ha öltözködésről van szó. Stílusát szélsőségesnek tartja: "Imádom a klasszikus, hosszú ruhákat. Szeretek kiöltözni és úgy érezni magam, mint egy lady. Ezzel szemben, imádom a farmereket is. Régen soha nem jártam nadrágban, de manapság legszívesebben csak azt hordanám" – mondta. A színpadon többnyire hosszú ruhákat párosít sportos, kényelmes cipőkkel. "Abban a helyzetben erősnek kell éreznem magam és a figyelemfelkeltő ruhákat szeretem a legjobban" – vallotta a fiatal sztár.

Érdekesség:
Furcsa művésznevének eredetét így magyarázta a 16 éves előadó: "A `Lord` név mindig is nagyon tetszett, mint művésznév. Gyerekkorom óta vonzott valami az arisztokráciában, de a `Lord`-ot elég férfiasnak éreztem, így utána tettem egy E-t. Sokan azt mondták, biztos vallási okok miatt, de igazából csak nőiesebbé akartam tenni" – mesélte az énekesnő.
Kiskorában imádta a furcsa könyveket, legtöbb idejét múzeumokban töltötte és baráti körében mindenki idősebb nála. Elmondása szerint sok Nicki Minajt, Drake-et és Lana Del Reyt hallgat, melyek a dalszövegeit inspirálják. "Ők olyan dolgokról énekelnek, amivel sem én, sem az ismerőseim nem tudnak azonosulni. Így elkezdtem gondolkodni: Miért hallgatjuk ezeket? Hiszen ez teljesen jelentéktelen. Így igazából csak leírtam, amit mindenki más is érez" – gondolt vissza dalszövegeinek születésére.

Feministának vallja magát és szemrebbenés nélkül kritizálja a mai híres énekesnőket: "Taylor Swift hibátlan és elérhetetlen egyben. Nem hiszem, hogy ez jó hatással lenne a mai fiatal lányokra" – nyilatkozta. Hasonlóan vélekedik Selena Gomezről is: "Feministának tartom magam és amikor valaki arról énekel, hogy `When you're ready come and get it from me` (Amikor készen állsz, gyere haza és majd tőlem megkapod), azt nem feltétlenül tartom a mai nők jó példaképének" – mondta.
Határozottan nem szereti, ha a figyelem középpontjába állítják és utálja az interjúkat is.

Amikor hírnevéről kérdezik, így nyilatkozik az énekesnő: "Szerintem Új-Zélandon felnőve annyira nem fenyeget az, hogy a fejembe szálljon a siker. De van két lánytesóm, akiknek ez látszólag sokkal nagyobb móka. Amióta ingyen cuccokat kapok, általában mindent nekik adok" – meséli boldogan.

Kattints a galériára, ahol találsz még pár fotót a fiatal popsztárról!

Miért szeretjük?
A tinikor éveit taposó énekesnő látszólag határozott elképzelésekkel és önbizalommal nyilatkozik jövőjével kapcsolatban. Fiatal kora ellenére teljesen új szemszögből tárja elénk a zene világát, ugyanis a manapság népszerű popszámok stílusa helyett a dalszöveg tartalmára helyezi a hangsúlyt. Véleménye szerint fontos, hogy ha valakinek van szerencséje ennyi embernek a figyelmét felhívni valamire, akkor tartalmas és sokatmondó eszközökkel kell, hogy elérje azt. Ilyen hozzáállással pedig kevés mai híresség büszkélkedhet.

Lorde a 17 éves alternatív királynő A pimaszul fiatal popsztár máris meghódította a slágerlistákat, miközben rendkívül kiegyensúlyozott.


Galéria

Bezárás
2021.01.31.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Bájosak, karizmatikusak és pszichopaták - Íme 20 jel, amivel beazonosíthatod őket

Bájosak, karizmatikusak és pszichopaták - Íme 20 jel, amivel beazonosíthatod őket

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője