20 dolog, amit biztosan nem tudtál a Szex és New York sorozatról

2021.január.12.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Több mint 20 évvel ezelőtt, 1998. június 6-án indult a Szex és New York az amerikai HBO-n, és most, hogy hivatalosan is bejelentették, hogy érkezik a folytatás, nem is lehetne ez jobb alkalom arra, hogy újranézzük az egyik abszolút kedvenc és életünket meghatározó sorozatot! Sőt, ez remek lehetőség arra is, hogy néhány igazán különleges információt is megosszunk veletek, amelyek közül párat talán még a legelvetemültebb Szex és New York-rajongók sem tudtak.

A New Yorkban játszódó, helyben forgatott sorozat, amely Candace Bushnell azonos című 1997-es könyvén alapult, négy nő életét követi, akik különböző természetük és folyamatosan változó szexuális életük ellenére mindvégig elválaszthatatlanok és lelki támaszt jelentenek egymás számára. Darren Star alkotó és Michael Patrick King producer szókimondó, fergeteges és igencsak okos sorozata abszolút hiánypótló volt indulásakor, azóta számos tanulmány és esszé taglalja ennek az eddig a tévében még sosem látott kendőzetlen ábrázolásmódját a női szexualitásnak - a sorozat szereplői tényleg úgy beszéltek (és úgy szexeltek), ahogyan azt korábban csak a férfiaknál láttuk: szabadon, kötöttségek nélkül, szórakozásból, és persze olykor szerelemből -, nem véletlen, hogy számos sorozatot, filmet inspirált az SATC és enélkül ma nem lehetnének olyan szenzációs szériáink, mint a Csajok, a Younger, vagy akár a Rúzs és New York. Sőt, egyetemi órák tárgya is a sorozat formabontása, történetesen a budapesti ELTE Médiatanszékén is foglalkoznak a témával.

A főszerepben látható Sarah Jessica Parker (mint Carrie Bradshaw), Kim Cattrall (mint Samantha Jones), Kristin Davis (mint Charlotte York) és Cynthia Nixon (mint Miranda Hobbes) sorozatsztárokból ikonokká váltak, SJP az egyik legnagyobb stílusikon manapság, saját cipő- és ruhamárkája van, rengeteg filmben szerepelt azóta és jelenleg is fut a Válás című sorozata az HBO-n. Míg Cattrall és Davis kissé háttérbe szorult a sorozat és a filmek végeztével, a közösségimédiában figyelemmel kísérhetjük életüket (Davis lelkes állatvédő ), azonban a legkülönlegesebb karriert kétségtelenül Nixon futotta be, aki jelenleg New York kormányzói pozíciójáért fut.

Most már hivatalos: A Szex és New York visszatér egy limitált szériával!

Most már hivatalos: A Szex és New York visszatér egy limitált szériával!

A további szerepekben: Chris Noth (Mr. Big), David Eigenberg (Steve Brady), Evan Handler (Harry Goldenblath), Willie Garson (Stanford Blatch), Mario Cantone (Anthony Marentino), Jason Lewis (Smith Jerrod) és Kyle Maclachlan (Trey MacDougal). És persze a híres vendégsztárokról sem szabad megfeledkeznünk, köztük megtalálható többek között Matthew McConaughey, Bradley Cooper, David Duchovny, Justin Theroux, Elizabeth Banks, Lucy Liu, Heidi Klum, Valentino Garavani, Jon Bon Jovi, Donald Trump, Mikhail Barisnyikov és Alanis Morissette is.

Az HBO összegyűjtött 20 érdekességet a sorozatról:


1. A sorozatban látott (és elfogyasztott) összes koktél utánzat volt, egyik sem tartalmazott alkoholt.
2. Sarah Jessica Parker szerződésben kötötte ki, hogy nem lehet meztelen jelenete a sorozatban. A négy főszereplő közül ő volt az egyetlen, aki ragaszkodott ehhez.
3. A Cynthia Nixon által játszott Miranda csak a sorozat miatt váltott vörös hajra, eredetileg ugyanis szőke.
4. SJP komolyan fontolóra vette, hogy ott hagyja a sorozatot a pilot leforgatása után, mert kényelmetlen volt számára néhány felmerült téma.
5. Amíg SJP alakította Carrie-t, átlagosan naponta 18 órát töltött magas sarkúban.
6. SJP közel 70%-át megtartotta azoknak a ruháknak, amelyeket a sorozatban hordott.
7. Matthew McConaughey szerepét eredetileg Alec Baldwin alakította volna.
8. Az 5. évad SJP terhessége miatt csak 8 epizód hosszúságú.
9. Mr. Big felesége, Natasha (Bridget Moynahan) a sorozatban mindig fehér ruhában látható.
10. A házassági szerződést, amit Charlotte-nak alá kell írnia a sorozatban, valódi ügyvéd írta. Még a tévépárok sem lehetnek eléggé körültekintők.
11. Annak ellenére, hogy 2004-ben véget ért a sorozat, mind a mai napig működik SATC tematikájú buszos városnézés New Yorkban. A túra annyira népszerű, hogy a hét minden napján elérhető. Az állomások között megtalálható a Magnólia pékség, a Bleeker Street és Carrie lakása is.
12. Egyik főszereplő sem hordta kétszer ugyanazt a ruhát a sorozatban. Ez alól egyedül Carrie bundája a kivétel, ami feltűnt az első évadban többször és a legutolsó részben is.
13. 2012-ben 9,65 millió dollárért adták el Carrie lakását.














14. Carrie hírhedt tütüje SJP és a sorozat stylistja, Patricia Field ötlete volt és mind a mai napig a sorozat producere, Michael Patrick King irodájában megtalálható bekeretezve a falon.
15. Kim Cattral kétszer is visszautasította Samantha szerepét. Végül Darren Star barátjának unszolására adott egy esélyt a sorozatnak.
16. Carrie a 245 East 73rd Street, Samantha a 300 Gansevoort Street, Charlotte a 700 Park Avenue, míg Miranda 331 West 78th Street címen laknak. A valóságban azonban egyik cím sem létezik.
17. Aleksandr Petrovsky lakásán található műtárgyak és festmények valójában az őt játszó balett-táncos, Mikhail Barisnyikov magántulajdona voltak.
18. Az első kutya, aki eredetileg Pete-et játszotta volna félt a gazdáját, Aident alakító John Corbettől, így le kellett cserélni egy másik kutyára.
19. Carrie a sorozat alatt összesen 92 kérdést tett fel a rovatában.
20. A legutolsó epizód forgatása 4 nappal a tévés bemutató előtt fejeződött be.





A Szex és New York 1998 és 2004 közt futott, 8 Golden Globe-ot és 7 Emmy-díjat nyert. A sorozat 6 évadból, illetve 94 epizódból áll, és teljes egészében elérhető az HBO GO-n.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Bika győzze le a féltékenységét, a Halak romantikus utazásra készül - április 24.

Napi horoszkóp: A Bika győzze le a féltékenységét, a Halak romantikus utazásra készül - április 24.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője