7 tipp, hogy erősebbé tedd az immunrendszeredet

2020.március.21.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az immunrendszered folyamatosan arra törekszik, hogy megvédjen téged a különböző betegségektől. Az, hogy mennyire hatékonyan tud megküzdeni a vírusokkal, azt a tested állapota is befolyásolja, amiben pedig kiemelkedő szerepet tölt be a stressz, a fáradtság és a táplálkozásod. Az immunrendszered, mint a tested természetes védekező rendszere fellép a kórokozók (baktériumok, vírusok és betegségeket okozó mikroorganizmusok) ellen, és elősegíti a hatékony sejtregenerálódást. De mit tehetsz te egyénileg azért, hogy fokozd az immunrendszered erősödését?

1. Fogyassz fokhagymát

A fokhagyma már évezredek óta igazi superfoodként van számon tartva, méghozzá az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt. A fokhagymában található allicin nevű hatóanyag antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elősegítik a betegségek és a fertőzések megelőzését. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága szintén segíti az immunrendszer hatékony működésének fenntartását, és közvetlen hatással van a test fehérvérsejtszámának növekedésére. A legjobb mód a fokhagymafogyasztásra a főzéshez való felhasználás vagy az étrend-kiegészítő kapszula formájában történő bevétel.

2. Kövess antioxidánsokban gazdag étrendet

Míg a C-vitamin segít a megfázás és a vírusok elkerülése érdekében, az antioxidánsok az immunrendszer támogatói. Csökkentik a sejtek pusztulását és elősegítik a fehérvérsejtek képződését, amelyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a káros baktériumok megsemmisítésében. Az antioxidánsok segítenek a sérült DNS helyreállításában, és a gyulladások kialakulásának elkerülésében. Antioxidánsban gazdag ételeket pedig könnyebben vihetsz be a szervezetedbe, mint hinnéd. Az étcsokoládé, az articsóka, a kávé, a vesebab, a zöld tea, az alma, a paradicsom, a zöld leveles zöldségek és az olajos hal is tele van antioxidánsokkal.

3. Ügyelj a bélrendszered egészségére

A test immunsejtjeinek több mint 70%-a a belek falában található, így a bélrendszered egészsége kulcsfontosságú ahhoz, hogy az immunrendszered is jól működjön. Az emésztőrendszer pedig a test természetes méregtelenítő rendszerének részét is képezi. A bélrendszered egészsége érdekében érdemes rostban gazdag ételeket fogyasztanod, valamint pre- és probiotikumokat is kipróbálnod.

4. Helyezz hangsúlyt a minőségi éjszakai alvásra

A nyugtató és bőséges éjszakai alvásnak rengeteg pozitív hatása van, többek közt az immunrendszerre is jótékonyan hat. A bőséges és kiegyensúlyozott alvás segíti a gyulladást gátló citokinek (az immunrendszer által kiválasztott anyagok) termelését, és abban is segít a szervezetednek, hogy könnyebben leküzdje, ha megfertőződsz valamilyen betegséggel.

5. Mozogj többet

A rendszeres és élénk testmozgás fokozza a fehérvérsejtek keringését, amelyek fő célja a betegséget okozó kórokozók elpusztítása. Ha sportolsz, megemelkedik a pulzusszámod és a testhőmérsékleted, utóbbi pedig szintén hozzájárul a baktériumok elpusztításához. Nagyon fontos azonban, hogy ha mozogsz, annak ideje ne érje el a 75 percet és ne folyamatosan nagy intenzitással végezd, mert ezzel veszélybe sodorhatod az immunrendszered épségét. Ha pedig rosszul érzed magad, napold el a mozgást.

6. Mellőzd az alkoholfogyasztást

Ha lebontod a különböző alkoholok összetevőit, tisztán látszik, hogy nagyrészt cukorból állnak. Ha pedig túlzott alkoholmennyiséget vagy cukrot viszel be a szervezetedbe, akkor romlik a tested fehérvérsejt-képződése, ami azt eredményezi, hogy nagyobb eséllyel kaphatsz el vírusos megbetegedéseket. Jobb, ha minden alkoholfogyasztást mellőzöl, ellenben a bőséges vízbevitelre nagy hangsúlyt fektetsz.

7. Próbálj ki immunerősítő étrend-kiegészítőket

Sok olyan étrend-kiegészítő, akár vitamin van, ami hozzájárulhat az immunrendszered erősebbé tételéhez. A D-vitamin elősegíti a csontok egészségének megőrzését és szerepet játszik a kalciumszint szabályozásában. A glutamin egy olyan aminosav, amely támogatja a bélrendszert, a sejtregenerálódást és segíti az immunrendszer működését. A C-vitamin segít, hogy kevésbé érezd magad kimerültnek és pótold a kiesett energiáidat. A cink az immunsejtek aktiválását segíti, valamint lerövidítheti a megfázás és az influenza tüneteinek élettartamát. Érdemes tehát figyelned arra, hogy semelyikből ne szenvedjen hiányt a szervezeted.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Egész életemben szerelmes voltam a lányokba” - Billie Eilish a szexualitásáról vallott

„Egész életemben szerelmes voltam a lányokba” - Billie Eilish a szexualitásáról vallott

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)